Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Ajanviete Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Kaupallinen yhteistyö: Pirkanmaan Yrittäjät - Tolppien taival jatkuu UKK-instituutissa – pariskunta on yrittänyt yhdessä jo liki neljännesvuosisadan

Tolpat tapasivat tietysti töissä Kuten tarinaan sopii, työn parissa pariskunta on aikanaan tavannutkin. Työpaikkaromanssi leimahti liekkeihin Heinin ja Pekan työskennellessä ravintola Fransmannissa Tampereella. – Siitä on aikaa jo useampi vuosikymmen, koska yhteiselle sukunimellekin saatiin siunaus papin edessä jo vuonna 1990. Työpolut kulkivat vieretysten, sillä sekä Pekka että Heini olivat aikanaan mukana pistämässä Tampere-talon ravintolatoimintaa pystyyn. Toimenkuvat olivat jo silloin samat kuin nykyään, Pekka keittiössä ja Heini salissa. Koulutus kunniaan Ajatus omasta yrityksestä lähti liikkeelle 90-luvun puolivälissä, jolloin pariskunta oli jo päätynyt töihin nykyiseen kotikuntaansa Kangasalle. Siellä yhteisen työmaan tarjosi hotelli Urku , jossa pariskunta oli mukana myös pienimuotoisina osakkaina. – Jo siellä tapamme tehdä töitä oli hyvin yrittäjämäinen, Pekka muistelee. Heini kehuu myös ennen oman toiminnan alkua käytyä reilun vuoden mittaista toimitusjohtajakoulutusta. – Sieltä sai valtavasti tietoa, ja jotenkin se vahvisti myös sellaista käsitystä, että kaikki asiat ovat selvitettävissä ja tietoa löytyy, kun toimeen tarttuu. Kurssilla opituista asioista tuntuu olevan edelleen hyötyä, Heini tuumaa, ja Pekka nyökkäilee näkemykselle hyväksyvästi päätään. – Suosittelen yrittäjyyttä pohtiville koulutusta pohjalle, Pekka lisää. Kolmen vuoden Ruoveden keikka Varsinaisesti pariskunnan oma yrittäjätaival lähti liikkeelle Ruovedeltä 1998. Paikkakunta oli etenkin Pekalle entuudestaan tuttu, sillä hän oli viettänyt nuoruudessaan vanhempiensa entisessä kotikunnassa lukuisia kesiä. Se, että juuri sinne päädyttiin yrittämään, oli sattumaakin. – Saimme vihiä, että paikallinen Hotelli-ravintola Liera oli myytävänä. Se kiinnosti kovasti, ja päädyimme tekemään siitä kaupat, pariskunta taustoittaa. Mitään sen suurempia yllätyksiä yritystoiminnan alku ei tuonut. Kiitos sen jo aiemmin kehutun koulutuksen pohjatyöt oli tehty huolella, ja odotukset tulevan suhteen olivat realistiset päivästä yksi alkaen. Tolpat pitivät Ruoveden keikkaa eräänlaisena projektina, jolle oli asetettu noin kolmen vuoden aikajänne. Se piti kutinsa varsin hyvin, sillä kaikkiaan aika Pohjois-Pirkanmaalla kesti kolme vuotta ja kolme kuukautta. Yrityskaupat solmittiin alkuvuodesta 2002. Työlle myös vastapainoa Tolpat korostavat, että he ovat läpi koko yrittäjäurana pitäneet kiinni siitä, että työlle pitää olla myös vastapainoa. – Ajatuksemme on kulkenut niin, että jos yrittäjä ei yhtään pysty pitämään vapaata, on yritystoiminnassa jotain vikaa, Heini kertoo. – Pienyrittäjä harvoin pystyy tekemään klo 8–16-päiviä, emmekä mekään siihen aina ole pystyneet. Silti olemme olleet alusta asti aika tarkkoja siitä, että pelkkää työtä elämä ei saa olla. Siinä kärsii paitsi työteho myös luovuus, Pekka tuumaa. Ruoveden kolmen vuoden jälkeen pariskunta otti tietoisen tauon työntekoon. Käytännössä tämä tarkoitti yrityskaupan jälkeen puolen vuoden sapattia. Toisaalta mitään lorvailua breikki ei ollut. Yrittäjäpariskunta nimittäin ostaa pamautti ei-uuden omakotitalon Kangasalta. Siinä on riittänyt projektia pidemmäksikin aikaa. Tulevaisuus tarjottimella Ruoveden kokemus ei ollut ainakaan saanut yrittäjyysintoa sammumaan, pikemminkin päinvastoin. Molemmille osapuolille oli selvä jo ennen sapattia, että myös jatkossa he jatkaisivat työntekoa juuri yrittäjinä. – Käytännössä vaihtoehtoina oli, että etsimme jotain suurta, johon pääsisimme mukaan, tai sitten jotain pienempää, jota itse lähdettäisiin kehittämään, Heini muistelee. Tätä omaa suunnitelmaa ei ehditty edes vielä lähteä jalostamaan, sillä työ tuli heille tarjottimella. Silloin kymmenkunta vuotta toiminut automuseo Mobilia oli etsimässä ravintolatoimintaansa uutta vetäjää. Sen seurauksena Tolppien puhelin soi. – Apulaismuseonjohtaja Elina Ijäs ja Kimmo Levä , joka oli Mobilian silloinen huippuinnovatiivinen museonjohtaja, kysyivät, kiinnostaisiko meitä lähteä luomaan ravintolatoimintaa museoautojen sekaan. Me sanoimme aikalailla välittömästi kyllä, pariskunta taustoittaa. Automuseolla tehtiin pidempi pysähdys Vastuualueisiin kuului alusta asti kahvilatoiminnan lisäksi kokous- ja juhlapalveluiden pyörittäminen, jonka lisäksi yrittäjät toimivat myös cateringpalveluiden tuottajana. Kylkeen tuli myös aivan automuseon kupeessa sijaitsevan Kangasalan kesäteatterin ruokailut. – Myös sinne tuotimme kaikki ravintolapalvelut eli siis väliaikatarjoilut sekä kaikki muut tapahtumat, joita teatteriväki järjesti, kuten vaikka ensi-ilta-juhlat, Pekka listaa. Nyt kyseessä olikin astetta pidempi työrupeama, sillä Tolppa Ravintoloiden vastuulla automuseon ruokapuoli oli seuraavat 12 vuotta. Uimahalliin ja sieltä edelleen Apilaan Tolppa Ravintoloiden toiminta kasvoi myös uusille urille 2009, kun mukaan tuli silloin valmistuneen uimahalli Kuohun kahvilayrittäjyys. – Strategianamme oli tuolloin pieni kasvu, joten se oli varsin luonnollinen seuraava steppi, yrittäjät kertovat. Uimahallin ruokavastaavina yrittäjät toimivat sovitusti neljän vuoden kauden. Sen päättyessä yrittäjät kuulivat, että Reumaliiton omistamassa kuntoutumiskeskus Apilassa puolestaan vapautui juuri sopivasti ruokapalveluiden tuottajan paikka. Se ehti työllistää Tolpan pariskuntaa vuoteen 2017, jolloin Apilassa toimiva liiketoiminta luovutettiin edelleen sitä pyörittävälle Domelux Oy:lle. Omakustanteinen vuorotteluvapaa Myyntipäätökseen vaikutti osaltaan se, että pariskunta oli jo tovin pohtinut keskenään, olisiko heillä mahdollisuus pitää jälleen pidemmän yhtäjaksoisen rypistyksen jälkeen irtiotto. Pekka kutsuu sitä ”yrittäjän vuorotteluvapaaksi”, joskin täsmentää, että yrittäjän tapauksessa se luonnollisesti tarkoitti, että vapaaherran eloon piti taloudellisesti varautua ennakkoon. Edelliskerralla, se reilut 15 vuotta sitten pidetty pidempi paussi oli mennyt aika tiiviisti omakotitaloa remontoitaessa, mutta nyt keskityttiin entistä enemmän omaan vapaa-aikaan. Perheen tytärkin oli jo lentänyt pesästä, joten vapaus tarkoitti Tolppien tapauksessa käytännössä matkailua. Yrittäjät myöntävät, että alkuun sapattivuoden tahtiin oli vähän vaikea tottua. – Ensimmäiset päivät ja viikot puhelin tai tietokone tuli otettua esiin, Heini myöntää. – Meillä oli alusta asti ideana pysähtyä, huokaista ja hoitaa itseämme, ja voin vilpittömästi suositella samaa, kenellä siihen ikinä mahdollisuus aukeaa, hän kertoo. Kevyt lasku Kun tiedustelen, missä vaiheessa vuotta työmaa alkoi jälleen houkuttaa, joutuvat Tolpat vähän pohtimaan asiaa. – Olimme tehneet sen päätöksen, että vuosi me huilataan, joten ei siinä paljon tulevaa tuumattu, Pekka kertoo. – Uskoimme molemmat, että töitä löydämme varmasti. Yrittäjyys oli ensisijainen vaihtoehto. Sapattivuoden aikana tuli työtäkin tehtyä jonkin verran. Pekka piti työkuntoa yllä toimimalla Tampere-talossa keikkailevana keittiömestarina, ja Heini suoritti vuoden aikana yrittäjän ammattitutkinnon. Siinä erityisenä painopisteenä oli digitaalisuus sekä sosiaalinen media. – Oli hyvä ja kiva pitää jonkinlaista työvirettä yllä, kaksikko toteaa. Taas mentiin Lopulta kiinnostava yrityskuvio esiin vuoden 2018 Pekan keikkaillessa Tampere-talossa loppupuolella. – Tuttu salipuolen hovimestari hokasi UKK-instituutin hakevan ravintoloitsijaa, jonka kerroin Heinille välittömästi kotiin palattuani, Pekka kertoo. Visiitti potentiaaliseen tulevaan työpisteeseen tehtiin varsin nopeasti ja pian istuttiinkin jo neuvottelupöytään. Ja kun laskelmat ja liiketoimintasuunnitelmat saatiin kuntoon, oltiin jälleen valmiit uusiin haasteisiin. – Tämä on erittäin hyvä paikka viettää kokous- tai koulutustilaisuutta, sijainti on lähellä keskustaa ja tarjoaa reilusti ilmaista parkkitilaa. Lisäksi ympäristö tässä luonnon kupeessa on paitsi rauhoittava myös innovatiivinen, Heini listaa. Instituutin tiloista löytyy myös pienempiä kokoustiloja, mutta se taipuu isommankin ryhmän tarpeisiin. Auditoriosta löytyy satakunta paikkaa, ja varsinaisen kyökin vierestä löytyvä Ravintola Sylvin Sali vetää kerralla jopa 120 hengen porukan. Palvelu edellä Tolppa Ravintoloiden slogan on alusta asti ollut ”Palvelua, jonka tunnet” . Siitä onkin Heinin mukaan pidetty kiinni joka ikisessä toimipisteessä. Niin myös nykyisessä. – Pidämme ihmisistä ja asiakaspalvelusta ja kartamme liukuhihnoja. Jokainen tilaisuus pitää luoda tilaajalle omanlaiseksi, hän tiivistää. – Erilaiset yritystapahtumat, syntymäpäivät, vuosijuhlat, ylioppilasjuhlat, muistotilaisuudet, Heini listaa nykypaikan tyypillisiä asiakasryhmiä. Oman lisämausteensa tuo se, että vieressä sijaitsevan Kaupinojan saunan, Takkatuvan , vuokralaiset ovat usein tilanneet tarjoilunsa naapurista. Saunahan sijaitsee UKK:n tontilla eli kirjaimellisesti kivenheiton päässä instituutista. Vain myönteisiä yllätyksiä Molemmat Tolpat myöntävät, että ensimmäisen huhtikuussa täyteen tulevan vuoden osalta toteuma on vastannut hyvin pitkälti odotuksia. Pekka huomauttaa, että oikeastaan mitään suurempia muutoksia ei avajaispäivän jälkeen toiminnassa ole tehty. Jos yllätyksiä onkin tullut, niin ne ovat olleet ehdottomasti plussapuolella. – Asiakkaita meillä on käynyt enemmän kuin uskalsimme ennakkoon ajatella. Jotain olemme varmasti tuoneet itse mukanamme, mutta myös sana on kiirinyt hyvin asiakkaiden parissa, Pekka tuumaa. – Tämä on tarjonnut juuri sopivan määrän töitä pariskuntayrittäjille. Tällä hetkellä palkkalistoilla ei ole yhtään vakituista työntekijää, mutta tutun ja hyväksi havaitun yhteistyökumppanin kautta remmiin saadaan aina tarpeen mukaan apukäsiä niin keittiöön kuin salin puolelle, Heini toteaa. – Nyt kun olemme jo hyvin sisällä UKK-instituutin toiminnassa ja rutiinit on saatu pelaamaan, voimme keskittyä enemmän sekä uusasiakashankintaan että olemassa olevista asiakkaista huolehtimiseen, Heini visioi. Miten onnistuu työn ja parisuhteen yhdistäminen? Entä, miten sitten se vaikuttaa parisuhteeseen, että kimpassa puuhataan myös työajat? Siis se noin kolmasosa päivästä, jonka pariskunnat yleensä tapaavat viettää erillään. – Tuskinpa me yhdessä olisimme työskennelleet, jos se ei olisi toiminut, pariskunta tuumaa. Toisaalta vastapainona on se, että yhteisten harrastusten lisäksi molemmilla on myös omia harrastuksia. – Ja lisäksi molemmilla on oma auto, Pekka huomauttaa. Töissäkin työnjako on varsin selvä. Heini on vastuussa asiakkaista sekä yrityksen hallinnollisista tehtävistä, kun taas ruoanlaitto on Pekan harteilla. Yritystään kaksikko kuitenkin on aina kipparoinut sulassa yhteistyössä. – Aika pitkälti ajatuksiemme aaltopituudet ovat yhtenäiset. Olemme molemmat innovatiivisia ja luovia ja tykkäämme kehitellä uusia asioita ja hakea ideoita. Pekka on meistä vielä paljon luovempi, ja välillä minä olenkin se, joka pitää jalat maan pinnalla, Heini kertoo. Sen pariskunta myöntää, että välillä työt seuraavat kotiin. Se ei tosin tunnu haittaavan piiruakaan. – Kehityskeskusteluja meillä pidetään päivittäin, ja johtoryhmän palaveri voidaan pitää koiraa lenkitettäessä, Heini naurahtaa. Pariskunnan tytär on muuten jatkanut vanhempiensa jalanjäljillä. Annaliina , joka oli vanhempien yritysuran alkaessa vasta tulossa kouluikään, on nykyään 27-vuotias ja elättää itsensä yrittäjänä. Ala on tosin eri. – Annaliina kertoi jo hyvässä vaiheessa, että haluaa ihan eri alalle. Hänellä on Kangasalla nyt Koirapalvelu Taidogas . Pekka kertoo, että muutto UKK-instituuttiin sulkee myös eräänlaisen ympyrän. Kuinkas ollakaan, yritystoimintaansa Tolpat ovat aina pyörittäneet veden varrella. Niin nytkin, Pekka kertoo ja esittelee omaan valtakuntaansa kuuluvan keittiön tiskipisteen takana olevan ikkunaa, joka avautuu suoraan Näsinselälle. – Myös Ruovedellä hotelliravintolan ikkunat antoivat Näsijärvelle. Mobiliassa maisemana oli Längelmävesi, Kuohussa Kirkkojärvi ja Apilassa Vesijärvi, Pekka listaa hymyssä suin. Erityisen miellyttävä etu ravintola-alan yrittäjille tilassa on sekin, että se mahdollistaa nyt alalle erittäin epätyypillisesti sen, että heillä on mahdollisuus pitää kesällä lomaa, kyseessä kun ei ole matkailukohde. – Juhannuksesta koulujen alkuun ravintola on avainna vain tilauksista ryhmille.