Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tampereen ravintoloissa riitti juhannuksena asiakkaita parhaillaan jonoksi asti: järjestyksenvalvojat seurasivat, että jokaiselle löytyy paikka – Ravintoloita koskevia rajoituksia lievennetään maanantaista alkaen

Tampereen ravintoloissa riitti juhannuksena kävijöitä, vaikka keskikesän juhlaa vietettiin hieman tavallisesta poikkeavissa olosuhteissa. Osa ravintoloista päätti tänä vuonna pitää ovensa avoinna läpi juhannuksen ensimmäistä kertaa. Yksi näistä oli ravintola Periscope, jonne väkeä veti etenkin uusi kattoterassi. – Ehkä ruokailijoita olisi voinut toivoa vähän enemmän, mutta terassi veti kivasti porukkaa, kertoo ravintoloitsija Arto Rastas . Periscopen uudelle kattoterassille mahtuu 320 ihmistä. Rastaan mukaan ravintoloita koskevat rajoitukset on huomioitu siten, että jokaiselle kävijälle oli löydyttävä istumapaikka. Rastaan mukaan tämä vähän pienensi terassin henkilömäärää. Juhannuksena portsarit valvoivat, että jokainen terassille saapuva löysi istumapaikan. – Olen itse aina kokenut niin, että juhannus on sellaista aikaa, että lähdetään mökeille ja vietetään siellä aikaa, Rastas kertoo. Tänä vuonna poikkeuksellisen kevään jälkeen Periscope kuitenkin päätti pitää ovensa auki myös juhannuksena. – Tuntui, että ihmiset olivat jo keväällä niin paljon mökeillä, joten ajattelimme, että kokeillaan ja kyllä se sitten toimi ihan kivasti, Rastas sanoo. "Henkinen rajoite on kaikilla” Ensikertalaisten lisäksi avoinna oli useita ravintoloita, joille juhannus on jo pitkä perinne. Saunojia, koivun tuoksu ja haitarinsoittaja – näistä syntyi tänä vuonna kaupunkijuhannus saunaravintola Kuumassa. Kuuman osakas Ville Iivonen kertoo, että tunnelma oli rento koko viikonlopun ajan. Kuuma on pitänyt ovensa auki myös aikaisempina juhannuksina. Tänä vuonna poikkeuksellinen kevät näkyi vielä keskikesän juhlassa. – Rajoituksia on vielä päällä, ja henkinen rajoite on kaikilla. Kyllähän se tietysti vähän vaikuttaa, Iivonen sanoo. Hänen mukaansa nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että ihmiset alkavat jo vähän vapautua. Rajoituksia ei kuitenkaan ole vielä unohdettu. – Siitä huolimatta tuntuu, että kaikki toimivat hirveän vastuullisesti. Ravintoloiden rajoitukset kevenevät maanantaina. Iivosen mukaan arki jatkuu, mutta vain vähän vapaampana. Kuumassa on tehty ruokalistasta lähtien muutoksia, jotka jäävät elämään myös uudessa normaalissa. Sopivan vilkkaasta juhannustunnelmasta nauttivat myös muun muassa ravintola Telakka ja ravintola Viikinsaari. Valtavaa ruuhkaa ei syntynyt, kertoi Juha Mäki Telakalta sunnuntaina. Tullikamarilla ja Telakalla useana vuotena järjestetty Valtteri Festival -juhannustapahtuma oli tänä vuonna peruttu, mikä teki Telakan juhannuksesta erilaisen kuin aikaisempina vuosina. – Ihmisiä kävi tasaisesti koko päivän, ihmisiä oli ehkä tavallista enemmän kaupungissa ja vähän enemmän kaikenikäisiä, Mäki sanoo. Ravintola Viikinsaaressa juhannusjuhla on perinteinen tapahtuma, ja viikonloppuun kuului perinteistä juhannusohjelmaa tämänkin vuonna. Juhannuskokkoa ei poltettu metsäpalovaroituksen takia. – Hyvin oli kävijöitä ja kelit ovat suosineet, kertoo vuoropäällikkö Emmi Rannikko ravintola Viikinsaaresta. – Vähän ehkä meni rauhallisemmissa merkeissä tänä vuonna verrattuna edellisiin vuosiin, kun ei ihan yhtä isoa kävijämäärää pystynyt laivaan ottamaan. Väkeä jonoksi asti Parhaimmillaan kävijöitä oli ravintoloissa jonoksi asti. Näin kävi esimerkiksi Tampereen Kämmenniemessä sijaitsevassa Kessan baarissa, kertoo ravintolan työntekijä Pirkko Matero . Ravintola oli auki läpi juhannuksen. Erityistä ohjelmaa ei ollut. – Järjestysmiehet seisoivat portilla ja päästivät jonosta ihmisiä sisään sitä mukaa kun joku lähti pois. Materon mukaan juhannuskansa ymmärsi edelleen voimassa olevat rajoitukset. – Kun ihmiset tapaavat toisiaan pitkän talven ja koronan jälkeen, niin väkeä on paljon ja henkilökunta joutuu ohjaamaan. Ihmiset olivat kuitenkin kärsivällisiä ja suhtautuivat ohjailuun positiivisesti, Matero sanoo. Rajoitusten löysentyessä baari aikoo pidentää aukioloaikojaan. Rajoitukset muuttuvat maanantaina Ravintoloita koskevia rajoituksia lievennetään maanantaista alkaen. Jatkossa ravintolat saavat myydä alkoholia yhteen yöllä ja pitää ovensa auki kahteen yöllä. Ravintoloiden asiakasrajoituksiin tulee myös lievennyksiä, ja ne saavat ottaa 75 prosenttia sallitusta asiakasmäärästä nykyisen puolen sijaan. Kaikilla asiakkailla tulee jatkossakin olla oma istumapaikka. Ravintoloiden on jatkossakin huolehdittava siitä, etteivät asiakkaat altistu koronaviruksen leviämiselle. Niiden on huolehdittava etenkin siitä, ettei niiden tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden ja seurueiden välillä on riittävä etäisyys. Ravintoloiden on myös huolehdittava, että asiakkailla on mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa. Ravintolassa on oltava näkyvät toimintaohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden ylläpitämisestä ja muista tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista. Lisää lievennyksiä heinäkuussa Maanantaista alkaen ravintolat saavat tarjota ruokaa myös buffetpöydistä. Aiemman rajoituksen mukaan asiakkaat eivät saaneet itse kasata annoksiaan buffetpöydässä, vaan henkilökunnan tuli tehdä se asiakkaan puolesta. Hallitus linjasi ravintoloiden rajoitusten lieventämisestä viime keskiviikkona. Ravintola-alalla rajoitusten lievennykset on otettu positiivisesti vastaan. –  Se on iso askel oikeaan suuntaan. Erityisesti anniskelun pidentäminen tarkoittaa meille lisää kannattavaa myyntiaikaa ilman merkittäviä lisäkustannuksia, ravintoloita omistavan NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoi STT:lle juhannuksen alla. Jos epidemiatilanne jatkuu hyvänä, kaikista aukiolo- ja anniskeluaikoja koskevista rajoituksista voidaan luopua 13. heinäkuuta alkaen. Tämänkin jälkeen jokaisella asiakkaalla on kuitenkin oltava istumapaikka ja ravintolan on huolehdittava riittävästä hygieniasta ja turvaväleistä. Ravintoloita koskevia rajoituksia kevennetään maanantaista lähtien. Jatkossa ravintolat saavat myydä alkoholia yhteen yöllä ja pitää ovensa auki kahteen yöllä. Ravintolat saavat ottaa 75 prosenttia sallitusta asiakasmäärästä nykyisen puolen sijaan. Kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikka. Maanantaista lähtien ravintolat saavat tarjota ruokaa myös buffetpöydistä. Henkilökunnan ei enää tarvitse annostella asiakkaille. Jos epidemiatilanne jatkuu hyvänä, kaikista aukiolo- ja anniskeluaikoja koskevista rajoituksista voidaan luopua 13. heinäkuuta alkaen.