Näkövammaisen pojan sanelusta syntyi lyhytelokuva, jossa keskityttiin poikkeuksellisen paljon kuvailutulkkaukseen – Nyt elokuva esitetään ilmaiseksi kolmessa paikassa Tampereella

Tamperelaisen taideyhdistyksen Kollektiivi Triangelin lyhytelokuva Hornan taistelu on perinteisen elokuvan ja kuunnelman yhdistelmä. Sitä esitetään Tampereella 27. marraskuuta–1. joulukuuta.

Elokuvaa kuvattiin Jämsässä kesällä 2020. Näyttelijöille ohjeita antaa ohjaaja Miro Seppänen.

25.11. 15:00

Aamulehti

Tamperelaisen taideyhdistyksen Kollektiivi Triangelin lyhytelokuva Hornan taistelu saa ensimmäisen julkisen esityksensä Kulttuuritalo Laikussa sunnuntaina. Tämän jälkeen elokuvaa esitetään Galleria Rajatilassa ja Tampereen Ylioppilasteatterissa. Näytöksiin on vapaa pääsy.

Elokuvasta kiinnostavan tekee tekijöiden poikkeuksellinen panostus moniaistillisuuteen. Elokuva on käsikirjoitettu ja tehty kuvailutulkkauksen ehdoilla. Kuvailutulkkaus – joka tavallisesti lisätään elokuviin jälkikäteen – kertoo näkövammaiselle elokuvan katsojalle esimerkiksi näyttelijöiden ilmeet, eleet ja tapahtumien kulun.

Hornan taistelussa näkövammainen katsoja voi kokea elokuvan kuunnellen sekä lavasteiden pienoismalleja ja tapahtumapaikkojen kohokarttoja tunnustellen. Miro Seppäsen ohjaama elokuva perustuu näkövammaisen Lauri Tulisalon sanelemaan fantasiatarinaan. Elokuvan vastaava kuvailutulkki on Tuukka Remes.

Näkövammaisten liitto tukee elokuvan esittämistä. Elokuva kuvattiin Jämsässä kesällä 2020.

Ohjaaja Miro Seppänen, mistä idea tällaisen elokuvan tekemiseen tuli?

”Olin Laurin henkilökohtainen avustaja. Siihen liittyi erilaisia aktiviteetteja, joista yksi oli tarinan kirjoittaminen. Sitä oli tehty jo muutaman vuoden ajan, kun yhdellä partioleirillä Lauri heitti, että milloin te teette hänen tekstistään lyhytelokuvaa. Siitä jäi ajatus, että perhana, miltähän se näyttäisi.”

”Luonnollisena jatkumona tuli ajatus, että kun kyseessä on Laurin teksti, ja Lauri varmasti tulee olemaan yleisönä, niin mitä jos elokuva olisi saavutettava.”

Miksi tämä elokuva on tärkeä?

”Se esittelee erilaisen tavan tehdä ja nähdä elokuvaa. Lopputuote on arvokas, mutta myöskin ne uudet tekotavat, joita tällainen elokuva pakotti löytämään.”

Kohtaus Hornan taistelu -elokuvasta.

Milloin?

Hornan taistelun esitykset

27.11. Kulttuuritalo Laikku. Kolme näytöstä, kello 14, 15 ja 16.

28.–30.11. Galleria Rajatila. Joka päivä kolme näytöstä, kello 18, 19 ja 20.

1.12. Tampereen Ylioppilasteatteri. K18-näytös kello 19.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut