Black Panther -elokuvan arvio: Värikäs ja valveutunut Marvel-rymistely Black Panther on ainutlaatuinen Hollywood-spektaakkeli - Elokuvat - Aamulehti

Värikäs ja valveutunut Marvel-rymistely Black Panther on ainutlaatuinen Hollywood-spektaakkeli

15.2.2018 19:57

Kuvitteellisen Wakandan kuningas on kuollut, ja hänen paikkansa ottaa poika T'Challa (Chadwick Boseman). T'Challa perii kruunun lisäksi Mustan Pantterin supervoimat tarjoavan suojapuvun, joka nähtiin jo Captain America: Civil Warissa (2016).

Uutta hallitsijaa saapuu haastamaan sodan kovettama ja trauman sekoittama tappaja Killmonger (Michael B. Jordan), joka kantaa ihollaan kokonaisen kansakunnan arpia.

Wakanda näyttäytyy maailmalle kehitysmaana, mutta totuus on toinen: muinoin maahan osuneen meteorin tuoma avaruusmetalli vibranium on mahdollistanut teknologisen kehityksen, joka on aikaa sitten ohittanut modernit teollisuusmaat. Tiheän viidakon ja näkymättömyyskilven suojissa kuhisee metropoli, jossa autot lentävät ja kaikki on hyvin.

Rikkaan maan on alati vaikeampi perustella sitä, ettei se puutu maailman kriiseihin: sotiin, muukalaishyökkäyksiin ja kasvaviin pakolaismääriin. Wakanda pitää rajansa suljettuina, vaikka se voisi tarjota turvan tuhansille.

Killmonger haluaa paitsi kostaa oman lapsuutensa, myös koko rotusorron historian. Siihen hän tarvitsee Wakandan mittavia asevarantoja.

Kysymykset oikeita

Black Panther sijoittuu mielikuvitusvaltioon, mutta sen kysymykset kulttuurista, identiteetistä ja afrikkalaisesta diasporasta ovat oikeita: T'Challa irtisanoutuu orjuuden narratiivista ja vannoo uuden mustan identiteetin nimeen, Killmonger taas janoaa aseellista vastarintaa ja pelkää, että menneet painetaan villaisella.

Ohjaaja Ryan Cooglerin ja Joe Robert Colen käsikirjoitus on poikkeuksellisen tietoinen historiastaan.

Samastuttavia hahmoja löytyy soturi Okoyesta (Danai Gurira) teini-ikäiseen teknologiavelho Shuriin (Letitia Wright), joka saa James Bondin Q:n näyttämään harrastelijalta. Killmonger on Marvel-universumin ikimuistoisin pahis, eikä vähiten siksi, että hänen aatteensa tuntuu oikealta.

Väkevä viesti

Se, että isossa Hollywood-elokuvassa on enemmän kuin yksi ei-valkoinen samastumiskohde, on yhä harvinaista. Se, että heidän ympärilleen on luotu näin viihdyttävä ja edistyksellinen spektaakkeli, on ainutlaatuista.

Huima on myös Wakanda: afrofuturistinen ihannevaltio osoittaa, miten pitkälle musta yhteiskunta voi kehittyä, kun sen jäseniä ei sorreta. Kun heitä ei raahata ketjuissa valtameren yli rakentamaan yhteiskuntaa, joka epää heiltä toimijuuden.

Elokuvan ikimuistoisimmalla hetkellä Killmonger vannoo seuraavansa esi-isiään, jotka ennemmin kuolivat hypätessään orjalaivoista kuin viettivät ikänsä kahleissa. Näin väkevää viestiä ei supersankarielokuva ole ennen välittänyt.

★★★★

Ohjaus: Ryan Coogler.

Käsikirjoitus: Ryan Coogler ja Joe Robert Cole.

Näyttelijät: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Letitia Wright, Daniel Kaluuya, Martin Freeman.

Kesto: 2 h 15 min.

Ikäraja: K12.

Ensi-ilta: 2D: Cine Atlas pe 16.45, la 16.45, su 16.30. Plevna pe 17, 22.30, la 12.15, 17, 17, 22.30, su 12.45, 17.30, ma 17, ti 17, ke 17, to 17. 3D: Plevna pe 14, 20.20, la 14.30, 20.30, su 14.30, 20.30, ma 14, 20.30, ti 14, 20.30, ke 14, 20.30, to 14, 20.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?