Pohjoisen sankarit -animaation viesti jää vaisuksi - Elokuvat - Aamulehti

Touhukkaan napaketun ympäristötaistelun viesti jää harmillisen vaisuksi, sillä ekoteema kaipaisi enemmän saarnausta

Elokuva-arvio: Pohjoisen sankarit -animaation sivuosassa nähdään ajankohtaisesti salaliittoteorioihin uskova saukkopariskunta foliohattuineen

Pieni Vili haluaisi kovasti pakettilähetiksi Pohjoisen sankarit -animaatiossa.

12.11.2020 19:01

Ekokatastrofi on kuulunut animaatioelokuvien aiheisiin enemmän tai vähemmän ainakin Bambin (1942) metsäpalosta saakka. Luonnon turmeltuminen väijyy vaarana myös Pohjoisen sankarit -animaatiossa.

Jakelukeskuksessa liukuhihnalla ahertava napakettu Vili ihailee isoja ja rohkeita huskyja, jotka toimittavat paketteja asiakkaille ja ovat koko keskuksen ylpeys. Myös Vili haluaisi pakettilähetiksi, mutta pienen koon vuoksi kukaan ei usko hänen kykyihinsä.

Sisuuntuneena – ja osin myös päteäkseen ihastukselleen – Vili lähtee luvatta viemään erästä pakettia salaperäiselle Otto von Mursulle. Paljastuu, että Bond-konnaa muistuttavalla pötkylällä on pahat mielessä. Tämä aikoo porata jäätiköiden uumenista maakaasua ja sulattaa jäätiköt.

Apureinaan mursulla on joukko yksituumaisia lunneja, joille on jaettu animaatioihin vakiona kirjoitettu mykän pellen rooli.

Missä muut sankarit?

Kun pahikset kaappaavat huskyt, on Vilin tilaisuus astua esiin. Pienestä napaketusta kasvaakin a-luokan naali. Elokuva vääntää rautalangasta ja moneen kertaan, että pienessäkin voi olla potentiaalia suuriin tekoihin. Se on toki totta, mutta entä ne sankarit? Elokuvan nimihän on monikossa.

Vähemmälle huomiolle jää, että suuret ponnistukset vaativat useimmiten yhteistyötä. Sitä puolta kelpaisi korostaa tarinan opetuksena, jos sanomaa halutaan.

Ekoteemakin kaipaisi enemmän saarnausta. Nyt se jää oikeastaan kokonaan käsittelemättä. Ympäristöä uhkaavasta suunnitelmasta on vaikea repiä rinnastuksia esimerkiksi ihmisen ahneuden ja vieraantuneen luontosuhteen seurauksista, kun kaiken takana on mursun henkilökohtainen kauna.

Pienessä, tarinan kannalta turhassa sivuosassa salaliittoteorioihin uskova saukkopariskunta naurattaa foliohattuineen.

Pohjoisen sankarit

☆☆

Ohjaus: Aaron Woodley.

Suomenkieliset äänet: Sami Uotila, Alina Tomnikov, Juha Varis, Ilkka Villi, Jukka Voutilainen. Kesto: 92 min.

Ikäraja: K7.

Ensi-ilta: 13.11. 2D (dub) K7. Ensi-ilta. Cine Atlas pe 16, la 16.30, su 16.30, ma 16.15, ke 16, to 17.30. Plevna pe 15.30, 17.30, la 13.15, 15.45, 17.30, su 13.30, 15.45, 16.45, ma 17.30, ti 17.30, ke 17.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut