Uutuus-Teslan hankinta vaatii pitkän pinnan­ – toimitusjohtaja lupasi henkilöstölleen sietämättömiä aikoja

Harvest Films / Tesla Motors
Uutuus-Teslan hankinta vaatii pitkän pinnan­ – toimitusjohtaja lupasi henkilöstölleen sietämättömiä aikoja
Mikko NiimesAamulehti

Sähköautovalmistaja Tesla ei peittele totuutta: Tänään Model 3 -uutuusmallin tilaava asiakas joutuu odottamaan autoaan vuoden tai jopa puolitoista. Tämän Tesla tunnustaa suoraan verkkosivuillaan.

Tällainen odotteluaika ei ole ennenkuulumaton suomalaiselle polttomoottoriautonkaan ostajalle. Esimerkiksi kaupunkimaasturi Seat Atecan suomalaistilaajat joutuvat tällä hetkellä odottamaan yksilöään vuoden tai erikoisemman saksalaisvalmisteisen automallin tilaajat jopa enemmän kuin vuoden.

Syyt tilausten piinaavan pitkille toimitusajoille ovat erilaiset polttoaine- ja sähköautojen välillä. Teslalla vasta opetellaan ja valmistellaan tuotantolinjastojen kapasiteetin nostoa, kun Volkswagen-konserniin kuuluvan Seatin syy on alueellinen: Suomi on pieni markkina-alue, jonne ei jyvitetä tuotantokapasiteetista montaakaan autoa tilanteessa, jossa tilauksia sataa merkittävämmiltä ja suuremman volyymin markkina-alueilta.

Tesla on luvannut nostaa tuotantotahtiaan valtavasti aikataulussa, joka on toimitusjohtaja-visionääri Elon Muskille tyypillinen: epäinhimillisen raju. Hän varoitti työntekijöitään Model 3 -mallin luovutustilaisuudessa:

–Joudumme läpikäymään vähintään kuusi kuukautta kestävän tuotannollisen helvetin.

Alkuperäisen varauksen peruneita 63 000

Elon Musk on kertonut, että heinäkuun 28. päivän ensimmäisten Model 3 -autojen toimitusten jälkeen Tesla on saanut noin 1 800 tilausta joka päivä. Kokonaismäärä ennakkovarauksissa ja -tilauksissa on näin noin puoli miljoonaa. Musk kertoi osavuosituloksen julkaisun yhteydessä tällä viikolla, että alkuperäisen varauksensa peruneita asiakkaita on ollut noin 63 000.

Yksi peruneista on Wired-teknologiajulkaisun haastattelema Shashank Chitti, joka peruutti oman Model 3 -varauksensa toukokuun 17. päivänä kuluvaa vuotta. Tesla lupaa sivustollaan, että varauksen peruja tulee saamaan varausmaksun takaisin viimeistään kolmen viikon kuluessa perumisesta. Chittin tapauksessa lupaus ei pitänyt.

Wiredin mukaan Chitti ei ole kohtalonsa kanssa yksin. Tämä on pääteltävissä sosiaalisen median Twitter-palvelusta, jossa Teslan toimitusjohtaja Musk on saanut useampia henkilökohtaisia viestejä henkilöiltä, jotka ovat joutuneet odottamaan varausmaksun palautusta pidempään kuin on ilmoitettu.

Jutun kirjoittanut Wiredin toimittaja paljasti itsekin peruneensa Model 3 -tilauksensa virallisia reittejä – eikä mitään ollut tapahtunut. Hän otti lopulta yhteyttä Teslan viestintähenkilöstöön ja seuraavana päivänä kynnyksellä odotti kuitti maksun palautuksesta, 61 päivää perumisen jälkeen.

Wired muistuttaa artikkelissaan, että päinvastaisiakin tapauksia on. Esimerkiksi julkaisun haastattelema Jeff Maggard, joka sai varausmaksunsa takaisin alle kahdessa viikossa.

20 000 autoa kuukaudessa

Tesla Model 3 -mallin ennakkovaraukset alkoivat hieman yli vuosi sitten. Auton saa varattua itselleen Suomessa tuhannen euron maksua vastaan. Aluksi autoa toimitetaan noin 49 000 dollarin eli noin 41 500 euron hintaisena versiona, mutta halvinta 35 000 dollarin, eli noin 29 500 euron mallia saadaan linjastolta yhdysvaltalaisostajille marraskuun aikana. Tosin Tesla käyttää osavuositiedotteessaan termiä ”should be available”, siis pitäisi olla saatavilla.

Toimitusjohtaja Musk kertoi tällä viikolla osavuosituloksen julkaisun yhteydessä, että yhtiöllä ei ole tarvetta haalia lisää varaajia. Sen sijaan Tesla keskittyy nyt nostamaan tuotantokapasiteettiaan toimittaakseen varatut ja tilatut autot mahdollisimman pian.

Tavoitteena on valmistaa 20 000 autoa kuukaudessa vuoden loppuun mennessä ja kiihdyttää tuotantokykyä jopa 500 000 autoon vuonna 2018. Se olisi tuotannon maksimivauhti. Luksusluokan Model S- ja Model X –malleja Tesla kertoo tuottaneensa hieman yli 22 000 kappaletta vuoden toisella neljänneksellä.

Tesla julkisti keskiviikkona osavuosituloksensa ja yhtiö yllätti ennakko-odotukset positiivisesti. Tappiota tuli, mutta vähemmän kuin analyytikot olivat ennakoineet. Tappiota syntyi noin 400 000 dollaria, kun viime vuoden vastaava luku oli 300 000 dollaria. Osake ampaisi heti tulosjulkistuksen jälkeen reippaaseen nousuun ja on tätä kirjoitettaessa yksikköhinnaltaan noin 347 euroa.

Teslan liikevaihto toisella vuosineljänneksellä oli lähes 2,8 miljardia dollaria, kun se viime vuonna samaan aikaan oli noin 1,3 miljardia dollaria. Yhtiön osake on noussut tänä vuonna 62 prosenttia.

Lähteet:Business Insider, Wired

Korjaus kello 22.03. Tuotantokyky on 500 000 autoa vuonna 2018, ei kuukaudessa.

Tesla Model 3

Hinta alk. 35 000 dollaria/29 500 euroa

Toimintamatka alkaen 345 kilometriä

Kiihtyvyys 0-100 km/h alle 6 sekuntia

Henkilömäärä 5

Toimitusaika Suomeen 12-18 kuukautta

Varausmaksu 1 000 euroa


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Neuvos

    Liikaa intoilua sähköauton puolesta. Kyllä perinteisen polttomoottoriauton saa suoraan liikkeestä lyhyellä toimitusajalla ja vähän käytettynä heti ja valikoimia riittää.

  • Odotellaan

    Tuon, jeesuksenkin,
    on pitänyt tulla,. . Pian

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio