Autot

KL: Saksassa suunnitellaan ajokieltoja dieselautoille

Mauri Ratilainen
KL: Saksassa suunnitellaan ajokieltoja dieselautoille

Dieselautot ovat joutumassa ahtaalle monissa suurkaupungeissa.

Sanna PekkonenAamulehti

Dieselin asema horjuu Euroopassa. Ensi vuoden alussa Saksan Stuttgartissa ja Münchenissä saatetaan määrätä ajokielto dieselautoille, jotka eivät täytä Euro 6 -luokitusta, kertoo Kauppalehti. Syynä ovat pienhiukkaspäästöt, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Kauppalehden mukaan kielto vaikuttaisi merkittävästi kaupunkien keskustojen asukkaille ja ammattiliikenteelle. Suurin osa ammattikäytössä olevista dieselajoneuvoista ei täytä Euro 6 -luokitusta. Luokitukset kertovat, minkä verran ajoneuvot tuottavat päästöjä.

Vastaavia ajokieltoja on kaavailtu Euroopassa Pariisiin, Madridiin ja Ateenaan. Kauppalehden mukaan luottoluokituslaitos Fitch on varoittanut dieselkuplan puhkeamisesta tämän seurauksena.

Noin puolet Euroopassa myytävistä autoista on dieseleitä. Dieselmoottorin etu ovat pienet hiilidioksidipäästöt, mutta haitta suuret typpioksidipäästöt. Siksi etenkin luksusajoneuvojen valmistajat laskevat dieselin varaan.

Typpioksidipäästöt ovat ongelma etenkin vanhoissa dieselmoottoreissa. Saksan autoteollisuus onkin Kauppalehden mukaan ehdottanut, että vanhat moottorit voitaisiin vaihtaa uusiin. Saksan liittovaltion ympäristöviraston tuoreet mittaukset tosin osoittavat, että myös parhaiden Euro 6 -normin mukaisten dieselautojen typpipäästöt ylittävät sallitun rajan reilusti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio