F1-kauden 2018 parhaat ja epäonnistujat, Aamulehden valinnat - Formula - Aamulehti

F1-kauden valinnat: Vuosi oli suomalaisittain pettymys, Max Verstappen osoitti olevansa vahva mestariehdokas ehkä jo ensi kaudella, tästä ongelmasta pitäisi päästä eroon

Lewis Hamilton (kesk.) oli F1-kauden valtias. Sebastian Vettel (vas.) teki liikaa omia virheitä. Max Verstappen kehittyi huimasti heikon alkukauden jälkeen.

26.11.2018 9:51 | Päivitetty 26.11.2018 9:51

F1-kausi 2018 päättyi Lewis Hamiltonin juhliin. Britti voitti kauden päätösosakilpailun Abu Dhabissa ennen Sebastian Vetteliä ja Max Verstappnia.

Suomalaisten kilpailusta tuli pettymys. Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään jo seitsemännellä kierroksella autoon iskeneen sähkövian takia. Valtteri Bottas oli pitkään kiinni toisessa sijassa, mutta hän hyytyi viidenneksi.

–Tämä kausi oli ”meni päin sitä itseään” -kausi. Pitää miettiä tulevaa eikä menneitä ja ottaa oppia tästä. Pieni loma tähän väliin tulee tekemään hyvää, Bottas summasi pettyneenä C Morelle.

Mitä kaudesta 2018 jäi käteen?

Valtteri Bottas ja Max Verstappen kolaroivat kevyesti sen jälkeen, kun Verstappen oli ohittanut nastolalaisen.

Kauden kuljettaja

Vuoden parhaasta kuljettajasta ei ole epäselvyyttä. Uransa parhaan kauden ajanut Hamilton oli lopulta suvereeni ja vei mestaruuden jo viidennen kerran. Mercedes-kuski voitti kauden 21 osakilpailusta peräti 11. Yhtä monta kertaa hän oli paalupaikalla.

Kauden talli

Mercedes sai Ferrarilta ja ajoittain myös Red Bullilta suurimman haasteen vuosiin. Saksalaistallin suorituskyky kuitenkin pysyi tasaisimpana. Tallien mestaruustaistelu kääntyi Mercedeksen eduksi, kun Ferrari meni kehitystyössään metsään syksyllä. Mercedeksellä ei harha-askelia otettu.

Kauden kehittyjä

Max Verstappen sekoili alkukaudella radalla paljon. Kuuden ensimmäisen kisan jälkeen näytti siltä, että hollantilaisen superlupauksen ura on ottamassa suurta takapakkia. Samaan aikaan tallikaveri Daniel Ricciardo voitti kaksi alkukauden kilpailua. Verstappenin kurssi kääntyi täydellisesti Kanadassa kesäkuun alussa. Viimeisistä 15 kilpailusta Verstappen sai vain kymmenen pistettä vähemmän kuin Vettel. Verstappenista kehittyi kisatilanteita kypsästi hallitseva kuski. Huippunopea hän oli jo aiemmin. Verstappen, 21, on tulevaisuuden mestari. Jos Red Bull on kilpailukykyinen, Verstappen on vahva mestariehdokas jo ensi kaudella.

Kauden pettymys

Suomalaiskuljettajat voittivat vain yhden kilpailun. Sitä voi pitää suurena pettymyksenä, sillä kummallakin oli voittaja-auto alla. Varsinkin MM-pisteissä viidenneksi valahtaneen Bottaksen saldo jäi vaisuksi. Suomalaisfanien riemuksi Räikkönen päätti yli viisi vuotta kestäneen voitottoman putkensa Austinin radalla Yhdysvalloissa. Tuo ykkössija jäänee vuoden 2007 maailmanmestarin viimeiseksi, sillä ura jatkuu kaksi seuraavaa kautta Sauberilla.

Kauden säheltäjä

Kausi 2018 oli paha kolaus nelinkertaisen mestarin Sebastian Vettelin maineelle. Joko hän ei kestänyt mestaruustaistelun painetta tai yritti liikaa. Saksalaiskuski menetti roppakaupalla pisteitä, kun hän aiheutti kolareita startin jälkeen tai epäonnistui ohitusyrityksissään. Vettelin tilanne ei varmasti helpotu ensi kaudella, kun tallikaveriksi tulee nuori, nälkäinen ja huippulupaava Charles Leclerc.

Kauden ongelma

Liian monesta kilpailusta tuli puuduttavaa köröttelyä. Nykyiset F1-autot ovat loistavia aika-ajoissa, kun niillä pitää ajaa yksi nopea kierros. Huippuunsa viritetyt autot näyttävät uhmaavan fysiikan lakeja nopeissa mutkissa. Kilpailuissa kaikki muuttuu. Usealla radalla kuskit ajoivat kilpailussa peräti kymmenen sekuntia hitaampia kierrosaikoja kuin aika-ajoissa. Täysi bensatankki tietysti hidastaa, mutta ennen kaikkea kuljettajat joutuivat säästelemään renkaitaan ja voimayksiköitään. Hitaasti kiiruhtaen oli liian usein paras taktiikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: