Naurun varjolla -elokuvassa tamperelaisnainen vapautuu stand up -koomikkona - Elokuvat - Aamulehti

Itsensä hukannut tamperelaisnainen vapautuu ryhtymällä raivokkaan feministiseksi stand up -koomikoksi

Tottumiskysymys-projektiin osallistuneen Reetta Aallon esikoiselokuva Naurun varjolla hakee naispäähenkilölleen voimaa lavaesiintymisistä.

Tämä on minun lavani, jolla sovinistit saavat kuulla kunniansa, huokuu Elena Leeven esittämän Marian olemuksesta elokuvassa Naurun varjolla.

19.11.2020 19:37

Kun varhaiskeski-ikäinen, Tampereella asuva perheetön sinkkunainen Maria (Elena Leeve) joutuu työttömäksi, elokuva Naurun varjolla näyttää yhden tavan suunnata energiaa. Naurun varjolla on draamakomedia stand up -komedian tekemisen vaikeudesta ja elämän uuden suunnan etsimisestä.

Joonas Saartamon ja Elena Leeven suoritukset toisiaan ärsyttävinä lavakoomikkoina jäävät mieleen.

Iskulauseet kaappaavat lavan

Päähenkilö Maria päätyy stand up -kurssille ja sitä kautta aloittelevien koomikoiden kilpailukiertueelle. Porukassa on mukana Joonas Saartamon esittämä Tommi joka on jo aiemmin onnistunut baarikäynnin yhteydessä nostamaan Marian ärsyyntymisen koholle vitseillä, jotka Maria koki niin sovinistisiksi, että kaappasi ne omaan käyttöönsä oman stand up -vetonsa aineistoksi.

Hän ei taida itsekään tietää palavatko hänen hermonsa pahemmin ”Vaimo, anoppi, penis” -tasoiseen vitsailuun vai siihen lähinnä miespuolisten naureskelijoiden kuoroon, joka hekottelee matalamielisille jutuille hyväksyvästi.

Sukupuolinen tasa-arvo on vain yksi Naurun varjolla -elokuvan ajamista asioista. Se on myös sukupuolineutraaliuden asialla. Sitä ruumiillistaa Aino Sirjen esittämä Kira. Hän pitää itseään muunsukupuolisena ja kieltäytyy luokittelusta naiseksi niin voimallisesti, että katseet jäätyvät.

On hyvää, on huonoa

Komedialla on rasitteensakin. Se on tehty iskulause-elokuvaksi herättelemään muita ja keräämään aplodeja samanmielisiltä.

Tottumiskysymys-elokuvaan Aalto ohjasi osuuden Buduaar. Sen parhaissa hetkissä näkyi ohjaajan kyky rakentaa ratkaisemattomien ihmissuhteiden jännitettä.

Päähenkilö Maria on Naurun varjolla -elokuvan suurin ongelma. Hänen vaivalloisesta yrityksestään kasvaa ei ole tehty järin kiinnostavaa, eikä hänen huumorinsakaan ole kovin kutsuvaa. Se luottaa ironiseen ilkeilyyn, eikä siinä ole lämpöä.

Mitä jos kuunneltaisiin

Elokuvan muutamat hienot hetket ovat niitä, jolloin ihmiset malttavat jättää vitsailun, nolaamisen ja roolin vetämisen pois ja tosissaan kuuntelevat toisiaan.

Yhtenä sellaisena tuokiona hotellin käytävällä istuksivat Maria ja Tommi paljastavat toisilleen, miksi heidän juttunsa ovat sellaisia kuin ovat. Leeve ja Saartamo tuovat esittämänsä ihmiset liki katsojaa niin taidokkaasti, että heidän seuraamisensa tuntuu etuoikeudelta.

Elokuvasta näkyy, että se on tekijöidensä, ohjaaja Reetta Aallon ja käsikirjoittaja Anna Ruohosen ensimmäinen pitkä elokuva, sillä he ovat ahtaneet esikoiseensa sellaisen määrän pakahtunutta tunnetta ja ideoita, että niillä tekisi useammankin elokuvan.

Naurun varjolla

★★

Ohjaus: Reetta Aalto.

Pääosissa: Elena Leeve, Joonas Saartamo, Aino Sirje, Ernest Lawson.

Kesto: 88 min.

Ikäraja: 7.

Ensi-ilta: Cine Atlas pe 16, 19, la 19.15, su 19.15, ma 16, 19.15, ti 16, 19.15, ke 19.15, to 16, 19.15. Plevna pe 13, 15.15, 18, 20, la 14.45, 17.30, 20.45, su 14.45, 17.30, 20.45, ma 15.30, 18, ma 19.30, ti 15.30, 17.30, 20.30, ke 15.45, 17.15, 20.45, to 15.30, 18, 20. Niagara pe 15.45, la 14, su 14.30, ti 13, ke 14.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos