Hytti nro 6 valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi poikkeuksellisessa kokouksessa: ”Hyvät lähtökohdat kilpailuun” - Elokuvat - Aamulehti

Hytti nro 6 valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi poikkeuksellisessa kokouksessa: ”Hyvät lähtökohdat kilpailuun”

Oscar-raadin puheenjohtajan Tero Koistisen mukaan Hytti nro 6:lla on hyvät lähtökohdat eteenpäin Oscar-taipaleella, sillä se on saanut paitsi merkittävän palkinnon Cannesissa, myös merkittävän kansainvälisen levittäjän.

Hytti nro 6 kertoo suomalaisesta arkeologian opiskelijasta Laurasta (Seidi Haarla), joka saa Venäjän läpi matkatessaan hyttitoverikseen kaivosmies Ljohan (Juri Borisov).

11.10. 15:33

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva Hytti nro 6 on nimetty Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva kilpailee ensin pääsystä parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon lyhytlistalle, jonka joukosta valitaan varsinaiset ehdokkaat.

Oscar-voittaja valitaan ehdokkaiden joukosta 27. maaliskuuta 2022.

Andris Feldmanisin, Livia Ulmanin ja Kuosmasen käsikirjoittama elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla viime heinäkuussa. Ensi-illan jälkeen julkaistut suurten, kansainvälisten elokuvamedioiden Hytti nro 6 -arviot ovat varsin positiivisia, jopa ylistäviä.

Rosa Liksomin samannimiseen romaaniin pohjautuva elokuva voitti Cannesin juhlien kakkospalkinnon, Grand Prix’n.

Juri Borisov, Juho Kuosmanen ja Seidi Haarla poseerasivat kuvaajille Cannesissa heinäkuussa 2021.

Elokuvajuhlien aikaan Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö Sony Pictures Classics osti elokuvan esitysoikeudet paitsi Pohjois-Amerikassa myös Latinalaisessa Amerikassa, Itä-Euroopassa, Kaakkois-Aasiassa ja Lähi-idässä.

Suomen Oscar-raadin puheenjohtaja, Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen pitää sekä Hytti nro 6:lle annettua Cannes-palkintoa että Yhdysvaltain-levittäjää erittäin tärkeinä tekijöinä Oscarista kamppailtaessa.

”Suomi saa nyt ehdokkaan, joka on saanut merkittävän palkinnon maailman tärkeimmillä elokuvafestivaaleilla, ja sillä on lisäksi Yhdysvalloissa todella merkittävä levittäjä”, Koistinen sanoo.

”Sony Pictures Classics on ymmärtääkseni tosissaan Hytti nro 6:n markkinointikampanjan kanssa, ja sillä on plakkarissaan aiempiakin Oscar-palkintoja. Se antaa hyvät lähtökohdat kilpailuun.”

Aiemmin Sony Pictures Classics on ottanut levitykseen Suomesta Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan.

Hytti nro 6 kertoo suomalaisesta arkeologian opiskelijasta Laurasta (Seidi Haarla), joka yrittää matkustaa junalla Venäjän läpi Murmanskiin katsomaan kalliopiirustuksia. Junassa hän saa hyttitoverikseen hieman nuoremman kaivostyöläismies Ljohan (Juri Borisov). Alkuun Laura ei voi sietää röyhkeältä juopolta vaikuttavaa Ljohaa, mutta pikkuhiljaa kahden erilaisen ihmisen välille kehittyy yhteys ja ystävyys.

Elokuva tulee teattereihin Suomessa 29. lokakuuta.

Suomen Oscar-ehdokas valittiin tänä vuonna poikkeuksellisessa kokouksessa. Ehdokkaaksi pyrki vain kaksi elokuvaa, mikä on poikkeuksellisen pieni määrä. Hakijoiden täytyy muun muassa kertoa mahdollisuuksistaan elokuvan markkinointiin Yhdysvalloissa.

Raadin jäsenet toimivat elokuva-alalla eri tehtävissä.

Viime vuonna Suomen Oscar-ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan palkintoon asetettiin Zaida Bergrothin ohjaama elokuva Tove. Se ei kuitenkaan päässyt 15 elokuvan karsintalistalle.

Suomen ehdokas on edellisen kerran päässyt karsintalistalle vuonna 2016. Tuolloin Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Miekkailija oli mukana yhdeksän ehdokkaan joukossa.

Suomi on ainoan kerran ollut gaalan loppusuoralla, kun Mies vailla menneisyyttä pääsi ehdolle vuoden 2003 gaalassa. Tuolloin kategorian nimi oli vielä parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos