Useampi moottoripyöräilijä kuoli tai loukkaantui Pirkanmaalla vain muutaman viikon sisällä – Poliisi kertoo, kuinka onnettomuuksia voi ehkäistä

Heinäkuussa Pirkanmaalla tapahtui useita moottoripyöräilijän kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneita liikenneonnettomuuksia, kun vielä alkuvuonna Pirkanmaalla ei tapahtunut näitä onnettomuuksia lainkaan. Sisä-Suomen poliisi ja Liikenneturva kertovat, kuinka onnettomuuksia voi ehkäistä.

Moottoripyöräilijälle ainoa lain vaatima suojavaruste on kypärä, jonka tärkein tehtävä on suojata päätä törmäystilanteissa. Muita tärkeitä varusteita ovat muun muassa puku, ajohanskat ja -kengät, sekä erilaiset suojat esimerkiksi polville.

3.8. 5:15

Aamulehti

Pirkanmaalla oli heinäkuussa vain muutaman viikon sisällä ainakin neljä liikenneonnettomuutta, joissa moottoripyöräilijä joko kuoli tai loukkaantui törmättyään auton kylkeen. Myös elokuussa on ehtinyt sattua yksi liikenneonnettomuus, jossa moottoripyöräilijä on loukkaantunut törmättyään autoon.

Määrä on huomattava, sillä Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi–kesäkuun aikana Pirkanmaalla ei tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta moottoripyöräkolaria. Talvella moottoripyörillä ei ajeta juuri lainkaan, mutta heinäkuun onnettomuuksien määrä on silti iso vain muutaman viikon aikavälille.

Onnettomuuksia tapahtui heinäkuussa ainakin Pälkäneellä, Hämeenkyrössä, Kuhmoisissa ja Tampereella. Elokuussa ainakin yksi onnettomuus on tapahtunut Tampereella. Näistä onnettomuuksista ainakin kahdessa moottoripyöräilijä on törmännyt kääntymässä olevan auton kylkeen. Osassa tapauksia autoilijaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Kysyimme Sisä-Suomen poliisilta ja Liikenneturvasta, kuinka poikkeuksellisia tällaiset onnettomuudet ovat ja kuinka niitä voi ehkäistä.

Mikä?

Moottoripyöräonnettomuudet kesällä

Pirkanmaalla onnettomuuksia tapahtui heinäkuussa ainakin Hämeenkyrössä, Pälkäneellä, Kuhmoisissa ja Tampereella. Myös elokuussa Tampereella on ehtinyt sattua yksi liikenneonnettomuus, jossa moottoripyöräilijä loukkaantui.

Tampere 1.8.2022: Moottoripyöräilijä törmäsi henkilöautoon Tokmannin ja Bauhausin paikkeilla Kolmostiellä. Moottoripyöräilijä vietiin ensihoitoon.

Hämeenkyrö 21.7.2022: Moottoripyöräilijä loukkaantui törmättyään kääntyvän auton kylkeen Kolmostiellä, Kyröspohjan risteyksessä. Myös henkilöauton kuljettaja sai lieviä vammoja.

Pälkäne 20.7.2022: Pälkäneen suunnasta Aitoontietä ajanut henkilöauton kuljettaja kääntyi vasemmalle Sappeentielle, jolloin vastaan Luopioisten suunnasta Aitoontietä ajanut moottoripyöräilijä törmäsi siihen. Henkilöauto siis kääntyi moottoripyöräilijän eteen suoralla tieosuudella. Moottoripyöräilijä kuoli onnettomuuspaikalle. Onnettomuus ei aiheuttanut muita henkilövahinkoja.

Kuhmoinen 4.7.2022: Moottoripyöräilijä ajoi tietä 24 Jämsän suunnasta kohti Lahtea, kun autoilija lähti Harmoistentieltä ylittämään valtatietä. Harmoistentieltä risteykseen tuleville on stop-merkki. Moottoripyöräilijä törmäsi tietä ylittäneen auton vasempaan kylkeen. Moottoripyöräilijä kuoli tapahtumapaikalle.

Tampere 1.7.2022: Pakettiauto ja moottoripyörä kolaroivat Kuokkamaantien ja Viinikankadun risteyksessä Tampereella. Moottoripyöräilijä oli tullut Viinikankatua pitkin ja ajanut Kuokkamaantieltä tulleen pakettiauton kylkeen. Moottoripyöräilijä vietiin sairaalaan hoitoon.

Havainnointi tärkeää

Sisä-Suomen poliisin komisarion Tomi Koposen mukaan vastaavia moottoripyöräonnettomuuksia tapahtuu muutamia vuosittain. ”Tämä ei ole mitenkään tyypillinen ilmiö. Niitä on nyt vain sattunut ikävästi lyhyen ajan sisään.”

Koponen korostaa onnettomuuksien estämisessä havainnoinnin ja ennakoinnin merkitystä. Lähtökohtaisesti kääntyvän tulee aina väistää vastaantulevaa liikennettä.

”Silloin kun käännytään vastaantulevan kaistan yli, kääntyvä ajoneuvo on väistämisvelvollinen vastaantulevaan liikenteeseen nähden. Yleensä kun tilanteet ovat nopeita, niin suoraa ajavalle voi tulla tilanne eteen yllättäen ja ei jää kovin paljon aikaa reagoida siihen käännökseen.”

Mikä?

Moottoripyörä­onnettomuudet Pirkanmaalla 2022

Pirkanmaalla ei ole tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta moottoripyöräkolaria vuoden 2022 tammi–kesäkuun aikana.

Heinä-elokuun aikana on ollut ainakin viisi tieliikenneonnettomuutta, joissa moottoripyöräilijä on joko kuollut tai loukkaantunut törmättyään autoon.

Viime vuonna koko vuoden aikana moottoripyöräonnettomuuksissa kuoli Pirkanmaalla viisi ihmistä.

Koko alkuvuoden 2022 aikana Pirkanmaan tieliikenteessä on kuollut yhteensä seitsemän ihmistä, joista kaksi kuoli kesäkuussa.

Lähde: Tilastokeskus

Turvavarusteilla merkitystä

Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski ei kommentoi yksittäisiä liikenneonnettomuuksia, mutta puhuu moottoripyörä­onnettomuuksista yleisesti. Myös hän korostaa ennakoinnin tärkeyttä. Tieliikenteessä kaikkien on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Risteyksiä lähestyttäessä on oltava erityisen varovainen.

”Nopeuden hiljentäminen antaa myös aikaa tehdä havaintoja ja tarvittaessa lyhentää pysähtymismatkaa. Ennen risteävän tien ylittämistä tai sille kääntymistä on huolellisesti havainnoitava muuta liikennettä ennen kuin ylittää tien tai liittyy risteävälle tielle. Vasemmalle käännyttäessä on väistettävä myös vastaantulevaa liikennettä”, Tuomikoski sanoo.

Tuomikoski viittaa vastauksessaan myös OTI:n (Onnettomuustietoinstituutti) vuoden 2015 tutkimukseen, jossa tutkittiin mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden loukkaantumisia ja kuolemia tutkijalautakunta-aineistossa.

Raportissa oli koottu moottoripyöräilijöille keinoja parantaa turvallisuutta. Osa niistä on onnettomuuksia ennaltaehkäiseviä ja osa lieventää onnettomuuksien seurauksia.

Turvallisuuden parannuskeinoja ovat muun muassa: tiedotus, valistus ja ennakoivan ajon koulutus, ajonopeuksien valvonta, moottoripyöräilijöiden näkyvyyden parantaminen heijastavalla ja muutoin erottuvalla vaatetuksella, hyvät turvavarusteet ja kypärän käyttö. ”Erityisesti kuolemaan johtavien vammojen estämisessä rintakehän ja vatsan alueen suojaaminen on tärkeää.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut