Nyt se on todistettu: Titanicin loppu­kohtauksen ovi ei olisi kelluttanut kahta ihmistä

Ohjaaja James Cameron halusi lopun vuosikausien keskustelulle siitä, olisiko Titanicin hyinen loppukohtaus voinut päättyä toisin.

Titanicin rakastavaiset taistelevat elokuvassa henkiinjäämisestään. Kate Winsletin näyttelemä Rose makaa oven päällä, Leonardo Dicaprion esittämä Jack on tiputtautunut veteen.

22.12.2022 16:14

Oliko Leonardo DiCaprion esittämän Jackin pakko kuolla Titanic-elokuvassa? Miksei hänkin vain kavunnut makaamaan pelastuslauttana toimineen oven päälle Kate Winsletin esittämän Rosen kanssa elokuvan loppukohtauksessa? Kyllä kai ovi olisi kestänyt kahden ihmisen painon?

Ohjaaja James Cameron on kuunnellut 25 vuotta yleisön mutinaa siitä, että Jackin hypoterminen hukkumiskuolema elokuvassa oli turha, koska tämä olisi voinut pelastua.

”Asia on hyvin yksinkertainen. Käsikirjoituksen sivulla 147 sanotaan: ’Jack poistuu laudalta ja antaa paikkansa Roselle, jotta tämä voi selviytyä’”, Cameron kuittasi asian The Washington Postin mukaan vuonna 2017.

”Oviarvoitus” on nähtävästi vaivannut myös ohjaajaa itseään, sillä Cameron päätti hiljattain todistaa, ettei hänen elokuvansa miessankari olisi mitenkään voinut selviytyä hengissä. Postmedialle antamassaan haastattelussa Cameron kertoi päättäneensä testata asian tieteellisellä kokeella. Haastattelusta kertoo muun muassa Toronto Sun -lehti.

”Olemme tehneet perusteellisen rikosteknisen analyysin hypotermia-asiantuntijan kanssa, joka rakensi elokuvan ovea jäljittelevän lautan”, Cameron on kertonut.

Cameronin mukaan tutkijat valjastivat kaksi Winsletin ja DiCaprion kokoista stunthenkilöä antureilla, ja sen jälkeen heidät laitettiin jäiseen veteen.

”Testasimme eri menetelmillä, miten he olisivat selviytyneet, ja vastaus oli hyvin selvä: vain toinen heistä selviytyi.”

Sup-lauta sai miettimään

Myös elokuvan naispäätähti Kate Winslet joutui hiljattain ottamaan kantaa asiaan. Brittinäyttelijä on aiemmin arvioinut, että molemmat näyttelijät olisivat mahtuneet oven päälle, mutta nyt hänkin on tullut toisiin aatoksiin. Winslet perustaa arvionsa omaan kokemukseensa vesiurheilulajien harrastamisesta.

”Jos laitat kaksi aikuista seisomaan sup-laudalle, siitä tulee heti hyvin epävakaa. Se on varmaa”, suppausta, laitesukellusta ja leijalautailua harrastanut Winslet sanoi Deadlinen mukaan Happy Sad Confused -nimisessä podcastissa.

”Minun täytyy olla rehellinen: En todellakaan usko, että olisimme selviytyneet, jos me molemmat olisimme päässeet oven päälle. Luulen, että hän [Leonardo] olisi mahtunut siihen, mutta ovi olisi kaatunut, eikä se olisi ollut kestävä idea.”

Titanicin onnellisesta lopusta haikailemisen tai harmittelun voi siis viimeistään nyt lopettaa. Ohjaajan taiteellinen ratkaisu oli kestävä.

”Jackin täytyi kuolla. Se on sama kuin Romeo ja Julia. Elokuva kertoo rakkaudesta, uhrauksista ja kuolevaisuudesta. Rakkautta mitataan uhrauksella”, Cameron sanoi Postmedialle.

Ohjaajan vielä julkaisemattomasta koeprojektista tullaan näyttämään paloja National Geographic -kanavalla helmikuussa. Projekti mainostaa samana päivänä julkaistavaa 25-vuotiaan Titanicin teknisesti paranneltua versiota.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut