Voiko auton pestä itse taloyhtiön pihalla?

Kuntien ympäristönsuojelumääräykset ohjaavat autojen pesua.

Voiko auton pestä itse taloyhtiön pihalla?
Silja Aitoaho

Auton pesu taloyhtiön pihalla ei ole aivan yksinkertainen juttu. Asiasta päättää taloyhtiön hallitus, mutta monissa kunnissa ympäristömääräykset kieltävät autonpesun taloyhtiön pihalla kokonaan.

Voiko autoa pestä kerrostalon pihalla vai ei, Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Salla Leppänen?

– Kuntien ympäristönsuojelumääräykset ohjaavat autojen pesua ja samoin myös taloyhtiökohtaista linjavetoa asiassa. Jokainen kunta päättää itse ympäristönsuojelumääräyksistään, ja valtakunnan tasolla tässä voi olla eroja.

– Tampereella satunnainen pesu muilla kuin liuotinpohjaisilla pesuaineilla on mahdollista, jos pesuvedet imeytetään maahan. Satunnaiseksi pesuksi katsotaan yksityishenkilöiden harvakseltaan tekemät oman auton pesut.

Mitä ympäristönsuojelumääräykset kieltävät?

– Liuotinpesuaineiden imeyttäminen maahan on aina kiellettyä. Pohjavesialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä autojen pesu on kiellettyä, ellei siihen tarkoitukseen ole rakennettu pesupaikkaa, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Samoin ammattimainen tai vastaava säännöllinen pesu ei ole sallittua muualla kuin edellisen kaltaisella pesupaikalla. Myös auton pesu yleisillä alueilla on kiellettyä.

Mihin pesuvedet pitäisi ohjata?

– Parasta on ohjata ne jätevesiviemäriin. Jos se ei ole mahdollista, voidaan pesuvedet imeyttää maahan edellyttäen, ettei aiheuteta haittaa naapureille tai ympäristön pilaantumisen vaaraa. Pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin, josta ne päätyvät vesistöihin. Ranta-alueilla pesuvesiä ei saa johtaa järveen.


Kommentit (1)

  • _neropatti_

    Vastaus kysymykseen: Pese, äläkä kysele. Tai vie pesukoneeseen ja anna toisten pestä. Kaikesta selviää rahalla. Köyhän ei tarvitse autoa pestä, kun sitä ei ole.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio