Amatöörit-elokuvan arvio: "Ruotsalaismämmilä" saa viimeisen oljenkortensa älykkäässä komediassa, joka näyttää kansankodin globalisaation pyörteissä - Elokuvat - Aamulehti

"Ruotsalaismämmilä" saa viimeisen oljenkortensa Amatöörit-komediassa, joka näyttää kansankodin globalisaation pyörteissä

Filmikärpästen puraisemat Aida (Zahraa Aldoujaili, vas.) ja Dana (Yara Aliadotter) dokumentoivat kotikyläänsä kännykkäkameroillaan Amatöörit-elokuvassa.

1.11.2018 20:18

Lafors on unelias tuppukylä, jonka ylpeydenaiheet ovat parhaat päivänsä nähnyt nahkateollisuus, "seutukunnan vanhin kahvila" ja liikenneympyrän hirvipatsas.

Kun paljastuu, että saksalainen halpahalliketju harkitsee ruotsalaismämmilää halpamyymälänsä sijoituspaikaksi, kunnanhallitus pistää pystyyn aivoriihen. Syntyy kaksi väistämätöntä ideaa: nettisivujen päivittäminen ja mainosvideo.

Koska budjettia ei ole, jälkimmäinen rasti annetaan ensin koululaisten hoidettavaksi. Rosoinen jälki ei kuitenkaan miellytä kunnansetiä ja -tätejä, joten ammattiapua päätetään tilata Tukholmasta asti.

Pinnan alla kuplii

Amatöörit kuvaa empaattisesti mutta koruttomasti "kansankodin" muutosta. Elokuvan aikana kuullaan ruotsin lisäksi ainakin englantia, arabiaa, tamilia, kurdia, bosniaa ja romaniaa.

Rasismi ja ennakkoluulot muhivat kuin hiljaisella tulella kaiken kohteliaan keskustelun alla, mutta konflikteja vältellään viimeiseen asti. Jos rakennusurakoitsija haluaa firmansa edustajaksi "hieman, tiedätkö, ruotsalaisemmat" kasvot, intialaistaustainen kunta-aktiivi Musse väistyy kyllä syrjään kärsivällinen hymy huulillaan. Ja jos koditon romanialaismies ilmestyy patsastelemaan pittoreskille kivisillalle kesken maisemakuvausten, tilanne yritetään laukaista viimeiseen asti diskuteeraamalla.

Kulttuuristen jännitteiden, taloudellisen eriarvoisuuden ja kaiken lanaavan globalisaation keskellä on kuitenkin iloa ja toivoa. Kirkkaimpana se hehkuu filmikärpäsen puraisemien Aidan (irakilaistaustainen poikatyttö palavine silmineen ja nyrkkeilyharrastuksineen) ja Danan (kurdilais-turkkilaisen älykköpariskunnan tytär) kuvaamilta kännykkävideoilta, jotka välittävät ehkä sitä kaikkein todenmukaisinta Ruotsi-kuvaa.

Palkitulla Syödä, nukkua, kuolla -draamalla viitisen vuotta sitten esittäytynyt Gabriela Pilcher osoittaa, että hyvän mielen komedia voi kertoa ihan oikeista asioista.

VIDEO: Amatöörit-elokuvan traileri.

★★★★

Ohjaus: Gabriela Pichler.

Näyttelijät: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl.

Kesto: 1 h 50 min.

Ikäraja: K7.

Ensi-ilta: Niagara pe 16.30, la 14.45, ma 16.45, ti 9.45, ke 15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: