Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Kolumnisti pohtii korona-ajan ruuanlaittoa: Tonnikalakaurapuuro ei maistu perheelle

Jos tästä keväästä pitää jotain myönteistä sanoa, niin on mainittava, että höpinä jalkapallosta elämää suurempana on tauonnut. Niin vain joutui jalkapallokin elämän vuoksi paussille. Sama koski tietysti myös vähäisempiä urheilulajeja. Ja katso: elämähän jatkuu, vaikkei radiosta enää kuulu urheilutuloksia tunnin välein! Ei ehkä olekaan kovin tärkeää, että saa heti aamulla kuulla, kuka on yöllä saalistanut syöttöpisteen Amerikassa. En enää kaipaa aamuisin NHL:n tuoreimpia tuloksia enkä tietoa Lauri Markkasen koriheitoista. Enemmän kiinnostaisivat hyvät ruokavinkit päivän tarpeisiin. Jos urheilutulokset ovat verorahoin maksettua julkista palvelua, miksi päivittäiset ruokavinkit eivät ole? Täytyy tunnustaa, että olen harrastelijakokkaaja. Valistuneet naiset luullakseni tunnistavat oireyhtymän. Ennen vanhaan naiset vastasivat perheiden ruokahuollosta. Sitten miehet kiinnostuivat kokkaamisesta ja supattelivat keskenään resepteistä. Mieskokkaajien lähtökohtana oli alusta asti, että nyt tehdään jotain herkullista, ei mitään tylsää normimössöä. Kotikeittiössään hääräävä mieskokkaaja mielsi viiteryhmäkseen Michelin-ravintoloiden keittiömestarit. Keittiömestarin leikkiminen kaikessa rauhassa on mukavaa puuhaa kiireettömänä lauantai-iltapäivänä. Nenän alla on maukkaan oloinen resepti kokeiltavaksi. Käden ulottuvilla on ruokatarpeiden lisäksi lasillinen viiniä. Raaka-aiheet on käyty omin käsin valikoimassa kaupasta tai hallista. Hyvät raaka-aineet ovat kaiken A ja O! Leppoisaan mielialaan sopiva taustamusiikki ei ole pahasta. Aikaa siinä menee, mutta hiljaa hyvä tulee, sanoo sananlaskukin. Maistelet ja maustelet. Kruunuksi vielä ripaus sitä, hyppysellinen tätä. Lopulta koittaa odotettu hetki. Voit ylpeänä kutsua ruokailijat nauttimaan pöydän antimista, mauista ja tuoksuista. Niinpä niin. Sitten koronakaranteeni riisuu kuvitelmat ja paljastaa, mitä ruuanlaitto oikeasti on. Kuka vain kokkaa joskus yhden hyvän aterian, mutta teepä perheelle joka päivä kaksi lämmintä ateriaa. Mitäs ruokalajeja olikaan olemassa? Sitä joutuu miettimään, kun koulu- ja työpaikkaruokailu ovat tauolla. Poikamiesajan keksintö, kaurapuuro tonnikalan ja valkosipulin kanssa, ei maistu perheelle... Syvä viisaus piilee vanhassa käytännössä, jossa viikonpäivillä on nimikkoruokalajinsa. Se saa ruokahuollon vahvan suosituksen!