Laulajalegenda Matti Lehtinen on kuollut satavuotiaana

Matti Lehtinen loisti oopperassa, liedissä ja pedagogina ja teki lausuntatehtäviä viimeiseen asti.

Matti Lehtinen Zeuksen roolissa Taite ry:n Herkules-produktiossa, joka yhdisti uuden libreton ja Johann Sebastian Bachin musiikin vuonna 2006.

17.8. 21:42

Legendaarinen baritoni Matti Lehtinen kuoli tiistaiaamuna 16. elokuuta satavuotiaana seniorikodissa lyhyen sairauden jälkeen. Tiedon vahvistaa Lehtisen poika Kauko Lehtinen. Lehtinen oli syntynyt 24. huhtikuuta 1922 Lappeella.

Lehtisen lahjakkuus huomattiin varhain, mutta kaikki oli katketa alkuunsa jatkosodassa, jossa hän haavoittui kahdesti.

Sodan päätyttyä hän edistyi nopeasti lauluopinnoissa Sibelius-Akatemiassa ja Tukholmassa. Ensikonsertti sekä oopperadebyytti Suomalaisessa oopperassa eli nykyisessä Kansallisoopperassa olivat vuonna 1948.

Kansainvälinen läpimurto tapahtui Geneven laulukilpailun voitolla vuonna 1950. Se johti pian muutaman vuoden kiinnitykseen Kölnin oopperaan, jossa hän muisteli oppineensa ammatin nopeasti, kun näytöksiä saattoi olla jopa 17 kuukaudessa.

Suomalaisten onneksi hän palasi kotimaahansa ja oli Kansallisoopperan kantavia voimia sekä solistikunnassa että vapaana taiteilijana. Hän oli vakioesiintyjä myös Savonlinnan oopperajuhlilla ja esiintyi yhä myös ulkomailla.

Matti Lehtinen Aarre Merikannon Juhan nimiroolissa Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1970.

Lehtinen oli vuosikymmeniä sekä yleisön että suomalaiskriitikoiden suosikki yli kuudessakymmenessä oopperaroolissaan.

Matti Lehtinen Sibelius-Akatemian professorina vuonna 1974.

Sibelius-Akatemian professorina Lehtinen toimi 1963–1987, ja oppilaita olivat esimerkiksi Jaakko Kortekangas ja Esa Ruuttunen.

”Matti oli Suomen lauluhistoriassa ainutlaatuinen laulutaiteilija. Pedagogina hän oli myös henkilökohtaisesti merkittävä ja suorastaan maaginen”, Ruuttunen luonnehtii.

”Laulutunneilla kulki kylmät väreet kun hän lauloi jotain eteen. Hänelle sanat ja teksti olivat äärettömän tärkeitä. Tekstin piti aina tulla esille.”

Lehtinen konsertoi laulajana noin 90-vuotiaaksi ja jatkoi tämän jälkeen lausujana. 93-vuotiaana hän esiintyi esimerkiksi Jumalan äänenä Benjamin Brittenin Nooan arkki -oopperassa, ja vielä viime jouluna hän lausui Yrjö Jylhää joulujuhlissa lähipiirilleen suuren vaikutuksen tehneellä tavalla.

Matti Lehtinen Jumalan äänen puheroolissa Benjamin Brittenin Nooan arkki -oopperan harjoituksissa Temppeliaukion kirkossa vuonna 2015.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut