Neljäs Napapiirin sankarit ei enää naurata – Kriitikolta kahden tähden tyrmäys

Elokuva-arvio: Juha Wuolijoki lämmittelee menestyskomediasarjaa herkistelevään suuntaan ja kuvaus onkin kaunista. Jätkävitsailu tuntuu sen sijaan pakotetulta.

Napapiirin alkuperäisistä sankareista jäljellä on vain Timo Lavikainen (oik.). Mikko Töyssy (vas.) ja Heikki Ranta paikkaavat lähteneitä.

22.12.2022 19:06

Dome Karukoski aloitti 12 vuotta sitten hankkeen, joka on laajentunut suomalaisen elokuva-alan isoksi työllistäjäksi. Napapiirin sankarit sai yli 384 000 katsojaa tarinalla, jossa kaveriporukka ajelee pimeillä talviteillä.

Teppo Airaksisen erektiokeskeinen lämmittely keräsi ykköstäkin enemmän katsojia vuonna 2015. Edellinen, Tiina Lymin ohjaama vaellussotku myi vielä reilut neljännesmiljoona pääsylippua vuonna 2017.

Totta kai hommaa jatketaan, vaikka pääroolin Jussi Vatanen sanoi kiitos ei.

Lue lisää: Näkövammaisen pojan sanelusta syntyi lyhytelokuva, jossa keskityttiin poikkeuksellisen paljon kuvailutulkkaukseen – Nyt elokuva esitetään ilmaiseksi kolmessa paikassa Tampereella

Mukana on oleellisin tekijä, käsikirjoittaja Pekko Pesonen, joka ottaa mies–nais-huumorinsa pääteemaksi ruokakulttuurin. Suuhuntarttuvia tuli pari muuttujaa -sanontoja nelososa ei synnytä.

Tärkeintä taitaa olla saada voita leivän päälle. Tai tässä tapauksessa tofua grilliin. Digiboksia, vauvaa ja itseään etsinyt mieskolmikko hakee nyt feminiinisenä pidettyä ruoka-ainesta. Kätevästi elokuvaan on saatu myös tofusponsori.

Vastavoima puuttuu

Punaposkisesta Joulutarinasta parhaiten tunnettu ohjaaja Juha Wuolijoki tuo pohjoisen jylhyyttä tyyliin. Hämärän hetket ja pienet valonlähteet välittyvät kauniisti Juge Heikkilän elokuvauksesta.

Tapio-hahmo (Timo Lavikainen) kertoo mieskliseitä kertojana. Yksilöt painivat edelleen maskuliinisten odotusten kanssa.

Kuvio saadaan nopeasti kasaan, kun uusi päähenkilö Paavo (Heikki Ranta) heitetään ihastumaan leskeksi jääneeseen Inariin (Pamela Tola). Hän on rehti, kätevä, mutta tunnekömpelö eli suora kopio edeltäjästään Jannesta, jonka kuvaa näytetään jatkuvasti.

Paavo (Heikki Ranta) käy kaupoilla etsimässä Inarille (Pamela Tola) tofua.

Käy hyvin selväksi, että parin välinen vetovoima on poikkeuksellinen, mutta Wuolijoki laittaa vielä kuvalliset ja äänelliset takaumat päälle varmistukseksi.

Kilpakosijaa lämmitellään vanhasta materiaalista. Omapäisen Inarin ja sitkeän Pikku-Mikon (Kari Ketonen) epämukavasta romanssinpoikasesta ei vaan synny enää kaivattua vastavoimaa.

Kämäräis-hahmon tilalle on hankittu jokapaikankoomikon Mikko Töyssyn esittämä Turo, jonka tärkein piirre on hänen omistamansa iso fossiiliauto. Se vilkkuu pimeillä teillä.

Sopuisuus ei naurata

Komediassa jännittää lähinnä se, miten matkaa tällä kertaa pitkitetään.

Ongelma kakkososasta lähtien ollut tietenkin alkuperäisen kaveritrion menettäminen. Jasper Pääkkönenkin lähti ulkomaille menestymään.

Nykyinen kolmen kopla on sopuisa eli epähauska. Ainoa alkuperäisjäsen Timo Lavikainen kulkee leffan läpi kuin unessa.

Suomalaisnäyttelijöiden kavalkadi Kari Hietalahdesta Santeri Kinnuseen vetävät vaihtelevalla pohjoisen murteella sivurooleja.

Koska elokuvasarjalla on karvanoppataakka, pitää Scooter laittaa raikumaan hetkeksi, mutta Wuolijoki selvästi soittaisi mieluummin herkkää iskelmää.

Turo (Mikko Töyssy), Tapio (Timo Lavikainen) ja Paavo (Heikki Ranta) ajavat hohtavalla autolla.

Alastomuus ja kännisekoilu on karsittu vähiin. Jätkäkomediamaisuus tuntuu pakotetulta erityisesti kohtauksessa, jossa syödään lihaa lähikuvissa ja Popeda laulaa lihan syönnistä. Kauhuparodiaakin yritetään ponnettomasti.

Paljon paremmin sujuvat hempeädraamalliset kohtaukset, joissa murehditaan kuolevaa koiraa tai tuijotellaan revontuliselle taivaalle.

Suomen suosituimman elokuvakomediaroolin korvaaminen sujuu yllättävän hyvin. Huumoriakatemia Putouksessa kasvaneessa Heikki Rannassa on ainesta jatkossakin ensirakastajaksi tai tossukaksi.

Vanhat Uunot ja Puupäät hämäävät: komediaelokuvasarjat ovat nykyelokuvassa harvinaisuuksia. Vielä yksi Napis, niin sarja kirii viidenteen leffaan päässeiden Pekko Aikamiespojan ja Vääpeli Körmyn rinnalle.

Laadusta ei tarvitse kantaa huolta, sillä alkuperäistä hauskuutta ei mikään pitkitetty leffasarja ole säilyttänyt hitustakaan.

Elokuvat

Napapiirin sankarit

★★

Ohjaus Juha Wuolijoki.

Pääosissa Heikki Ranta, Pamela Tola, Mikko Töyssy, Timo Lavikainen ja Kari Ketonen.

Kesto 87 min.

Ikäraja K7.

Ensi-ilta 23.12.

Lue lisää: Whitney Houstonista tehtiin kolmen tähden elokuva, jossa kuuluu viiden tähden ääni

Lue lisää: Kilteistä vauvansieppaajista kertova elokuva on yksi vuoden parhaista ensi-illoista

Lue lisää: Taitoluistelijasta kertovan kotimaisen jännitys­elokuvan ikärajaa nostettiin yleisö­palautteen jälkeen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut