Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Lukioissa vietetään taas ”Suomen suurinta eväsretkeä”, näillä eväillä kirjoituksiin kannattaa lähteä – kuvasarja näyttää, millaisin eväin kokelaat kirjoittivat tamperelaislukiossa

Tampereen klassillisen lukion (Clasu) yhdysrakennuksessa kuhisee varhain perjantaiaamuna. Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, käynnistymässä on koepäivä numero neljä. Vuorossa ovat äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä -koe. Koe alkaa kello yhdeksän. Kokelaita saapuu lukiolle jo varhain, 7.50 sisällä alkaa olla jo paljon väkeä. Koetilaan siirtyminen alkaa porrastetusti varttia yli kahdeksan. Vanhassa vitsissä ylioppilaskirjoituksia nimitetään Suomen suurimmaksi eväsretkeksi. Hyvät ja ravitsevat eväät ovat yksi osa laadukasta, pisimmillään kuusi tuntia kestävää koesuoritusta. Ei eväillä aukkoja tietämyksessä täytetä, mutta hyvin ravitun ihmisen ajatus kulkee todennäköisesti kirkkaammin kuin tyhjävatsaisen. Aamulehti vieraili perjantaina Clasussa katsomassa, millaisin eväin kokelaat kokeeseen lähtivät. Rehtorin eväät Viinirypäleet olivat Clasun kokelaiden suosiossa perjantaina. Aamulehden haastattelemista kuudesta kokelaasta neljä oli varustautunut viinirypälein. Viidennelläkin oli rusinoita ja kuudennella niitä sisältänyt pähkinäsekoitus. Clasun rehtori Kari Hanninen kertoo muistavansa yhä oman eväskattauksensa. Hänen ylioppilaskirjoituksistaan on aikaa 40 vuotta. Miten tuleva rehtori varustautui vuonna 1980? – Iso termospullo kahvia. Pullo vettä. Banaaneja ja suklaata. Hyvät ruisleivät, joissa oli voita, juustoa ja lauantaimakkaraa. – Näillä pärjäsi erinomaisesti kaikki kirjoitukset. Näin pitkällä ollaan! Hanninen sanoo hymyillen. Kuuden kokelaan eväät Wenla Leppänen luottaa jo keväällä hyväksi todettuun eväspakettiin. Hän oli varustautunut perjantaihin juustoa, metvurstia, kurkkua, paprikaa ja pippurilevitettä sisältävillä ruisleivillä, itse leipomallaan omenapiirakalla ja viinirypäleillä. – Hyvä olla sekä suolaista että makeaa. Viinirypäleet on hyvä ja helppo snäksi. Eväät pitää hereillä, hän tuumaa. Sissi Hanhisen eväiden kulmakivi on pitsa. Sitä hän oli pakannut mukaan muutaman siivun verran. Hanhisen paras ystävä oli jo keväällä vinkannut, että pitsa on voittava valinta. Tarkkaan harkittuun kokonaisuuteen kuuluu lisäksi viinirypäleitä, irtokarkkeja, suolakeksejä ja kaksi myslipatukkaa. Juomaksi vettä. Hanhinen odotti koetta hyvillä mielin. Hän oli korottamassa S2-kielen arvosanaansa, joka oli viime yrittämällä jäänyt vain muutaman pisteen päähän laudaturista. Inka Vanninen lähestyi perjantain koepäivää uudella strategialla. Vanninen kertoo, ettei ole aiemmissa kokeissa ehtinyt kunnolla syödä. – Nyt otin mukaan kaikkea nopeaa. Nopea tarkoittaa tässä tapauksessa suolakeksejä, suklaata, pähkinäsekoitusta ja smoothieta. Itse koetta Vanninen odotti pienellä jännityksellä. – Jännittää, kun ei tiedä, millaisia tehtäviä tulee ja onko valmistautunut oikeisiin asioihin. Topi Kossin eväät ovat konstailemattomat. Hänen vihreänsävyisestä rasiastaan löytyy muutama leipä ja kourallinen rusinoita. Juomana on kaksi pullollista vettä. Kossin kanssa aulassa istuneen Lari Lakelan eväät ovat runsaammat. Hän on varustautunut tavanomaisten leipien ja rypäleiden lisäksi Twix-patukalla ja parilla muffinilla. Juomana on kivennäisvettä. – Rypäleitä syön aluksi, siinä kello 12 aikaan sämpylä oikeaan nälkään. Twix ja muffinit viimeisinä. – Lohduksi! Lakela kertoo, että tähänastisista kokeista osa on mennyt paremmin ja osa huonommin. Alkamaisillaan olevaa lukutaidon koetta hän ei lue suurimpaan vahvuuksiinsa. – Läpi päästään. Muuta en kehtaa luvata. Annika Kokon eväsrasioista löytyy viinirypäleitä ja kuusi pientä karjalanpiirakkaa. Kokko muistuttaa, että hyvä ravitsemus ei rajoitu koetilanteeseen: hän on aloittanut päivän laadukkaalla aamupalalla: graavilohileivillä, hedelmäsalaatilla ja maitorahkalla. Hän odotti koetta varsin hyvillä mielin. – Harjoiteltu on. Omaa parasta suoritusta lähden hakemaan. Ravitsemusterapeutti Koetilanteessa onnistumista voi maksimoida hyvillä eväsvalinnoilla, mutta oppimisen kannalta tärkeät valinnat on tehty jo aiemmin Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksessa työskentelevä ravitsemusterapeutti Hilpi Linjaman mukaan hyvät koepäivän eväät koostuvat runsaskuituisista viljavalmisteista, hedelmistä ja pähkinöistä, sekä riittävästä määrästä juomaa, esimerkiksi vettä. Viljoista vapautuu pitkäkestoista energiaa. Ne estävät verensokerin vaihtelua ja pitävät olon virkeänä. Hyviä runsaskuituisia viljavalmisteita ovat esimerkiksi leivät, myslit ja välipalapatukat. Hedelmät ja pähkinät ovat helposti mukaan otettavia. Hedelmät pitävät verensokeria yllä, pähkinät ovat hyvä keino ylläpitää kylläistä oloa. Edellisen illan laadukas iltapala ja hyvä, runsas aamupala ennen kokeeseen lähtöä ovat myös asioita, jotka kokelaan kannattaa pitää mielessä. Millaisia eväitä Hilpi Linjama ei suosittele? – Jos on pelkästään paljon sokeria sisältäviä välipaloja, verensokeri voi heilahdella liikaa. Kokonaisuus on tärkeämpi kuin yksittäinen evästuote. – Pelkästään karkkien varassa ei kannata lähteä. Mutta jos haluaa koetilanteeseen pientä piristystä, eivät ne poissuljettuja ole. – Kannattaa kuitenkin panostaa ennen kaikkea kuitupitoisiin ruokiin. Kahvi ei Linjaman mukaan ole pahitteeksi, kunhan siihen on tottunut. Mahdollisesti jännittävässä koetilanteessa kahviin tutustuminen tai sen liiallinen tankkaaminen eivät kuitenkaan ole suositeltavia. Huomio isoon kuvaan Vaikka ylioppilaskoe on yksittäinen suoritus, sen tarkoitus on mitata kokelaan koko lukioaikanaan keräämää tietoa. Linjama huomauttaakin, että ravintoon kannattaa kiinnittää huomiota laajemmin kuin vain yhden koetilanteen näkökulmasta. Kenenkään ylioppilaskoe ei kaadu huonoihin eväisiin. Enemmän vahinkoa syntyy, jos ravintoasiat ovat huonolla tolalla päivittäin koko lukioajan. Linjama nostaa esiin vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn tilaston, jonka mukaan pirkanmaalaisista lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista noin kolmasosa ei syö aamiaista joka arkiaamu. – Kaiken kaikkiaan opiskelun kannalta olisi tärkeä asia, että aamupalasta ja laadukkaista välipaloista tulisi rutiini, Linjama sanoo.