Suomessa biokaasun varaan lasketaan paljon, mutta muualla Euroopassa tilanne on toinen – ”Olen turhautunut”, sanoo Heidi Hautala - Auto ja liikenne - Aamulehti

Suomessa biokaasun varaan lasketaan paljon, mutta muualla Euroopassa tilanne on toinen – ”Olen turhautunut”, sanoo Heidi Hautala

Heidi Hautala (vihr.) ehdottaa, että Suomi voisi vetää biokaasualan kehitystä Euroopasa.

Suomi on Euroopan edelläkävijä biokaasun käyttämisessä’polttoaineena.­

2.4. 7:47

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on yksi aktiivisista biokaasun puolestapuhujista kotimaassa ja Euroopan parlamentissa. Juuri nyt häntä hieman huolestuttaa.

– Olen turhautunut, sillä biokaasu on pienoinen väliinputoaja monessa hyvässä hankkeessa. Pahimmillaan voi käydä niin, ettei se saa riittävästi huomiota niistä missään.

Eurooppa pyrkii parhaillaan saman aikaisesti tiukentamaan liikenteen päästönormeja, tehostamaan yhteiskuntien kiertotaloushankkeita ja uudistamaan oman uusiutuvan energian direktiivinsä.

Suomessa biokaasun varaan puolestaan lasketaan paljon 2020-luvun liikenteen energiauudistuksessa. Viimeksi biokaasu sai huomiota Suomen ympäristökeskuksen noin kuukausi sitten julkaisemassa kiertotalousstrategiassa.

– Jonkun tahon pitäisi koordinoida kaikkia näitä hankkeita. Nyt kokonaisnäkemystä puuttuu. Kotimaiset toimet eivät yksin riitä.

”Suomi voisi johtaa”

Hautalan mukaan biokaasun asema energiavaihtoehtona paranisi oleellisesti, jos sen koko tuotantoketjun vähäiset elinkaaripäästöt otettaisiin huomioon päästölaskelmissa.

Suomessa omalla kaasutuotannolla olisi suuri merkitys huoltovarmuuden tehostamisessa ja maaseudulla jopa niinkin konkreettisessa asiassa kuin lannan levitykseen tarvittavan maapinta-alan vähentämisessä.

– Suomi on biokaasualalla aivan Euroopan kärjessä, ja Ruotsi vahvasti mukana. Suomi voisi vetää tämän sektorin kehitystä, Hautala ehdottaa.

Ryhmä europarlamentaarikkoja aikoo lähiviikkoina vedota suoraan EU:n komissioon biokaasun energia- ja liikennekäytön lisäämiseksi.

Mepit muistuttavat kirjeessä muun muassa siitä, että biokaasua tuottamalla voidaan sekä kehittää jätteenkäsittelyä että edistää liikenteen kovia päästötavoitteita. Mikään muu polttoainevaihtoehto ei tuo kerralla yhtä isoja etuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?