Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Selvitimme ylijäämäruuan hintoja Tampereella: ravintola-annoksia jopa 2–4 eurolla – ”Edullista ja kätevää, kun aina ei jaksa tehdä kotona ruokaa”

Yhä useampi tamperelaisravintola myy annoksia, jotka ovat jääneet yli lounaalta tai edelliseltä päivältä. Ylijäämäannoksia myyvät muun muassa kaikki Juveneksen ja Sodexon lounasravintolat ja kahvilat, Prismojen Oksa-ravintolat, ABC-huoltoasemat ja Pikanten neljä lounasravintolaa Taysissa. Kaikkiaan mukana on jo pitkälti toistasataa ravintolaa ja kahvilaa Tampereelta. – Tässä hyötyvät sekä asiakas, joka saa ilta-aterian, että me, kun ei tarvitse heittää ruokaa roskiin, sanoo kehityspäällikkö Nina Lyytinen Juveneksesta. Ylijäämäannoksen hinta riippuu ravintolasta, mutta on keskimäärin puolet normaalihinnasta. Osa ravintoloista ja kahviloista myy tuotteet annos- tai kappalehinnalla ja osa niin sanotulla purkkihinnalla. Esimerkiksi 0,5 litran rasia maksaa Ravintola Manserissa 2 euroa, Pikantella 2,5 euroa, ja Juveneksella 3,5 euroa. Litran saa edullisimmillaan 4 eurolla. Lämpimien ruokien lisäksi osa paikoista myy yli jääneitä jälkiruokia ja leipiä. Prisman Oksa-ravintolat myyvät pääosin vain vitriinituotteita, kuten pullaa ja sämpylöitä. Lohi myy hyvin Kysyntää riittää, vakuuttavat ravintolat. Tampereen Oksa-ravintoloista ja ABC-asemilta ostettiin marraskuun aikana 1 700 annosta. – Kalevan Oksa-ravintola ja ABC Lahdesjärvi ovat sellaisia, joihin on jo muodostunut vakiintunut asiakaskunta, kertoo ruokatuotepäällikkö Riina Ojansivu . Pikante myy keskimäärin 50 ylijäämäannosta joka päivä. Ammattiopisto Luovin Ravintola Manserista käydään ostamassa 10–20 annosta päivässä. –  Riippuu siitä, mitä on ruokalistalla. Lohipäivä on kaikista suosituin. Myös broileri ja muut kokoliharuoat myyvät hyvin, kertoo ammatillinen erityisopettaja Jaana Manninen . Suosiosta kertoo, että oville muodostuu välillä jonoja. Toisinaan joudutaan myymään ei-oota. – Herkkuruokapäivinä on usein odottamassa buffan vieressä ihmisiä, josko sieltä sulkemisaikaan jotain kotiin vietävää jää, kertoo Juveneksen Nina Lyytinen. Yli 10 000 annosta Osa ravintoloista, kuten Sodexon ja Pikanten ravintolat sekä Manseri myyvät ylijäämäruokaa 10–30 minuutin ajan lounasajan päätteeksi. Jos haluaa ostaa annoksen tai rasian, pitää silloin olla paikalla. Suurin osa ravintoloista ja kahviloista ilmoittaa ylijäämätuotteistaan kännykkäsovellus ResQ Clubissa. Tampereella tällaisia paikkoja on noin 130. Joukkoon mahtuu ruokakauppoja. Sovelluksesta näkee, mitä missäkin on tarjolla ja mihin kellonaikaan. Annos maksetaan sovelluksessa ja käydään noutamassa paikan päältä. Moron viikon kysymys 9.1.2020 Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan täällä Marraskuussa sovelluksen kautta ostettiin Tampereella reilut 10 000 annosta. – Erityisen suosittuja ovat sushibuffetit. Myös kauppojen ruokakassit ovat olleet todella suosittuja, kertoo toimitusjohtaja Sauli Böhm . Ehkä joskus kouluruokaa Ravintoloissa on tahtoa lisätä ylijäämäruuan myyntiä. Pikante suunnittelee laajentavansa myyntiä koskemaan lounaslinjastojen lisäksi salaattibaarejaan. – Mietimme myös, miten yli jääneet leivonnaiset saataisiin asiakkaiden matkaan vähän halvemmalla, ravintolajohtaja Liisa Siuvo kertoo. Tampereella koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien ruokailut järjestävä Voimia myy sekin lounaalta jäänyttä ruokaa. Toistaiseksi sitä saa ostaa vain henkilökunta. Keskusteluja on käyty, voisiko toimintaa laajentaa. – Selvitämme tapoja tehostaa ylijäämäruuan myyntiä muun sovellusten avulla, kertoo laatuvastaava Janna Oksanen . Kokemus Aleksi Vuolevi käy melkein joka päivä ostamassa ylijäänyttä ruokaa Keskiviikkona kello 13 Juveneksen Attila-ravintolassa alkaa lounasaika olla lopuillaan, mutta yksi asiakas saapuu vielä ovesta. Aleksi Vuolevi on tullut ostamaan ruokaa, jota on jäänyt yli. 32-vuotias Vuolevi on opiskellut samassa rakennuksessa pari kuukautta ja käynyt sinä aikana hakemassa rasiallisen melkein joka päivä. – Ruoka on täällä aika hyvää, ja sitä jää yllättävän paljon yli. Tämä on myös edullista ja kätevää, kun aina ei kerkeä eikä jaksa tehdä kotona ruokaa, hän perustelee. Mukana on yleensä oma rasia turhan muovijätteen välttämiseksi. Siihen hän alkaa nytkin latoa tottunein ottein frikadelleja. Myös paikan kasvisruoat saavat kiitosta. – Välillä syön osan ruoasta heti ja säästän osan illaksi. Joskus ruokaa riittää myös pakkaseen laitettavaksi. Vuolevi kuvaa ylijäämäruoan myynti tilanteeksi, jossa voittavat kaikki – ruoan ostaja ja myyjä sekä ruokaa välittävien sovellusten kehittäjät. – On mahtavaa, että lounaalta jäänyt ruoka saadaan käyttöön. Toivon, että muutkin kävisivät.