Tiesitkö tämän parkkipaikkojen väistämissäännön? Ei ole väliä ajatko eteenpäin vain peruutatko, mutta entä jos molemmat peruuttavat? - Auto ja liikenne - Aamulehti

Tiesitkö tämän parkkipaikkojen väistämissäännön? Ei ole väliä ajatko eteenpäin vain peruutatko, mutta entä jos molemmat peruuttavat?

Parkkipaikkakolhut ovat yleisimpiä vakuutusyhtiöiden tietoon tulevia liikennevahinkoja.

7.1.2019 15:00

Lähes puolet kaikista vakuutusyhtiöiden tietoon tulevista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla, kertoo Lähitapiola. Vakuutusyhtiön asiantuntijan mukaan epäselvyydet parkkipaikkakolareissa liittyvät usein tilanteisiin, joissa kolarin toinen tai molemmat osapuolet ovat olleet poistumassa parkkiruudusta ajoväylälle.

–Pysäköintiruudusta lähtevä kuljettaja on tieliikennelain mukaan aina väistämisvelvollinen kaikkea ajoväylällä olevaa liikennettä kohtaan, muistuttaa LähiTapiolan liikennevahinkojen asiantuntija Johanna Määttä.

–Ei ole väliä peruuttaako tai ajaako hän eteenpäin ruudusta.

–Ruudusta lähtijällä on myös aina väistämisvelvollisuus, vaikka joku peruuttaisi ajoväylällä,

Kuka maksaa jos molemmat törmäävät?

Vaikeasti selvitettäviä tilanteita parkkipaikoilla voi syntyä, jos molemmat autot peruuttavat parkkiruudusta ja törmäävät ajoväylällä.

–Toinen osapuoli on saattanut ehtiä pysäyttämään ajoneuvonsa juuri ennen törmäystä.

–Liikennevahinkolautakunnan vakiintuneen korvauskäytännön mukaan vahingon aiheuttaminen ja korvausvastuu katsotaan menevän pääsääntöisesti puoliksi tilanteissa, joissa ajoneuvot ovat peruuttaneet edes osittain samanaikaisesti ruudusta.

–Tällöin liikennevakuutuksesta korvataan puolet vastapuolelle aiheutuneesta vahingosta. Asiakas voi hakea kolarointivakuutuksen sisältävästä kaskovakuutuksesta korvausta toiseen puolikkaaseen, kertoo Määttä.

Korvausvastuun puolittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jos vastapuolen auton bruttokorjauskulut ovat olleet vaikka 1000 euroa, niin oma vakuutusyhtiö maksaa siitä 500 ja autoilija itse 500.

Edelleen vastapuolen vakuutusyhtiö maksaa oman auton korjauskuluista puolet ja vastapuoli omalla rahallaan toisen puolen.

Määtän mukaan käytäntö perustuu liikennevahinkolautakunnan linjauksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut