Amerikkalaisyhtiö laajentaa elokuvantekoaan Suomessa – Tamperelainen yritys tekee Netflix-elokuvan erikoistehosteet - Elokuvat - Aamulehti

Amerikkalaisyhtiö laajentaa elokuvantekoaan Suomessa – Tamperelainen yritys tekee Netflix-elokuvan erikoistehosteet

Dual oli vasta alkua, kertoo tuottaja Aram Tertzakian.

Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö XYZ Films jatkaa elokuvatuotantoja Suomessa. Tuottaja Aram Tertzakian oli erittäin tyytyväinen Dual-elokuvan kuvauskokemukseen Tampereella.­

11.2. 15:47

Helsinki

Yhdysvaltalaisen elokuvayhtiö XYZ Filmsin panostus Tampereelle jatkuu. Ennen kuin seuraava Suomessa toteutettava hanke julkistetaan, tamperelainen Troll VFX tekee erikoistehosteet Netflix-elokuvaan The Trip, jossa XYZ Films on osatuottajana.

Englanninkielisen The Tripin pääosissa ovat Noomi Rapace ja Aksel Hennie, yksi Norjan suurimmista tähdistä, ja verisen kauhukomedian ohjannut Tommy Wirkola on aiemmin työskennellyt Hollywoodissa.

Troll VFX tekee paraikaa The Tripin vfx-töitä eli erikoistehosteita ja muuta digitaalista kuvankäsittelyä.

Tekeillä on myös toisen, vielä julkistamattoman amerikkalaisen kauhuelokuvan vfx-työt. Niitä toimitusjohtaja Antti Kulmala kuvailee budjetiltaan yhtiön tähänastisista suurimmiksi.

Troll VFX laajenee vauhdilla. Se on saamassa Espanjasta ison budjetin historiallisen televisiosarjan vfx-työt. Muun muassa viimeisimmissä Avengers- ja Jurassic World -elokuvissa työskennellyt Bryan Jones kävi kehittämässä yhtiön tuotantohihnastoa.

– Otamme askelta isompaan sarjaan, Kulmala sanoo.

Troll FX on laajentumassa 30 hengen firmasta jopa 45 hengen työllistäjäksi.

– Kaikki kuvauspaikat eivät sovi kaikkiin elokuviin, mutta vfx voidaan toteuttaa vaikka toisella puolella maailmaa. Elokuvan jälkituotannon tekeminen ei ole paikkasidonnaista, Kulmala toteaa.

Yhteistyö jatkuu

XYZ Films on tyytyväinen Dual-elokuvan tuotantoon Tampereella viime vuonna. Tuolloin Suomi valikoitui englanninkielisen tieteissatiirin kuvauspaikaksi suhteellisesti suotuisan koronatilanteen vuoksi. Tertzakian pitää selvänä, että yhteistyö jatkuu pandemian jälkeen.

– Ainakin yksi elokuvamme kuvataan Suomessa tänä vuonna, kertoo tuottaja Aram Tertzakian, yksi yhtiön perustajista.

– Ehkä kuvaamme jo keväällä. Dual oli vasta alkua.

Lue lisää: Katso kuvat: Hollywood-elokuvan kuvaukset täyttivät pääkirjasto Metson edustan Tampereella

Lue lisää: XYZ Films ja Tampere sopivat uusien amerikkalaisten elokuvien tekemisestä: ”Muutama tuotanto on jo mielessä”

Aiemmin Suomessa ei ollut kuvattu kokonaan yhtään amerikkalaiselokuvaa. Kukaan ei halua olla ensimmäinen, Tertzakian pohtii.

– Oletetaan, että on jokin salattu syy, miksei tätä ole tehty aiemmin. Kun Dual onnistui ja tekijät nyt hehkuttavat Suomea, me emme ole enää ainoat, jotka haluavat jatkaa tuotantoja Suomessa. Tertzakianin mukaan neuvotteluja useista muistakin hankkeista on käynnissä, mutta ennen sopimuksia hän ei voi kertoa lisää.

Alalta tihkuneiden tietojen mukaan tekeillä on ainakin kauhuelokuva, johon odotetaan saman tunnettuussarjan tähteä kuin Dualin Karen Gillan tai Aaron Paul. Dualin tapaan hanke julkistettaneen kuvausten alkuvaiheessa.

Aram Tertzakianin mukaan neuvotteluja kansainvälisistä elokuvahankkeista Suomessa on menossa.­

Helsinki ja Oulu mukaan kuvioon

Dualin järjesteli Tampereelle Ilkka Rahkonen. Nyt Tertzakian ja Rahkonen rakentavat verkostoa, johon kuuluvat Tampereen lisäksi ainakin Oulu ja Helsinki.

– Oulussa on teknologiaosaamista. Se voisi olla elokuvakeskus, Tertzakian sanoo.

Kaksikko on tällä viikolla tavannut Oulussa kaupungin ja elinkeino- ja työllisyyspolitiikan organisaation Business Oulun ihmisiä.

Tavoitteena on luoda elokuva-alan kansainvälistymispalveluja tarjoava Screen Finland.

– Elokuvateollisuus kehittyy Suomessa kuin mikä tahansa teollisuuden haara, Rahkonen sanoo.

– Emme ainoastaan kutsuisi maahan kuvauspaikkojen etsijöitä, vaan ennen kaikkea hakisimme Suomeen aktiivisesti eri kokoisia tuotantoja.

Rahkonen korostaa, että kyse ei ole sinänsä kulttuurityöstä, vaan kansainvälisen teollisuuden kehittämisestä.

– Tämä ei ole Suomi-kuvan rakentamista. Mutta kun tulee enemmän kansainvälisiä tuotantoja, lopputuote myös kirkastaa Suomi-kuvaa.

Lue lisää: Tällaisia ovat Dualin kuvausryhmän trailerit – tuliterien vaunujen ovet aukesivat Aamulehdelle

Toimivuus vakuuttaa

Dualin kuvaukset päättyivät marraskuussa. Tertzakian vietti kotona Yhdysvalloissa kuusi viikkoa, ja sitten hän jo palasi Suomeen.

Hän on edelleen häkeltynyt, miten hyvin asiat sujuivat tuotannon kannalta.

– Suomessa kaikki toimii.

Screen Finlandin rakentamisesta hän sanoo leikillisesti, että tietysti toive olisi omia mahdollisimman paljon mahdollisuuksia XYZ Filmsille.

– Mutta ei meillä olisi yksin siihen rahkeitakaan. XYZ Films tekee paljon yhteistuotantoja. The Tripin päätuotantoyhtiö on norjalainen 74 Entertainment, ja elokuva on myyty suurimpaan osaan maailmasta Netflixille.

Tertzakian siis vihjaa, että XYZ Films tavoittelee yhteistuotantoja suomalaistuottajien kanssa. Dualin tapauksessa Suomesta ostettiin vain tuotantopalvelut. Silti tuotanto työllisti yli sata suomalaista.

Elokuva- ja televisiotuotantojen määrä Suomessa on nyt muutenkin kasvussa. Helsingissä on aloitettu uusi koulutusohjelma, jolla pyritään saamaan alalle osaavaa työvoimaa nopeasti. Nousu oli selkeää jo ennen pandemiaa. Keskeisenä ajurina ovat tähän asti olleet suoratoistopalvelut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?