Rotuerottelun aika oli inhottava, vaikka Viggo Mortensen ja Mahersala Ali kuinka höpöttävät ennakkoluulojaan nurin - Elokuvat - Aamulehti

Rotuerottelun aika oli inhottava, vaikka Viggo Mortensen ja Mahersala Ali kuinka höpöttävät ennakkoluulojaan nurin

Hölösuinen autonkuljettaja Tony Vallelonga (Viggo Mortensen ) kuskaa aatelisen tavoin käyttäytyvää huippupianisti Don Shirleyä (Mahershala Ali) draamakomediassa Green Book.

17.1.2019 21:00

Tämän tositarinaan perustuvan jutun juoni on, että elegantti musta pianisti Don Shirley (Mahershala Ali) palkkaa Viggo Mortensenin esittämän yökerhon entisen ulosheittäjän, amerikanitalialaisen Tony ”Lip” Vallelongan autonkuljettajakseen ja henkivartijakseen. Shirleyllä on alkamassa pitkä esiintymiskiertue vuonna 1962 rotuerottelua vielä harjoittaneen syvän Etelän alueella.

Kiertueelle he lähtevät; Shirley joutuu yöpymään mustille saatavilla olevissa murjuissa, samalla kun Tony Lip nautiskelee olostaan paremman väen hotellihuoneissa.

Pitkien päivien ajomatkat turkoosissa Cadillacissa sujuvat enimmäkseen leppoisan jutustelun merkeissä. Tony opettaa Donin syömään friteerattua kanaa ja kuuntelemaan mustaa musiikkia, samalla kun Don opettaa Tonyn korjaamaan kieli- ja käytösvirheitään.

Kaikki on täydellisen ennustettavaa. Mikään ei tule yllätyksenä. Kuten ei sekään, että mitä syvemmälle etelään kaksikko ajaa, sitä enemmän näkyviin ilmaantuu ”Värillisiltä kielletty” -kylttejä. Jännitys kasvaa sitä mukaa mitä ilmeisemmäksi rotuerottelun painostava läsnäolo käy.

Mainio kaksikko

Paras syy katsoa elokuva ovat sen pääosanesittäjät. Mahershala Ali ja Viggo Mortensen luovat sellaisen hyvän tuulen, jännitteisen, ajoittain koomisen buddy-elokuvan jota katselee mielikseen.

Tarkoitus on ajaa New Yorkista Alabamaan ja takaisin. Varsinainen show on katsella miten valkoinen autonkuljettaja, sivistymätön juntti selättää ennakkoluulojaan, vaikka hänen kuljetettavansa, psykologian tohtori ja monin verroin hienostuneempi mies on paljon kiinnostavampi tapaus. Häntä paljon isompaan rooliin nostettua Tonya joudumme katsomaan ahtamassa rullalle käärittyä pizzaa ruokatorveensa. Musta pianisti jätetään tyystin sivuosaan.

Green Bookin kunniaksi on sanottava, ettei se peittele opettavaisuuttaan etovan paksulti siirappiin.

Kohu myy

Muutamat painostusryhmät ovat nostatelleet närkästystä siitä, että nykypäivästä täysin poikkeavan vuoden 1962 amerikkalaisessa yhteiskunnassa tapahtuvan elokuvan ihmiset puhuvat tuolle ajalle tyypillistä kieltä, mihin ei kuulunut ajan vakiintuneen sanaston ja käsitteiden hygienisointi nykypäivälle sopivaksi.

Yksittäisiä sanoja ongelmallisempaa elokuvassa on, että se pohjimmiltaan ihastelee menneisyyttä helppona aikana, jolloin kaikki tiesivät paikkansa. Vaikka elokuvan ilmeinen hyvä tarkoitus on vakuuttaa katsojansa siitä, että rasismi on mahdollista voittaa, niin sen elokuva jättää hyvien toiveiden ja sievän käytöksen varaan.

Green Book on kuin henkinen villapaita. Sen myötä tulee pehmeän lämmin olo, kuten aina ihmiselle, joka on hörpännyt aimo kulauksen ihmisuskoa ja omahyväisyyttä sekä siten saatu uskomaan ihmisten pohjimmaiseen hyvyyteen.

Ohjaus: Peter Farrelly. …Pääosissa: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini. …Kesto: 2 h 10 min. Ikäraja: 12. …Ensi-ilta: Plevna Pe: 14.30, 17.30, 20.30, La: 12.45, 15.15, 18.15, 21.10, Su: 15.00, 17.50, 20.50, Ma: 14.00, 17.30, 20.30, Ti: 14.00, 17.30, 20.30, Ke: 14.00, 17.30, 20.00, To: 17.30, 20.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: