Saamelaisten lähihistoriasta kertova norjalais­elokuva on epätasainen mutta silti vaikuttava – lue Anna joen virrata -elokuvan arvio tästä

Elokuva-arvio: Anna joen virrata -elokuvan tapahtumat liittyvät Altajoen vesivoimalahankkeeseen, joka uhkasi Pohjois-Norjan saamelaiskulttuuria.

Anna joen virrata -elokuvan pääroolissa nähdään saamelainen näyttelijä, muusikko ja ympäristöaktivisti Ella Marie Hætta Isaksen.

Draama

Anna joen virrata (Ellos eatnu – La elva leve), ohjaus Ole Giæver. 124 min. K12. ★★★

Suomessa suojeltiin Koijärveä 1970-luvun lopulla, ja pian sen jälkeen Pohjois-Norjassa taisteltiin Altajoen patoamista vastaan. Uuden ajan ympäristöliike astui esiin.

Altajoen vesivoimalahanke oli kohtalonkysymys alueen saamelaisille, koska se uhkasi heidän maitaan ja koko kulttuuria. Tästä kertoo norjalaisen Ole Giæverin ohjaama Anna joen virrata, jossa näkökulma on nuorella Esterillä.

Esterin molemmat vanhemmat ovat saamelaisia, mutta isä on kuollut ja äiti on mennyt uudelleen naimisiin norjalaismiehen kanssa. Ester palaa kotikonnuilleen saatuaan töitä opettajana.

Ester peittelee koulussa saamelaistaustaansa ja varoo puhumasta äidinkieltään, vaikka hän huomaakin, että luokassa on saamelaispoika, joka ei avaa suutaan lainkaan. Opettajanhuoneessa hänen on kestettävä rasistista vitsailua haisevista lappalaisista.

Esterin serkku Mihkkal (Gard Emil) vie Esterin Altajoen mielenosoittajien luokse. Mihkkal pukeutuu saamenpukuun, ja hän herättelee Esterin tietoisuutta omista juuristaan. Vähitellen Ester tajuaa, että alkuidullaan oleva kansanliike tarvitsee nimenomaan saamelaisia eturintamaan, ja samalla hän haluaa etsiä syitä isänsä kuolemalle.

Altajoen kansanliikkeestä todellakin muodostui tärkeä käännekohta paitsi ympäristönsuojelussa myös alkuperäiskansojen oikeuksien puolustamisessa.

Elokuva on tendenssimäinen ja suurin osa henkilöistä sen mukaisia. Opettajanhuoneen kiusaaja on stereotyyppinen, eivätkä muutkaan hahmot kovin syvällisesti kehity.

Esteriä näyttelevä Ella Marie Hætta Isaksen tekee roolinsa kuitenkin niin vahvasti eläytyen, että elokuvan tavoitteille antaa auliisti tilaa. Tarina tuo tietoa ja auttaa eläytymään olosuhteisiin. Saamelaisille elokuva merkitsee kipeiden muistikuvien herättämistä.

Elokuvallinen näkemys tulee kuvauksesta, hallitusta äänisuunnittelusta ja musiikista (mukana myös suomalainen Pessi Levanto). Siksi kokonaisuus on vaikuttava muusta epätasaisuudesta huolimatta.

Käsikirjoitus Ole Giæver. Tuottaja Maria Ekerhovd. Pääosissa Ella Marie Hætta Isaksen, Gard Emil, Sofia Jannok, Beaska Niillas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut