Whitney Houstonista tehtiin kolmen tähden elokuva, jossa kuuluu viiden tähden ääni

Elokuva-arvio: Elämäkertadraama mahduttaa artistin tarinaan perhedraaman, romanttiset suhteet, riippuvuudet ja yleisön vastaanoton.

Naomi Ackie esittää Whitney Houstonia I wanna Dance -elokuvassa. Houston pitää edelleen hallussaan ennätystä peräkkäisistä kärkisijoista Yhdysvaltain sinkkulistalla. Hänellä on niitä seitsemän – enemmän kuin The Beatlesillä.

22.12.2022 19:06

Tänä vuonna valkokankailla on nähty kaksi megaluokan musiikkiartistin elämäkertaa: kesäkuussa ensi-iltansa sai Elvis-elokuva ja nyt Whitney Houston -draama I Wanna Dance. Niiden lähestymistavat päähenkilöihinsä ovat hyvin erilaiset. Elvis-elokuva esitteli ennen kaikkea tekijänsä Baz Luhrmannin osaamista, kun taas I Wanna Dancen ainoa tähti on Whitney Houston itse.

Elokuva kertoo Houstonin (Naomie Ackie) urasta 1980-luvun alusta aina artistin kuolemaan saakka. Hän on kirkkokuoron ja laulajaäitinsä (Tamara Tunie) taustakuoron jäsen, kunnes Arista-levy-yhtiön pomo Clive Davis (Stanley Tucci) näkee hänet keikalla. Pian sen jälkeen Houston julkaisee albumilistan ykkössijalle pongahtavan, omaa nimeään kantavan esikoislevyn (1985).

I Wanna Dance mahduttaa artistin tarinaan perhedraaman, romanttiset suhteet, riippuvuudet ja yleisön vastaanoton. Sisällön runsaudessa on ehdottomasti puolensa. Toisin kuin esimerkiksi Suomessakin elokuvateatterikierroksen saanut dokumentti Whitney (2018), draama painottaa Houstonin läheisimmän ystävän Robyn Crawfordin (Nafessa Williams) roolia artistin pitkäaikaisena kumppanina.

Julkisuudessa kaksikko ei esiintynyt rakastavaisina, ja elokuvassa suhteen piilottelu laitetaan ennen kaikkea isän (Clarke Peters) piikkiin. Queer-identiteetti ei ollut vielä 1980- ja 1990-luvuilla näppärästi markkinoitavissa.

Tarinaa siivottu

Laulajan imagon muokkausta sivutaan vain vähän, mutta kipeät syytökset tämän liiasta ”valkoisuudesta” mainitaan. Levy-yhtiön pomo Clive Davis on yksi tuottajista, samoin kuin Houstonin entinen manageri Patricia Houston.

Ohjaaja Kasi Lemmons tunnetaan muun muassa orjuutta vastaan taistelleen Harriet Tubmanin elämäkertadraamasta Harriet (2019). Käsikirjoittaja Anthony McCarten puolestaan on ollut tekemässä Freddie Mercury -elokuvaa Bohemian Rhapsody (2018). Vahvan rutiinin ja ihailun yhdistelmän aistii myös I Wanna Dancesta.

Loppu on tunnetusti traaginen, mutta muuten tarinasta on siivottu ikäviä puolia: draama ei kerro hyväksikäyttöepäilyistä, joista raportoitiin jo mainitussa dokumentissa, eikä kuvaa fyysistä lähisuhdeväkivaltaa, josta Houstonin aviomies Bobby Brownia (Ashton Sanders) epäiltiin.

Elokuvan paras osuus oli olemassa ennen kuin otostakaan oli kuvattu. Lauluraidat ovat Houstonin itsensä aikanaan laulamat ja leikkaavat kaiken analyysin ohi. Niiden suvereeniutta ei voi kiistää.

I Wanna Dance on kolmen tähden elokuva viiden tähden äänestä.

Elokuvat

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie

★★★

Ohjaus Kasi Lemmons.

Pääosissa Naomie Ackie, Nafessa Williams, Tamara Tunie, Clarke Peters, Stanley Tucci.

Kesto 145 min.

Ikäraja K12.

Ensi-ilta: 23.12.

Lue lisää: Neljäs Napapiirin sankarit ei enää naurata – Kriitikolta kahden tähden tyrmäys

Lue lisää: Kilteistä vauvansieppaajista kertova elokuva on yksi vuoden parhaista ensi-illoista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut