Nämä palkittiin Jussi-gaalassa - Elokuvat - Aamulehti

Tove sai seitsemän Jussia: paras elokuva, ohjaus ja naispääosa – näin palkinnot jakautuivat

Kotimaista elokuvaa katsottiin paljon poikkeusvuonna 2020. Jussi-ehdokkuuksia annettiin eniten Tovelle, Seurapelille ja Ensilumelle.

Alma Pöysti on ehdolla parhaasta naispääosasta elokuvasta Tove. Draama keräsi eniten Jussi-ehdokkuuksia ja kisaa muun muassa parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta.

15.9.2021 21:45 | Päivitetty 15.9.2021 22:08

Virusvuoden Jussit saatiin vihdoin jaettua. Elokuva-ala palkitsi parhaat elokuvat ja elokuvantekijät Jussi-gaalassa keskiviikkona.

Parhaana elokuvana palkittiin elämäkerrallinen draamaelokuva Tove. Palkinnon saivat tuottajat Aleksi Bardy ja Andrea Reuter. Elokuvasta tuli illan palkintorohmu.

Parhaasta ohjauksen Jussin sai Toven Zaida Bergroth. Hän on aiemmin saanut Jussin Skavabölen poikien käsikirjoituksesta.

Palkintoa jakanut näyttelijä Outi Mäenpää muistutti, että vasta vuonna 2013 on jaettu ensimmäinen ohjauksen Jussi naiselle. Silloin palkittiin Maarit Lalli elokuvasta Kohta 18.

Parhaasta naispääosasta palkittiin Alma Pöysti, joka otti haltuun aiemmin teatterissa esittämänsä Tove Janssonin roolin elokuvassa Tove.

Pöysti luki vuolasta kiitospuhetta suomeksi ja ruotsiksi sekä itki. Hän kuvaili elokuvaa kärleksbarniksi, rakkauslapseksi työryhmälle.

Alma Pöysti elokuvassa Tove.

PARHAAN miespääosan sai Shahab Hosseini, joka näytteli Ensilumi-draamassa. Elokuvan ohjaaja Hamy Ramezan haki palkinnon poikansa kanssa. Jussi oli näyttelijä-ohjaaja Hosseinin ensimmäinen, tosin iranilainen on aiemmin palkittu esimerkiksi Berliinissä ja Cannesissa.

Elämäntyöstä nostettiin ohjaaja, akateemikko Pirjo Honkasalo. Hänelle ojennettiin Betoni-Jussi viiden vuosikymmenen monipuolisesta urasta fiktiossa ja dokumentissa.

”Olen luopio”, Honkasalo sanoi lavalla.

Hän kertoi häiriköineensä nuorena ystävänsä kanssa Filmi-Auran kokouksia, koska piti Jusseja elistisenä, näyttelijöiden tilaisuutena. He jakoivat vastavetona palkintoa nimeltä Raimo-muna, jota ei hänen mukaansa tarvitse enää jakaa, koska myös muutkin kuin näyttelijät saavat palkintoja.

Jenni Toivoniemi sai ensimmäisen Jussinsa Seurapelin käsikirjoituksesta. Hän myös ohjasi draaman, jossa vanha kaveripiiri selvittelee saarijuhlissa välejään. Hän kiitteli ensemble-näyttelijäkaartia, joka ”haastoi kirjoittamaan paremmin”.

VANTAAN Aviapoliksessa järjestettävän juhlan juontavat Niina Lahtinen ja Christoffer Strandberg. Juontajat vitsailivat kevyesti elokuvien tilanteelle. He kiittelivät aluehallintavirastoa, että elokuvia oli vain niin rajallinen määrä.

”Viime vuonna nähtiin ihanan paljon naisia”,

”Ja tänä vuonna nähtiin taas uusi Luokkakokous.”, Niina Lahtinen jatkoi.

He onnittelivat ulkomailla palkittuja elokuvia Hytti nro 6 ja Mies joka ei halunnut nähdä Titanicia, jotka varmasti kahmivat tulevan vuoden ehdokkuuksia.

Samuli Niittymäki sai sivuosa-Jussin.

Ensimmäisenä jaettiin miessivuosan palkinto. Samuli Niittymäki otti ensimmäisen Jussinsa ihmissuhdedraamakomediasta Seurapeli. Aiemmin hän on ollut ehdolla elokuvasta Hyvä poika (2011).

Niittymäki käytti puheaikansa pitkän kiitosnimilistan lukemiseen.

”Näyttelijäntyö on itsetuntolaji”, hän sanoi ja kiitti ohjaaja Jenni Toivoniemeä lajissa auttamisesta.

Myös Saara Pakkasvirta sai ensimmäisen Jussinsa. Hänet palkittiin naissivuosasta tie-elokuvakomediasta Teräsleidit. Palkinnon ottivat hänen puolestaan vastaan näyttelijä Leena Outila ja ohjaaja Pamela Tola, joka toivoi jatkossa yhä enemmän rooleja ”vanhemmille naisille”.

Ruotsalainen Linda Wassberg sai parhaan kuvauksen palkinnon elokuvasta Tove.

Ennen televisiolähetystä oli jaettu Jusseja tekijöille, joista moni oli Wassbergin työryhmäkollegoita.

Pukusuunnittelusta palkittiin Eugen Tamberg ja maskeeraussuunnittelusta Riikka Virtanen, molemmat elokuvasta Tove.

Lavastussuunnittelusta palkittiin Catharina Nygvist Ehrnrooth, joka suunnitteli historialliset tilat Tove Janssonista kertovaan elokuvaan Tove.

Yleisö äänesti Tuukka ja Olga Temoselle Jussin.

Tuukka Temosen ohjaama hevosdraama Aika jonka sain jäi ilman ehdokkuuksia, mutta yleisö äänesti sille Jussin.

”Paralympialaiset on paras”, kiitteli halvaantunutta urheilijaa näytellyt Olga Temonen lavalla.

Yleisöpalkinnon kolmen kärkeen pääsivät myös journalistidokumentti Karpo ja nuorisoelokuva Kasino.

Nordisk Film Fundin palkinnon sai Ensilumen ohjaaja-käsikirjoittaja Hamy Ramezan, jonka arvo on 20 000 euroa. Elokuvantekijä sanoi olevansa palkinnosta tyytyväinen, koska kertoi olevansa veloissaan.

Äänisuunnittelun Jussin sai Arttu Hokkanen huumedokumentista Lost Boysista.

Parhaan musiikin palkinnon sai Sanna Salmenkallio dokumentista Aalto.

Lyhytelokuvien Jussin sai Aleksi Salmenperä supersankarielokuvasta Poke, jonka ohjaaja kiitti palkinnon hakeneen näyttelijä Elena Leeven kautta näyttelijä-käsikirjoittaja Jani Volasta.

Parhaan dokumenttielokuvan Jussi annettiin dokumentille Neiti Aika. Siinä ohjaaja Elina Talvensaari penkoo kuolleen ihmisen elämää.

Jussi Rautaniemi otti vastaan palkinnon parhaasta leikkauksesta arkkitehtuuridokumentista Aalto.

Palkittu dokumentti Neiti Aika kertoo tavaroista, jotka jäävät kuoleman jälkeen.

Ehdokkuudet julkistettiin jo keväällä, mutta juhlaa lykättiin turvallisuussyistä syksyyn.

Eniten ehdokkuuksia, kymmenen, on Zaida Bergrothin ohjaamalla Tovella, josta tuli harvinainen ruotsinkielinen hitti.

Kahdeksan ehdokkuutta annettiin Jenni Toivoniemen juhlivan kaveripiirin ihmissuhdedraamalle Seurapeli.

Kuusi ehdokkuutta keräsi Hamy Ramezanin turvapaikanhakijadraama Ensilumi.

Jussit jaetaan 16 eri kategoriassa: paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, käsikirjoitus, kuvaus, elokuvamusiikki, leikkaus, äänisuunnittelu, lavastus, pukusuunnittelu, maskeeraussuunnittelu, dokumentti ja lyhytelokuva.

Näissä on ehdolla 18 eri elokuvaa.

Parhaan elokuvan palkinnosta kisaa mainittujen ehdokashaalijoiden lisäksi rippikouludraama Eden ja ikänaiskomedia Teräsleidit.

Ehdokkaat on nimennyt elokuva-alan ammattilaisista koostuva esivalintaraati. Jussi-patsaita myöntää elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry, jonka jäsenistö valitsee suljetulla lippuäänestyksellä voittajat. Jusseja on jaettu vuodesta 1944.

Jusseja on jaettu vuodesta 1944.

Kotimaisen elokuvan merkitys korostui viime vuonna, kun ulkomaiset ensi-illat tyrehtyivät. Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli puolet kotimaisia vuonna 2020. Edellisenä vuonna niitä oli vain yksi.

Osa elokuvista sai ensi-iltansa jo ennen pandemian käynnistymistä, alkuvuonna 2020. Moni tuotannoista sai houkuteltua jopa satatuhatpäisesti yleisöä, kun elokuvateattereita avattiin ensimmäisen aallon laskettua.

Sanna Salmenkallio pokkasi jussin Aalto-elokuvan musiikista.

Parhaasta dokumentista palkittu Elina Talvensaari.

Päivitys 15.9.2021 kello 22.08: Päivitetty juttu viimeisillä tiedoilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut