EU päätti: uudet bensiini- ja dieselautot kielletään vuoden 2035 jälkeen

EU-parlamentin päätös käytännössä kieltää fossiilisilla polttoaineilla toimivien uusien bensiini- ja dieselautojen tuonnin EU:n markkinoille.

Liikennettä Lahdentiellä Tampereella Linnainmaan kohdalla 1. helmikuuta.

14.2. 15:20

Bryssel

EU-parlamentti äänesti tiistaina voimaan uudet hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteet uusille henkilöautoille ja kevyille hyötyajoneuvoille.

Mepit hyväksyivät uudet tavoitteet tiukahkossa äänestyksessä, jossa 340 äänesti puolesta, 279 vastaan ja 21 tyhjää.

Uuden lainsäädännön mukaan uusien henkilö- ja hyötyajoneuvojen CO2-päästöjen tavoitetaso on nolla vuonna 2035, eli säädös käytännössä kieltää fossiilisilla polttoaineilla toimivien uusien bensiini- ja dieselautojen tuonnin EU:n markkinoille.

Siihen asti polttomoottoriautoja voi yhä myydä, joten koko EU-autokannan vaihtuminen päästöttömäksi ottaa aikaa useita vuosia vielä vuoden 2035 jälkeen.

EU-komissio on tiistaina koolla Strasbourgissa. Iltapäivällä komissaari Frans Timmermansin on tarkoitus kertoa raskaan liikenteen nollapäästötavoitteista, jotka täydentävät nyt hyväksyttyä henkilö- ja pakettiautoja koskevaa lainsäädäntöä.

Päästövähennyksillä on myös välitavoite. Henkilöautojen osalta vuonna 2030 on kyettävä 55 prosentin päästövähennyksiin ja pakettiautojen osalta 50 prosentin vähennyksiin verrattuna vuoteen 2021.

Poikkeus voidaan myöntää vuoden 2035 loppuun saakka valmistajille, joiden tuotantomäärät ovat pieniä, tuhannesta kymmeneentuhanteen uutta henkilöautoa tai tuhannesta 22 000:een uutta pakettiautoa.

Komissio julkaisee vuoden 2025 lopusta alkaen joka toinen vuosi kertomuksen, jossa arvioidaan, miten EU edistyy tavoitteessaan saada tieliikenne päästöttömäksi.

Autojen päästövähennystavoitteet ovat osa Fit for 55 -ilmastopakettia, jonka komissio esitteli kesällä 2021.

Komissio hyväksyi heinäkuussa 2021 lainsäädäntöpaketin, jonka tarkoituksena on vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä ainakin 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Komissio päätti muun muassa aiempaa tiukemmista henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästönormeista, joiden tarkoituksena on nopeuttaa siirtymistä päästöttömään liikenteeseen.

Normien avulla on tarkoitus leikata uusien autojen keskipäästöjä 55 prosenttia vuodesta 2030 alkaen ja 100 prosenttia vuodesta 2035 alkaen. Päästötasoja verrataan tähän vuoteen.

”Näin ollen kaikki rekisteröidyt uudet autot ovat vuodesta 2035 alkaen päästöttömiä”, EU-komission päätöksessä tiedotettiin heinäkuun puolivälissä 2021.

Samalla EU-komissio edellytti, että jäsenmaat lisäävät sähköautojen latauskapasiteettia. Sähkölatauspisteitä olisi oltava 60 kilometrin välein ja vetytankkauspisteitä 150 kilometrin välein.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut