Elokuva-arvio Jörn Donnerin Perkele 2 – kuvia Suomesta -dokumentista - Elokuvat - Aamulehti

Jörn Donner teki 45 vuoden jälkeen shokeeraavalle dokumentilleen jatko-osan – kysymys on edelleen sama: kannattaako Suomessa elää, kuolla ja naida?

Ohjaaja ja kirjailija Jörn Donnerille tehdään pallolaajennus Perkele 2 -dokumentissa. Leikkauksen jälkeen sydän tuntuu Donnerin mukaan toimivan aika hyvin. Niin toimii Suomikin.

19.10.2017 21:30

Jörn Donnerin alkuperäinen Perkele! - kuvia Suomesta oli nerokas, mestarillinen ja shokeeraava dokumentti vuoden 1971 Suomesta ja sen ihmisistä. Siinä kuvausryhmä jopa päätyi sänkyyn kuvaamansa naisen kanssa – ja jatkoi kuvausta kuin olisi tehty pornofilmiä.

45 vuoden jälkeen Donner teki vihdoin dokumentilleen jatko-osan. Siinä hän kysyy saman kysymyksen kuin alkuteoksessakin: kannattaako Suomessa elää, kuolla ja naida? Perkele 2:ssa ihmisten vastaukset paljastavat yhä hyvin samankaltaisen henkisen maiseman kuin alkuteoksessa.

Kun Janne Flinkkilä haastattelee rekkakuskia, kuski voisi yhtä hyvin puhua vuodessa 1971 kuin vuodessa 2016. Kuski nauraa norjalaisille, mielestään liian virkaintoisille poliiseille, etteivät he todennäköisesti ole saaneet seksiä vaimoiltaan. "No, mitenkäs ne pilluhommat itseltä sujuu", Flinkkilä kysyy. "Nyt sujuu, kun olen ollu leski jo kolme vuotta", kuski vastaa sätkä huulilla. Tämän pornahtavammaksi Perkele 2:ssa ei iletä.

Tätä saa veroilla

Donner on uutta dokumenttia tehtäessä 83-vuotias ja hänelle tehdään elokuvassa pallolaajennus. Sydämeen asennettavan uuden läpän hinta on noin 20 000 euroa. Donner itse maksaa operaatiosta noin satasen. Tämä on kirkkain mahdollinen näkökulma suomalaiseen hyvinvointiin: Asiamme ovat nyt paremmin kuin koskaan. Voimme paremmin kuin ikinä aikaisemmin Suomen historiassa.

Pallolaajennuskuvan rinnalla dokumentissa mielenosoituksissa möykkäävät äärioikeistolaiset tuntuvat pelkältä taustahälyltä, kärpäsen surinalta, avaruuskohinalta.

Ottaisivat mölyääliöt mallia vaikka Maria Veitolan haastattelemalta nuorelta. Hän ilmoittaa Perkele 2:ssa tahtovansa jenkkeihin, koska siellä on pienemmät verot. Sitä ennen poika aikoo tietenkin opiskella edelleenkin pääosin ilmaisessa, siis verovaroin rahoitetussa suomalaisessa korkeakoulussa ekonomiksi ja osakeneroksi.

Timanttiset laulut

Alkuperäisen Perkeleen laulut muodostavat yhä tähän mennessä upeimman ja säväyttävimmän suomalaisen elokuvan soundtrackin. Sillä lauloivat muun muassa M.A. Numminen, Rauli Badding Somerjoki ja Arja Saijonmaa Jarkko Laineen sanoituksin.

Perkele 2:ssa samoja biisejä laulavat uusiksi Ismo Alanko ja Yona, ja laulut ovat edelleen timanttisia. Ne eivät ole vanhentuneet päivääkään: "Ei ne hännättömät perkeleet helvetissä häärää / ne istuu vallan huipulla / ja sieltä käsin määrää."

Ohjaaja ja kirjailija Jörn Donner, 84, on itse paikalla Perkele 2 -dokumentin näytöksessä elokuvateatteri Niagarassa (Kehräsaari) pe 20.10. klo 17.

Ohjaus: Jörn Donner.

Kesto: 1h 33 min.

Ikäraja: K7.

Ensi-ilta: Niagara pe klo 17, la 21.30, ti 17.15 ja ke 18.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos