Maailman tunnetuimmasta elokuvagaalasta uhkaa tulla täysi farssi: Vieläkään ei ole juontajaa ja nyt näyttelijät syyttävät Oscar-koneistoa painostuksesta - Elokuvat - Aamulehti

Maailman tunnetuimmasta elokuvagaalasta uhkaa tulla täysi farssi: Vieläkään ei ole juontajaa ja nyt näyttelijät syyttävät Oscar-koneistoa painostuksesta

Oscarit keräävät vuosittain kymmeniä miljoonia katsojia. Koko gaala on ollut myrskynsilmässä nyt useampana vuotena. Viime vuonna palkinnot jaettiin metoo-kampanjan jälkimainingeissa. Sitä edeltävänä vuonna keskustelun keskiöön nousi se, että akatemia asettaa ehdolle vain valkoisia näyttelijöitä ja elokuva-alan ammattilaisia.

14.1.2019 22:48

Yhdysvaltojen suurin näyttelijöiden oikeuksia ajava liitto, Screen Actors Guild (SAG), tuli julkisuuteen maanantaina poikkeuksellisella kannanotolla. Liitto kertoi tiedotteessaan, että maailman tunnetuimman elokuva-alan gaalan, Oscareiden, järjestäjät ovat painostaneet näyttelijöitä, etteivät he saa esiintyä tai jakaa palkintoja muissa elokuva-alan tilaisuuksissa.

Liitto edustaa 160 000 näyttelijää. Sen mukaan järjestäjät eli akatemia (the Academy of Motion Picture Arts and Sciences) käyttää armottomia painostustaktiikoita. Liiton mukaan se on saanut yhteydenottoja eri puolilta ja varsinkin Hollywoodista, elokuvan mekasta.

Oscarit lähetetään 24. helmikuuta. Liiton tiedote julkaistiin aikana, joka on gaalalle muutenkin vaikea. Vieläkään ei ole tiedossa, kuka gaalan juontaa. Näyttelijä-koomikko Kevin Hartin piti alunperin juontaa show, mutta hän vetäytyi kaksi päivää nimityksensä jälkeen aiemmin julkaisemiensa seksuaalivähemmistöjä alentavasti kommentoivien tviittiensä takia. Kerta olisi nyt 91-vuotisen Oscar-historian toinen, kun palkinnot jaettaisiin ilman juontajaa. Juontajan rooli arvokkaan illan hauskuuttajana on ollut aina merkityksellinen.

Gaalan kulisseista on tihkunut tietoja, että järjestäjät pyrkivät saamaan palkintojen jakajiksi mahdollisimman suuria nimiä. Tämä antaisi osviittaa siitä, miksi järjestäjät painostavat näyttelijöitä olemaan jakamatta palkintoja muissa yhteyksissä. Ilmassa on ilmiselvää paniikkia, sillä Oscar-koneisto kärsi pahimman takaiskun katsojaluvuissa viime vuonna: katsojia oli vain 26,5 miljoonaa. Oscar-gaala on tänä vuonna myös puoli tuntia lyhyempi kuin aiemmin. Se kestää kolme tuntia. Osa niin sanotuista vähempiarvoisista palkinnoista jaetaan mainostauoilla.

Uutistoimisto Reuters kertoo, ettei akatemia ole kommentoinut SAGin ulostuloa millään tavalla. SAG Awards -elokuvatapahtuma järjestetään Los Angelesissa puolestaan 26. tammikuuta. SAG-palkinnot ovat yleensä antaneet esimakua siitä, mitkä elokuvat ja näyttelijät pärjäävät myös Oscareissa.

–Näyttelijöiden pitäisi olla vapaita osallistumaan kaikkiin tapahtumiin, jotka juhlivat elokuva-alaa, kannanotossa todettiin.

Oscar-ehdokkaat tälle vuodelle julkistetaan 22. tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut