Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Vaalikone Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Kaupallinen yhteistyö: Pizzeria Luca - Frenckellissä tuoksuu pizza heti ulko-ovelta: Pizzeria Lucan artesaanipizzoja valmistetaan Napolista Tampereelle tuodulla kiviuunilla

Pitää uskaltaa ja olla ylpeä. Näitä molempia tekee roomalainen pizzamestari Luca Platania. Frenckellin hiljattain avautuneessa Pizzeria Lucassa on illan valmistelut käynnissä. Eleganttia salia läpikäyvä mies vieraan nähdessään hymyilee aurinkoisesti vaikka ulkona tulee räntää vaakasuoraan. Nyt pirkanmaalaiset ja kauempaakin saapuvat artesaanipizzan ystävät ovat saaneet uuden kokoontumispaikan. Platania otti ja siirsi napolilaisen uuninsa ja muutti Hämeenkadulta Frenckelliin. Uusi paikka antaa paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä uusia aluevaltauksia myös keittiössä. – Minulle oli tärkeää tehdä paikasta elegantti ja tunnelmaltaan erilainen kuin Hämeenkadulla. Kesällä meillä on mahdollisuus tuplata asiakaspaikat mahtavan terassin ansiosta; Platania riemuitsee ja jatkaa: – Juuri kesäkaudelle minulla on suunnitelmissa luoda aivan uusi kesämenu ja tuoda esimerkiksi burrata-juustoa jota ei saa mistään muualta. Lisäksi tehdään antipastoja, tiramisua ja itsetehtyjä voikeksejä. Mutta ei kaikkea kerralla. Kesä on vasta tulossa! Platania viihtyy asiakkaiden keskellä, mutta on kotonaan keittiössä 400-asteisen kiviuunin hehkussa. Lounas on miehellä itsellä vielä syömättä. Mitä tänään syötäisiin? – Ehkä pizzaa? Marinara vai margherita? Molemmissa Platanian omissa suosikeissa toistuvat puhtaat raaka-aineet ja yksinkertaiset maut. Juuri näiden elementtien takia Pizzeria Luca on saanut useita kunnianosoituksia suomalaisen pizzakulttuurin edelläkävijänä. – Vatsa turpeana lähdetään ravintolasta kun on syöty valtava pitsa joka on pelkkää täytettä. Pizzeria Lucan pohja on paljon vatsaystävällisempi sen rakenteen ja taikinalle annetun ajan ansiosta. Platania näyttää Pizzeria Lucan käsityöllä ja ajalla rakennettua salaisuutta, joka ei kuitenkaan ole salaisuus. Platania on avoimesti kertonut kolme päivää nousevan pizzataikinan reseptiikan, sillä hän haluaa jakaa hyvän pizzan iloa myös kotikeittiöihin. – Ihmiset rakastavat pizzaa ja arvostavat laatua ja yksinkertaisuutta. Lucan pizza on erilainen ja autenttisempi kuin muiden. Uuden pizzan tie on rakentumassa. – Kolme päivää kohonnut taikinamme ei sisällä jäännössokeria, ja tästä syystä taikinan kohoaminen ei jatku asiakkaan vatsassa. Tästä syystä pizza ei aiheuta ähkyn tunnetta. Rakkauden perässä Suomeen kymmenen vuotta sitten Suomeen tullut Platania on kulkenut edelläkävijän tavoin uudistamaan suomalaista pizzakulttuuria. Raaka-aineilla on paljon arvoa, ja iso osa Tampereenkin ravintolan aineksista tulee suoraan Roomasta. – Yhtä tärkeässä roolissa on asiakkaan kunnioittaminen ja tekemisen intohimo heti ensikohtaamisesta jälleennäkemiseen asti. Tärkeintä ei ole se mitä teet vaan se, miten olet.   – Suomessa Pizzeria Lucalla on ravintola Tampereen lisäksi Helsingissä. – Tuorein aluevaltaus on Kööpenhamina ja pizzerioita on nyt 4 ympäri maailmaa. – Luca on valittu kesällä 2018 Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi Italiassa järjestetyssä 50 Top Pizza 2018-kilpailussa. – Luca Platania on kirjoittanut yhdessä Saku Tuomisen kanssa Pizze-kirjan (Otava, 2015). – Tampereen Pizzeria Lucassa on asiakaspaikkoja 120 (+120 terassille)   Osoitetiedot: Frenckellinaukio 4, www.pizzerialuca.fi ti-to 17–23, pe 11–24, la 12–24 ja su 12–22, maanantaisin suljettu