A Moment in the Reeds -elokuvan arvio: Kahden nuoren miehen rakkaustarina vakuuttaa vilpittömyydellään - Elokuvat - Aamulehti

Kahden nuoren miehen rakkaustarina vakuuttaa vilpittömyydellään

Elokuvan pääosissa ovat Boodi Kabbani ja Janne Puustinen.­

28.6.2018 19:00

Tämähän on vanha totuus: Olavi Virran ja Hopeisen kuun paatokselle ja vanhakantaiselle soundille voi kyllä naurahtaa. Kuitenkin sitten, kun ne yhdistyvät suomalaisen suviyöhön ja saunan jälkeiseen, raukeaan tunnelmaan, teho on taattu.

Niin käy suomalaiselle Leeville ja syyrialaiselle Tariqille Mikko Mäkelän elokuvassa. Kahden kansainvälisen nuoren miehen rakkaustarina osuu sopivasti Pride-viikolle.

Mökillä kaksin

Janne Puustisen esittämä Leevi opiskelee Pariisissa ja palaa kesäksi Suomeen auttamaan leski-isä Joukoa kesämökin kunnostustöissä. Mika Melender esittää vanhan liiton mielensäpahoittajaa, joka jättää tervetuliaishalit väliin ja tenttaa poikaansa heiloista ja armeija-aikomuksista.

Kirjallisuutta tutkiva Leevi on selvästikin ollut isälle pettymys, ja muunkinlainen epäilys tuntuu väreilevän tämän ilmeessä alusta alkaen. Aikoinaan eron ottanut ja sittemmin kuollut äitikin on kipeä pala isän ja pojan suhteessa.

Koska Leevi on vasaran kanssa tumpelo, remonttiin on palkattu apumies. Boodi Kabbani on syyrialainen Tareq. Turvapaikanhakija on ensin Joukolle kauhistus, mutta arkkitehti ja muutenkin kätevä mies saa ainakin hieman vanhan jäärän päätä käännettyä. Kun Joukoa kaivataan työpaikalla, nuoret jäävät mökille kaksin. Kohta sauna lämpiää. Sitten lämpiävät miehet.

Vakuutaa vilpittömyydellään

Ohjaaja Mäkelä asuu Englannissa ja on tehnyt aiemmin promovideoita. Brändiajattelu ja sen sellainen on kuitenkin tästä elokuvasta kaukana. A Moment in the Reeds on enimmäkseen hiljainen, realistinen esikoinen, joka ei millään tapaa järisytä, mutta vakuuttaa alusta loppuun vilpittömyydellään.

Voi olla, että paikanvalinta johtui pienestä budjetista, mutta ajatuksella Mäkelä sen tarinaan nivoo. Hieman tulee mieleen Franics Leen palkittu brittiläinen God’s Own Country. Tässäkin tapauksessa vahvasti paikalliset puitteet antavat homoromanssille ja muukalaisen hahmolle hyvän taustan ja kontrastin.

Uskoisin, että suurimmalle osalle kansasta nämä mökkilaiturin laineenliplatukset, lattialankun narinat ja linnunliverrykset ovat niin tuttuja, että elokuvan maailmaan on helppo solahtaa. Pitkän päivän valo siivilöityy pihaan juuri sillä lailla nöyrästi ja luontevasti kuin kuuluukin. Silti Leevi ja Tareq eivät voi olla näissä maisemissa ihan kotonaan.

★★★

Ohjaus: Mikko Mäkelä.

Pääosissa: Janne Puustinen, Boodi Kabbani, Mika Melender.

Kesto: 1 h 47 min.

Ikäraja: K16.

Ensi-ilta: Niagara pe 18.30, la 20.30, su 17.30, ti 20. Plevna pe 17.15, la 19, su 14.15, ma–ke 17.15, to 17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?