Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Linnan juhlat Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Kalanystävän suosikki on kaukana keskustasta – juhlapuolella valttikorttina oma rauha

Kaupin urheilupuiston kupeesta löytyy melkoinen helmi kalaruoan ystäville. Kalaravintola Kalax ei ehkä sijaitse paalupaikalla, mutta laadukkaalla ruoalla on pärjätty syrjemmässäkin menestyksekkäästi jo 23 vuotta. Ja sijainnilla on myös etunsa. Juhlatilana ravintolaa arvostetaan juuri rauhallisuuden vuoksi. Kalaravintola Kalax on perheyritys sanan varsinaisessa merkityksessä. Ravintolan vuonna 1995 perustanut Tuula Laakso  vastaa edelleen siitä, että salissa kaikki pelaa, mutta varsinaisen vetovastuun hän jätti pojalleen Jussi Laakso lle jo viisi vuotta sitten. Hän viettää ison osan ajastaan keittiössä, kokki kun on. Perhefirma työllisti jo opiskellessa Saapuessani ravintolaan noin kahdelta iltapäivällä on kyseisen päivän lounasryntäys jo lopuillaan. Kello kolmeen saakka tarjottavan kalaisan noutopöydän antimista nauttii vielä muutama asiakas. Niinpä yrittäjä Jussi Laakso ehtii kyökistä jo jutulle. Vaikka hänestä tuli perhefirman virallinen yrittäjä viisi vuotta sitten, hän on ollut mukana ravintolan arjessa käytännössä alusta saakka. No, aivan alkuaikoina Jussi oli vielä suorittamassa kokkikoulua Vaasassa, mutta viikonloput ja lomat hän teki hommia perheyrityksessä tuolloinkin. Siika kahdella iillä Kun yrityksen nimi on Kalax ja logossakin komeilee fisu, osaa ohitallaaja päätellä, mitä on tarjolla. Jussi muistuttaa kuitenkin, että puffetista löytyy aina myös lihaa. Tosin hän leukailee hiukan. – Meiltä löytyy lihaa, mutta ihan vaan sen takia, että tilasin siikaa, mutta sainkin sikaa, hän hymyilee. Se on toki kärjistys, mutta katselmus puffettipöydän antiin todistaa huulessa piilevän vinhasti perää. Ison puffettipöydän pinta-alasta merenelävät ovat kahmaisseet valtaosan. Noutopöytä on nykyään tarjoilla joka päivä, itse asiassa siihen päädyttiin aikanaan pienen mokan seurauksena. Aluksi se oli tarjolla vain sunnuntaisin. – Meillä oli yksi virheellinen mainos Aamulehdessä , jonka mukaan noutopöytä olisi tarjolla joka päivä. Lopulta se todettiin ihan toimivaksi vaihtoehdoksi ja nyt siitä on pidetty kiinni jo reilut 20 vuotta, Jussi naurahtaa. Naapuriin tuli goljatti Vuodesta 1995 on ehtinyt kulua melko pitkä aika, mutta Kalax on porskutellut samassa toimipisteessä ja samalla konseptilla alusta lähtien. Jussin mukaan naapurustossa on tapahtunut isompia muutoksia kun heillä ravintolassa. – Isoin muutos on ollut tuo viereen kohonnut urheilukeskus. Se on muuttanut ainakin maisemaa melkoisesti, kertoo Jussi ja viittaa viime vuonna naapuritontille kohonneeseen kolossimaiseen urheilukeskittymään. Se avasi ovensa keväällä. Maisemaa lukuun ottamatta mitään järisyttävän suurta muutosta sporttipaikka ei ole Kalaxissa aiheuttanut. – Pysäköintitilat täällä ovat nyt välillä tiukassa, mutta toisaalta urheilupaikan asiakaskasvirrat keskittyvät ilta-aikaan, joten ei se lounasasiakkaitamme ole tuntunut haittaavan, Jussi kertoo. Hyötyä urheilukeskus on tuonut etenkin näkyvyyden suhteen. Kovat kävijämäärät ovat tarkoittaneet, että moni aikaisemmin kenties ravintolan nimen kuullut osaa nyt sijoittaa sen paremmin kartalle. – Tämä näkyvyys on tietysti ollut meille hyväksi. Kala kolahti jo kuusivuotiaana Kun sali alkaa olla tyhjä, pääsee myös ravintolan perustaja Tuija Laakso liittymään seuraamme. Hänellä on kalaruokaan pitkä suhde. Kalan makuun Tuula pääsi jo ennen kouluikää. – Kuusivuotiaana sain perattavaksi joulusillin. Isä näytti, kuinka se tehdään ja erikseen vielä, että mätipussi otetaan talteen. Kun sain maistaa tuoretta mätiä sipulin ja äidin tekemän vuolukerman kanssa ruisleivän päällä maku oli mahtava. Sen jälkeen halusin aina perata meidän perheet kalat. Varsinainen työ kala-alasta hänelle tuli parikymppisenä, sillä ennen ravintoloitsijaksi ryhtymistä hän pyöritti yhdessä miehensä kanssa alan tukkufirmaa. Nimestä huolimatta Tampereen Vihannes Oy:ssä kala oli merkittävässä roolissa. Kalaruoan hyötyjä Tuula kävi esittelemässä sitten useammassa yhteydessä, niin oppilaitoksissa kuin ministeriöissä saakka. Sinne mentiin, mihin päästiin Yksi syy siihen, että Kalax sijaitsee siellä missä se on, liittyy 90-luvun haastavaan tilanteeseen. Pari vuotta aikaisemmin leskeksi jäänyt Tuula ei saanut pahemmin tukea hankkeelleen etsiessään liiketilaa keskustasta. Kaupin paikasta hänelle vinkkasi eräs tuttu, joka tiesi siellä sijainneen, kaupungin omistaman kahvilarakennuksen jääneen tyhjäksi pari vuotta aikaisemmin. Vanhan urheilumajan paikalle vuonna 1970 noussut kiinteistö oli tosiaan ehtinyt olla tyhjänä pari vuotta, ja sen kyllä huomasi myös yrittäjä. – Tämä oli vähän kuin luolaan olisi tultu. Kolme viikkoa tein 16 tunnin päiviä, kun tätä siivottiin. Eikä se ollut sellaista pientä pölyjen pyyhkimistä, vaan työtä puutarhaletkulla ja katuharjalla, Tuula huokaa. Satavuotisjuhlia myöten Ravintolatoiminnan lisäksi Kalaxia on tarjottu myös juhlatilaksi alusta alkaen. Siihen saatiin varsin liukas lähtö, sillä 90-luvulla suuret ikäluokat viettivät 50-vuotisjuhliaan kiitettävällä syklillä. – Se työllisti merkittävästi alkuvuosina, Tuula myöntää. Sen havainnon yrittäjät ovat tehneet, että tänä päivänä isoja 50-vuotisjuhlia järjestään huomattavasti harvemmin. Sen sijaan suurten ikäluokkien synttärisankareilla on edelleen tapana pistää pystyyn pyöreiden kunniaksi isommatkin pirskeet. Viime vuosikymmenellä koettiin jonkinasteinen ruuhka kuusikymppisiä, ja nyt on meneillään sama kierros 70-vuotisjuhlien osalta. Ennätysluku on vielä paljon tätä komeampi. – 10 vuotta sitten meillä 90-vuotispäiviään viettänyt rouva totesi jo tuolloin, että vuosikymmenen päästä nähdään uudestaan. Tämän vuoden juhannusviikolla hän juhlistikin meillä sadan vuoden merkkipaalua. Yhtenäinen tila on etu Juhlatilakäyttöön Kalaxin toimipisteessä on monia etuja, kuten se, että koko ravintolarakennus on yhtä tilakokonaisuutta. Virallisesti asiakaspaikkoja ravintolasta löytyy 125, mutta Laaksot suosittelevat paikkaa maksimissaan noin 90 hengen porukoille. – Jo silloin täällä joutuu olemaan vähän kuin sillit purkissa. Vaikka me kalaravintola olemmekin, niin se ei ole suositeltavaa, Jussi heittää. Juhlapaikkana tila tarjoaa myös hyvin rauhallisen ympäristön. – Ravintolaamme on kehuttu siitä, että koska tämä on yhtenäinen tila, kaikki osallistujat ovat fyysisestikin näköetäisyydellä ja yhdessä huoneessa, hän kertoo. Emmekä mekään häiritse asiakkaita ruokapöydän kattamisella ja purkamisella, koska meillä on ruoka tarjolla aina tuolla nurkassa olevassa noutopöydässä. Tärppi yrittäjille Yritysjuhlia Kalaxin yrittäjät järjestäisivät kernaasti enemmän. Esimerkiksi pikkujoulujen osuus kaikista tilassa vietetyistä kemuista on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Etenkin pk-sektorin yrittäjiä yrittäjänä koko ikänsä itsensä elättänyt Tuula näkisi mielellään tiloissa nykyistä useammin. – Ihmettelen, että etenkin isommat firmat tuppaavat suosimaan myös juhlapaikkoina suurempia toimijoita ja ketjuja, Tuula painottaa. Kalaruoan kysyntä on lisääntynyt Kalax-kaksikon mukaan vuosi vuodelta, ja hyvä niin. Etenkin kotimaiselle kalalle riittäisi vielä nykyistä enemmänkin kysyntää. Yritys on suosinut mahdollisuuksien mukaan paikallisia kalastajia, mutta tänä päivänä ylivoimainen osa kaloista tulee kauppoihin suoraan tukuista, merkittävä osa myös ulkomailta. – Etenkin ulkomaista lohta syödään tällä hetkellä todella paljon, Tuula toteaa. Toisaalta petrattavaakin riittää. Jussin mukaan erityisen hyvin kulutus näkyy silakan syöntimäärissä. Hän muistaa lukeneensa tutkimuksen, jonka mukaan keskivertosuomalainen kuluttaa tänä päivänä silakkaa vain 300 grammaa vuodessa. – Se on todella vähän! Suunnilleen kaksi silakkapihviä koko vuonna, Jussi toteaa.