Moni huoltaja kärähti turvaistuinratsiassa päiväkodin pihassa Pirkkalassa: ”Onhan se nyt ihan älytöntä, että muksut hyppivät ihan vapaana autossa”

Sisä-Suomen poliisi on kevättalven aikana suorittanut turvaistuinratsioita ainakin kahdessa päiväkodissa. Ratsiat suoritettiin Tampereen Vuoreksen ja Pirkkalan Kyöstin alueella sijaitsevan päiväkodin pysäköintialueilla kansalaisten tekemien ilmiantojen perusteella.

Vuoreksen päiväkodin pihassa pidettiin poliisin turvaistuinratsia keskiviikkona aamulla. Kaikkien tarkistettujen autojen kyydissä olleet lapset oli asianmukaisesti kiinnitettyinä turvaistuimiin. Pirkkalan Kyöstin päiväkodissa tilanne oli kuitenkin viime viikolla toinen.

| Päivitetty

Aamulehti

Sisä-Suomen poliisi suoritti keskiviikkoaamuna 29. maaliskuuta turvaistuinratsian Tampereen Vuoreksen päiväkodin pihassa. Ratsia suoritettiin poliisille tehdyn ilmiannon perusteella. Ilmiantaja kertoi osan huoltajista kuljettavan lapsia päiväkotiin autolla ilman asianmukaista varustusta.

Sisä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Juha Aaltonen kertoo, että ratsia suoritettiin Vuoreksessa toista kertaa tämän vuoden puolella. Keskiviikkona poliisi tarkisti päiväkodin pihassa 20–40 autoa, eikä huomautettavaa löytynyt. Myös aikaisemmalla tarkastuskerralla lapset oli asianmukaisesti kiinnitettyinä.

Tilanne toinen Pirkkalassa

Viime viikolla Pirkkalan Kyöstin alueella sijaitsevan päiväkodin pihalla tilanne oli kuitenkin toinen. Aaltonen kertoo, että autoja tarkistettiin saman verran kuin Vuoreksessa, mutta tulokset olivat synkemmät. Eriasteisia rangaistuksia jaettiin viidelle lasta kuljettaneelle henkilölle.

Viidestä tapauksesta kolmessa lapsi oli kyydissä ilman turvaistuinta ja vyötä, kahdessa tapauksessa lapsi oli istuimessa, mutta vyöt eivät olleet kiinni. Aaltonen kertoo, että kaikissa autoissa ei edes ollut istuinta, johon lapsen olisi voinut kiinnittää.

”Päiväsakon ansaitsi sillä, että lapsi hyppi autossa täysin vapaana ilman mahdollisuuttakaan olla istuimessa. Liikennevirhemaksu annettiin heille, jolla oli istuin olemassa, mutta ei lasta kiinnitettynä”, Aaltonen kuvailee.

Vuoreksen tapaan Kyöstin alueella sijaitsevan päiväkodin ratsia suoritettiin tehtyjen ilmiantojen perusteella.

Aaltonen kokee, että turvaistuinratsian suorittaminen on helpompaa esimerkiksi juuri päiväkodin pihassa, sillä tällöin kyydissä olevan lapsen kanssa ei tarvitse pysähtyä keskelle tietä.

”Näissäkin tapauksissa vanhemmat saivat viedä lapsen ensin sisälle päiväkotiin ja tulla sen jälkeen hoitamaan paperiasioita poliisiautolle.”

Selitykset valmiina

Kuljettajan vastuulla on, että lasta kuljetetaan autossa asianmukaisesti. Aaltonen muistuttaa, että 0–3-vuotiaan tulee olla sekä turvaistuimessa että vöissä myös esimerkiksi taksin kyydissä. Neljästä vuodesta ylöspäin lapsella tulee olla vähintään korokeistuin kunnes pituus ylittää 135 senttimetriä. Yli kolmevuotias voi kulkea ilman istuinta tapauksessa, jossa istuinta ei ole poikkeuksellisesti saatavilla, esimerkiksi taksin kyydissä.

Aaltonen kertoo, että nämä säännöt eivät selkeästikään ole kaikilla tiedossa. Pieni osa suhtautuu niihin myös välinpitämättömästi.

Aaltonen sanoo, että myös Kyöstin alueella sijaitsevan päiväkodin pihassa kuullut selityksen puuttuvasta istuimesta puhuivat tästä omaa kieltään. Puuttuvaa istuinta selitettiin esimerkiksi sillä, että auto oli juuri vaihtunut, eikä istuinta oltu vielä hankittu.

”Änkyttäen ja häpeillen isit ja äidit tilannetta myönteli. Enkä yhtään ihmettele, sillä onhan se nyt ihan älytöntä, että muksut hyppii ihan vapaana autossa, eikä vanhemmat edes ajattele asiaa”.

Aaltonen kertoo, että saadut tulokset kertovat siitä, että turvaistuinratsioita jatketaan kevään aikana Pirkanmaan alueen päiväkotien piha-alueilla. Aaltonen kertoo, että molemmista valvonnoista saatiin paljon hyvää palautetta.

Mitä?

Näin laki sanoo

Tieliikennelain mukaan alle 135 senttiä pitkä lapsi tarvitsee turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan.

Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.

Lain mukaan selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta ei saa sijoittaa etuturvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle, mikäli turvatyynyä ei ole tehty toimintakyvyttömäksi. Muuten laki ei ota kantaa lapsen sijoittamiseen autossa.

Liikenneturva suosittelee, että alle 140-senttiset lapset eivät matkusta etuistuimella, jos se on varustettu turvatyynyllä.

Lähde: Liikenneturva.

Lue lisää: Eikö lasta saa kuljettaa autossa toppavaatteet päällä? Autoliiton asiantuntija kertoo, onko paksu haalari turvallisuusriski

Lue lisää: Eikö lapsilla saa enää käyttää istuinkorokkeita? – Liikenneturvan suunnittelija vahvistaa, että suositus on tullut

Täsmennys: 31.3.2023 kello 10.29: Täsmennetty juttuun tieto siitä, että päiväkoti, jonka pysäköintialueella turvaistuinratsia suoritettiin, sijaitsee Pirkkalan Kyöstin alueella. Aikaisemmin jutussa kerrottiin, että ratsia suoritettiin Kyöstin päiväkodilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut