Filkkareiden palkinnot on jaettu – tärkeimmät palkinnot naisille - Elokuvat - Aamulehti

Filkkareiden palkinnot on jaettu – tärkeimmät palkinnot naisille

Naisohjaajat voittivat tämän vuoden Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon sekä kotimaisten lyhyiden ja pitkien elokuvien palkinnot.

Maija Blåfieldin The Fantastic voitti kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan ja kisaa näin myös Oscar-palkinnosta.

8.3.2020 14:00

Aamulehti

Tampere Film Festival eli Filkkarit on juhlinut 50. ikävuottaan tällä viikolla. 4.–8. maaliskuuta järjestetty lyhytelokuvafestivaali kerää Tampereelle vuosittain runsaasti suomalaisia ja ulkomaalaisia elokuvien ystäviä. Lyhytelokuvafestivaaleina Filkkarit on maailman parhaimmistoa.

Perinteiseen tapaan Filkkareilla palkittiin viimeisenä päivänä raatien parhaana pitämiä elokuvia.

Kansainvälisen kilpailun pääpalkinnon Grand Prix’n voitti tänä vuonna ranskalais-marokkolainen -elokuva. Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Randa Maroufi, vuonna 1987 syntynyt ranskalais-marokkolainen nainen. Palkinnon arvo on 5000 euroa, ja palkittu elokuva kisaa automaattisesti myös Oscar-palkinnosta.

Maroufi ei ollut paikalla Tampereella vastaanottamassa palkintoa, vaan lähetti videotervehdyksen.

Lisäksi kansainvälisessä sarjassa jaettiin kolme kategoriapalkintoa: paras animaatio, fiktio ja dokumentti. Parhaan fiktion palkinnon voitti libanoninas-qatarilainen Omé, parhaan animaation ruotsalainen Något att minnas (Jotakin mitä muistaa) ja parhaan dokumentin sveitsiläinen Nachts sind Alle Katzen Grau (Kaikki kissat ovat harmaita hämärässä). Kategoriapalkintojen arvo on 1500 euroa.

Sveitsiläinen Lasse Linder voitti parhaan kansainvälisen dokumentin palkinnon elokuvastaan Kaikki kissat ovat harmaita hämärässä.

Yleisöpalkinnon sai palestiinalais-saksalainen Ijrain Maradona (Maradonan jalat).

Tampereen ehdokas European Film Awardseille on ranskalainen Bruno Colletin Mémorable.

Kansainväliseen kilpailuun valittiin tänä vuonna 60 elokuvaa 45 eri maasta. Suomalaisista mukana olivat Teemu Nikin All Inclusive ja Anna Paavilaisen Play Rape. Nikin elokuva sai kansainvälisessä kilpailussa kunniamaininnan.

Ohjaaja Anna Paavilainen halusi kertoa naisesta, joka kyllästyy ruumiina olemiseen – "Naisten asemaa kommentoivia töitä kannattaa nyt tehdä, koska meitä kuunnellaan"

Kotimaisessa kilpailussa palkittiin erikseen alle 30-minuuttiset ja yli 30-minuuttiset elokuvat. Molempien pääpalkinto on 5000 euron arvoinen.

Alle 30-minuuttisten sarjan voittaja on Maija Blåfieldin The Fantastic, joka kertoo siitä, miten pohjoiskorealaiset kuvittelivat ulkomaailman salaa katsomiensa elokuvien perusteella. Myös se kilpailee automaattisesti Oscar-palkinnosta.

Yli 30-minuuttisten pääpalkinnon sai Anna-Karin Grönroosin Orkesterin edessä, joka kertoo Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoista.

Anna-Karin Grönroosin Orkesterin edessä voitti yli 30-minuuttisten, kotimaisten elokuvien palkinnon.

Lisäksi jaettiin Suomen elokuvasäätiön Risto Jarva -palkinto, jonka arvo on 10 000 euroa. Sen sai Minna Rainion ja Mark Robertsin kokeellinen dokufiktio To Teach A Bird To Fly.

Elokuvajuhlien rahallisesti arvokkain palkinto on Kultainen Varjo -kalustovuokrauspalkinto, jonka arvo on 20 000 euroa. Sen sai kuvaaja Theofanis Kavvadas elokuvasta 49 Years From The House On The Left (ohj. Sevgi Eker, Suomi, Turkki 2019).

Kotimaisen sarjan yleisöpalkinnon sai John Websterin Silmästä silmään, joka kertoo murhattujen omaisten selviytymisprosessista.

Kotimaisessa kilpailussa ehdokkaita oli yhteensä 38.

Yhteensä hakijoita oli yli 4000.

50 vuotta

Festivaali jatkaa hyväksi havaitulla tavalla

Festivaalijohtaja lupaa enemmän tukea kotimaisille elokuvantekijöille. Ohjelmistossa katse suuntautuu tulevaan.

Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso kertoi perjantaina, että Tampere Film Festivalin eli Filkkareiden aloitus oli sujunut odotetusti.

– Koronan takia muutamia ihmisiä ja joukko kiinalaisia henkilöitä jäi pois, mutta muuten vierasmäärä on normaali.

Laakson mukaan juhlavuosi ei näy Filkkareiden ohjelmistossa ainakaan taakse päin katsomisena.

– Haluamme enemmän tutkia, mitä elokuva on tällä hetkellä ja tulevaisuudessa.

Laakson mukaan Filkkarit jatkuvat todennäköisesti seuraavat 50 vuotta samanlaisia. Tarvetta radikaaleihin muutoksiin ei ole. Kehitystä kuitenkin tapahtuu: Laakson mukaan festivaali aikoo jatkossa tukea nykyistä enemmän kotimaisia elokuvantekijöitä etenkin heidän ulkomaanurillaan.

50 vuoden aikana Filkkarit on noussut maailman tärkeimpien lyhytelokuvafestivaalien joukkoon. Laakson mukaan osasyynä on tuki Tampereen kaupungilta ja kansallisesti. Lisäksi Tampere tunnetaan sopivan kokoisena kaupunkina: täällä viidessä päivässä ehtii paljon, sillä kaikki on lähellä.

– Lisäksi se vaikuttaa, että festivaali on ollut olemassa 50 vuotta. Aloitusvuonna 1970 muita festivaaleja ei juuri ollut, joten saimme etumatkaa.

Perjantaina kilpasarjojen voittajista ei ollut vielä mitään tietoa. Yleisellä tasolla Laakso kertoo elokuvien olevan joka vuosi parempia ja kiinnostavampia.

– Nykyisen teknologian myötä yhä useammat ja erilaiset ihmiset voivat tehdä elokuvia, ja ala on demokratisoitunut. Se tarkoittaa enemmän elokuvia ja sitä kautta myös enemmän kiinnostavia elokuvia.

”Kaikki haaveilevat pääsystä Tampereelle” – Laura Laaksonen pyörittää lyhytelokuvajuhlia, joille tuhannet elokuvat pyrkivät kaikkialta maailmasta

Edit 10.3.2020 klo 11.20. Juttuun lisätty Kultainen Varjo -palkinnon saaneen kuvaajan Theofanis Kavvadasin nimi ja tarkennettu, että palkinto on osoitettu nimenomaan elokuvan kuvaajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: