Zlatan Ibrahimovićin varhais­vuosista Rosengårdin lähiössä tehtiin elokuva, joka on tyylipuhdas ja tavanomainen altavastaajatarina – lue Minä, Zlatan -elokuvan arvio tästä

Elokuva-arvio: Zlatan Ibrahimovićin kasvutarina perustuu David Lagercrantzin kirjoittamaan elämäkertaan.

Granit Rushiti esittää nuorta Zlatan Ibrahimovićia Jens Sjögrenin ohjaamassa elokuvassa.

19.5. 19:00

Ruotsin menestynein jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović on tunnettu paitsi maalintekokyvyistään myös siitä, ettei hän ole koskaan pitänyt kynttiläänsä vakan alla. Samaa kertoo myös supertähden varhaisvuosista kertova draamaelokuva Minä, Zlatan.

Pikku-Zlatan varttuu Malmön maahanmuuttajavoittoisessa Rosengårdin lähiössä jalkapalloa pelaten. Koulussa on vaikea keskittyä, kotona on puutetta ja kova kuri, mutta futiskentällä homma toimii.

Silti kyseessä on tyylipuhdas ja tavanomainen altavastaajatarina: kovapäinen Zlatan saa jatkuvasti todistella muille olevansa riittävän hyvä – tai oikeastaan paras. Itse hän sen toki jo tietää. Vähitellen ovet avautuvat, mutta ei ilman kovaa työtä.

Minä, Zlatan -elokuva kertoo Malmön maahanmuuttajavoittoisessa Rosengårdin lähiössä kasvaneen Zlatan Ibrahimovićin varhaisvuosista. Pientä Zlatania esittää Dominic Andersson Bajraktati.

Jakob Beckmanin käsikirjoittama kasvutarina perustuu David Lagercrantzin kirjoittamaan elämäkertaan. Elokuva keskittyy enimmäkseen aikaan ennen Zlatanin futisammattilaisuutta, ja voittaa katsojan vähitellen puolelleen. Zlatan ei ole kaikkein sympaattisin hahmo, mutta inhimilliset puolet ne hänestäkin löytyvät.

Pientä Zlatania esittää Dominic Andersson Bajraktati, koppavaa ja isompaa Granit Rushiti. Kumpikin onnistuu.

Ne muutamat kerrat, kun tarina hyppää 1990-luvun betonilähiöstä 2000-luvun alkuun, mielenkiinto herpaantuu. Ajaxin pelivuosien irrallisissa kohtauksissa altavastaajasta kuoriutuu Rosengårdin oma Rocky Balboa.

Jens Sjögrenin ohjauksessa ollaan kiitettävän paljon viheriön – ja hiekkakentän – laidalla. Futiskohtauksissa on mukavasti liikettä.

Elokuvassa sivuhahmona vilahtaa Zlatanin manageri Carmine ”Mino” Raiola. Tämän vuoden huhtikuussa kuollut Raiola oli junailemassa Zlatanin siirtoa Ajaxista Juventukseen. Diili merkitsi Zlatanin lopullista läpimurtoa. Siihen elokuvakin tarinansa päättää.

Elokuvat

Minä, Zlatan

★★★

Ohjaus: Jens Sjögren.

Kesto: 103 min.

Ikäraja: K7.

Pääosissa: Dominic Andersson Bajraktari, Granit Rushiti, Cedomir Glisovic, Merima Dizdrarevic.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut