Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Jymy-yllätys Pirkkalan sushi-ilmiöön: Tampereen Kalevassa on kaikessa hiljaisuudessa muhinut juoma, joka tuo tamperelaista raikkautta japanilaiseen ruokakulttuuriin

Ilmiön mittoihin kasvanut K-Citymarket Pirkkalan sushi-keittiö saa japanilaisten ruokaherkkujensa kaveriksi Tampereella käsityönä valmistetun ruokajuoman: Sushi Soldier -oluen. -Sushin kanssa suositellaan nautittavaksi hyvin kylmää ja raikasta olutta, ja sitä kautta tätä uutta tuotetta on lähdetty toteuttamaan, K-Citymarket Pirkkalan kauppias Sami Sivonen kertoo. Sushi Soldier -olut on valmistunut ja saapuu tällä viikolla K-Citymarket Pirkkalan sushi-keittiön herkkujen kaveriksi. -Sushi Soldier on meidän ensimmäinen oma oluemme, kauppias iloitsee. Kaleva Brewing Companyn valmistaman artesaanioluen ensimmäinen 500 litran erä saapuu kauppaan tänä keskiviikkona. -Sushilla on nyt niin hyvä kysyntä, että nyt oli aika kehittää myös varsinainen sushi-olut. Meillä on kyllä japanilaista olutta valikoimissamme, mutta ajattelin, että voisimme tehdä myös aivan oman uniikkioluen sushin kanssa nautittavaksi, Sivonen taustoittaa. Sushi Soldier on panimoyrittäjä Juha Kanniston mukaan kaksijakoinen olut. -Mallaspohjaltaan tämä on erittäin perinteinen pils, toisaalta taas kuivahumalointi tuo nuorekkuutta ja trendikkyyttä. Vauhdikkaan supersankari-etiketin tekijä on graafinen suunnittelija Heidi Uppa . -Hän on pitkäaikainen ystäväni, ja nyt olen voinut käyttää hänen osaamistaan panimomme tuotteiden ulkoasujen toteuttamisessa, Kannisto kertoo. -Halusin etikettiin japanilaisuutta, jota yleisilmeen lisäksi yksityiskohtina edustavat puikot ja nigeripalat, Sivonen sanoo. Sushi Soldier ei jää vain yhden erän erikoisuudeksi, vaan seuraava panos olutta saa alkunsa jo tällä viikolla. Itse mukana, sydämellä mukana Kauppias Sami Sivonen ja nuorta polvea edustava juomaosaston hoitaja Mika Sivonen olivat 17. joulukuuta mukana valmistamassa kauppansa omaa olutta. -On aina hienoa, kun oluen tilaaja pääsee itse paikalle. Siten saa tuotteeseen aivan eri tavalla syvyyttä, Kannisto kiittelee. -En ollutkaan koskaan aiemmin tehnyt olutta. Se on todella mielenkiintoinen maailma: välillä keittämistä, sitten hyppysellinen humalaa ja taas odottelua. Ja aina pestiin jotain! Sivonen naurahtaa. -Lopulta sain kiivetä ylös ja levittelin pussista hiivaa mahdollisimman tasaisesti. Olin saanut ohjeen, että mitä tasaisemmin se tapahtuu, sitä tasaisemmin ja hallitummin käymisprosessi saadaan alkuun. Tyypillisellä oluentekopäivällä on useine vaiheineen pituutta 10-12 tuntia. -Oluen tyypistä riippuen sen valmistuminen tämän jälkeen kestää 4-6 viikkoa, Kannisto kertoo. Yhteen oluterään käytetään 575 litraa vettä, 110 kiloa mallasta sekä sopiva määrä humalaa, mikä käytännössä tarkoittaa muutamia satoja grammoja. Makuun voidaan vaikuttaa lisäksi kuivahumaloinnilla. Sushie Soldier on kunnianhimoisen pienpanimon viides valmis tuote Kaleva Brewing Company on vuonna 2016 toimintansa Tampereella aloittanut pienpanimo, jonka erikoisalaa ovat aidosti käsityönä tehdyt, tyyliltään hyvin perinteiset mutta nykyaikaan päivitetyt artesaanioluet. Panimon tyyssija on punaisessa tiilirakennuksessa Sammonkadun varrella, jossa aikoinaan toimi kylmälaitevalmistaja Huurteen ensimmäinen tehdas. Paikallista teollisuushistoriaa nimessään kantaa rakennuksessa toimiva Huurre-ravintola. Aivan aluksi toimintansa aloittikin olutravintola, mutta kun kiinteistön toinen pää oli edelleen vailla käyttöä, kehittyi ajatus omasta panimosta. -Idea omasta panimosta oli itänyt jo pitkään. Olin toiminut ravintola- ja tapahtuma-alalla, joten aloin miettiä vaihtoehtoa, että voisin valmistaa oluita itse, Kannisto kertoo. Laajamittaisempi oluen valmistaminen alkoi yrityksen perustamista seuranneena vuonna. -Valmistimme yhtiökumppanini Juha Sorsan kanssa vuonna 2017 jo jonkin verran olutta ja kokeilimme kymmenittäin erilaisia laatuja, koska kaikki oli kokeilematta ja tekemättä. Kanniston ja Sorsan lisäksi panimoyrityksen kolmas vaikuttaja on Joni Ahola . -Kokeilujemme joukosta poimimme reseptien helmet ja valitsimme ensimmäiset vakiotuotteet. Sushi-oluesta tulee valikoimamme viides tuote. -Olemme nyt toimintamme alussa halunneet laittaan panimon tuotteiden perustan kuntoon. Niinpä meillä on nyt valmiina tuotteina vehnäolut, red ale, American pale ale, milk stout ja nyt Sushi Soldierin myötä pils. Kaleva Brewing Company syntyi aikaan, jolloin oli odotettavissa alkoholilain uudistaminen. -Kun osasimme odottaa lain uudistumista, meidän ei ole tarvinnut laatia reseptiikkaamme 4,7 tilavuusprosentin rajaan. Sushi Soldier sai sekin kehittyä sille ominaisella tavalla ilman valmistumisen keskeyttämistä. Näin sen alkoholipitoisuudeksi tuli tasan 5 prosenttia. -Oluessa maku paranee, kun se saa valmistua rauhassa ilman prosessin pysäyttämistä 4,7 prosenttiin, Sivonen vahvistaa. Kaleva Brewing hankki tölkityskoneen viime vuoden loppupuolella, mikä Kanniston mukaan on suuresti helpottanut askarointia oluen parissa. -Olemme olleet vuodesta 2017 lähtien 50 prosentin kasvussa ja toimimme nyt kalustomme äärirajoilla. Siksi parhaillaan suunnittelemme myös muita kalustohankintoja. Paikallisuus on iso arvo kauppiaalle K-Citymarket Pirkkala oli ensimmäinen kauppa, jossa Kaleva Brewing Companyn oluita myytiin. Kalevan panimon tuotteet tulivat myyntiin vappuviikolla viime keväänä, ja siitä lähtien valikoimissa ovatkin olleet aina kaikki saatavilla olevat tuotteet. -Kun on ensimmäisenä tekemässä asioita, silloin myös asiakkaiden mieleen parhaiten jää se, mistä tuotetta saa, Sivonen perustelee avoimuuttaan ottaa uusia tuotteita myyntiin. -Ruokakauppaan tullessaan ihmiset etsivät elämyksiä, ja olet niiden tarjoamisessa hienosti onnistunut, panimoyrittäjä Juha Kannisto kehuu niin sushi-keittiön onnistumista kuin kauppias Sami Sivosen panostuksia niin paikallisten tuotteiden saatavuuteen kuin ruokaelämysten tuomiseen muualta maailmasta. K-Citymarket Pirkkalan sushi-keittiö kehittyy ja lisää tuotantoaan merkittävästi tulevien viikkojen aikana. Tällä viikolla alkaa toisten tuotantotilojen tekeminen. Sushin valmistamisen kapasiteetti nousee 2 000 kilosta 5 000 kiloon viikossa. Uusi puhvetti tulee käyttöön ensi viikkoon mennessä ja avaa kaksi uutta sushi-linjaa. Uusi koneikko sushin valmistamiseen toimitetaan kolmen viikon kuluttua. Koko laajennus valmistuu kuukauden kuluessa.