Suomen ehdokas Hytti nro 6 pääsi varsinaiseen Oscar-kisaan - Elokuvat - Aamulehti

Suomen ehdokas Hytti nro 6 pääsi varsinaiseen Oscar-kisaan

Oscar-kisassa oli mukana myös toinen suomalaiselokuva, Somalian ehdokas Guled & Nasra, joka ei päässyt kilpailemaan Oscarista.

Hytti nro 6 -elokuvan pääosanäyttelijä Seidi Haarla (vas.), ohjaaja Juho Kuosmanen ja alkuperäisen kirjan kirjoittanut Rosa Liksom elokuvan lehdistöpäivässä Helsingissä 19. lokakuuta.

21.12.2021 23:40

Suomen ehdokas Hytti nro 6 on päässyt mukaan kisaamaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnosta. Yhdysvaltain elokuva-akatemia valitsi Juho Kuosmasen ohjauksen mukaan kilpailuun 14 muun elokuvan kanssa.

Ei-englanninkielisten eli kansainvälisten elokuvien sarjassa ovat mukana pitkät, yli 40 minuuttia kestävät elokuvat, jotka on tuotettu Yhdysvaltain ulkopuolella ja joissa dialogista valtaosa tapahtuu jollain muulla kuin englannin kielellä.

Hytti nro 6 nostettiin monissa ennakkoveikkauksissa mahdollisten Oscar-kisaajien joukkoon. Englanniksi nimellä Compartment No. 6. tunnettu junadraama sai laajan levityssopimuksen Yhdysvaltoihin.

Hytti nro 6 voitti kesällä Cannesin elokuvajuhlilla kakkospalkinnon ja syksyllä Jerusalemin elokuvafestivaalien pääpalkinnon.

Lue lisää: Hytti nro 6 sai pääpalkinnon Jerusalemin kansainvälisellä elokuva­festivaalilla

Lisäksi elokuva kilpailee suomalaisittain harvinaisesti yhdysvaltalaisista Golden Globe -palkinnoista.

Lue lisää: Suomalaiselokuva Hytti nro 6 pääsi Golden Globe -ehdokkaaksi

Suomella oli poikkeuksellisesti kaksi kilpailijaa kisassa, johon yhteensä 93 maata lähetti ehdokkaansa.

Suomalaiselokuvaa Guled & Nasra ei kelpuutettu kisaamaan Somalian edustajana ei-englanninkielisten elokuvien sarjaan. Draama oli Somalian ensimmäinen edustusteos Oscar-kisassa.

Somalinkielinen elokuva on kuvattu Djiboutissa. Työryhmä oli monikansallinen ja päätuotantoyhtiö oli helsinkiläinen Bufo. Ohjaajana ja käsikirjoittajana on suomensomali Khadar Ahmed. Haudankaivajan perheestä kertovan draaman englanninkielinen nimi on The Gravedigger’s Wife.

Guled & Nasra on saanut paljon kansainvälistä huomiota, kuten useita African Movie Academyn jakamia palkintoja afrikkalaiselokuville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut