Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tampereen ravintolajätti avaamassa terassejaan heti kesäkuussa – saunaravintolan toimitusjohtaja: esillä ollut rajoitus kohtuuton

Tampereen ravintolat odottavat jo malttamattomina, millaisin ehdoin terassit saavat olla tänä kesänä auki. Hallitus neuvotteli ravintoloiden avaamisen ehdoista keskiviikkona, mutta neuvottelut jäivät kesken. Asiaan on tarkoitus palata ensi viikon tiistaina 19. toukokuuta. – Alkaa kovasti olla kiire. Lomautetuille työntekijöille pitää kertoa seitsemän päivää aikaisemmin, että heidät kutsutaan töihin, ja sitä ennen pitäisi työvuorolistat olla laadittu. Se taas edellyttää, että tiedämme, miten saamme olla auki, sanoo Saunaravintola Kuuman toimitusjohtaja Pasi Rautanen . Terassit saa tämän hetkisen tiedon mukaan avata 1. kesäkuuta. Ravintolayhtiö Noho kertoo avaavansa omat terassinsa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. – Avaamme kaikki terassit heti, kun se vain on mahdollista. Kesäkuun ensimmäinen päivä on maanantai, joten todennäköisesti avaamme terassit vähän porrastetusti viikon aikana. Myös säät pitää ottaa huomioon, sanoo liiketoimintajohtaja Tanja Virtanen . Nohon terassiravintoloihin kuuluvat Tampereella muun muassa Jack The Rooster, Paapan kapakka, Tillikka, Ruby & Fellas ja Bar Passion. Kohtuuton kellonaika Ehtojen valmistelussa on ollut esillä muun muassa rajoitukset asiakasmääriin ja anniskeluaikoihin. Eniten ravintoloita hiertävät pohdinnat anniskelun lopettamisesta kello 21 sekä ravintoloiden ja terassien sulkemisesta kello 22. Saunaravintola Kuuman Pasi Rautasen mukaan se on etenkin ruokaa tarjoaville paikoille kohtuutonta. – En pysty ymmärtämään, miten korona tarttuu kello 21–22 paremmin kuin kello 20–21. Jos näin tiukat rajoitukset tulevat voimaan, joudumme harkitsemaan, pystymmekö pitämään paikan koko viikon auki. Vähemmän pöytiä ja tuoleja Metrin tai kahden metrin turvavälin järjestäminen terasseilla onnistuu sen sijaan ravintoloiden mukaan suhteellisen vaivattomasti. Asiakaspaikkoja pystytään vähentämään, ja esimerkiksi Telakan terassi on tuottaja Markku Mäkirannan mukaan jo ennestään tilava. –  Jos 50 ihmistä saa olla paikalla, on helppo laittaa 50 tuolia erilleen. Emme kuitenkaan tiedä vielä, koskeeko rajoitus koko ravintolaa vai lasketaanko terassi ja sisätila erikseen, Mäkiranta sanoo. Ylipäätään ravintoloille on vielä epäselvää, ulotetaanko 50 henkilön kokoontumisrajoitus koskemaan myös niitä ja niiden terasseja vai suhteutetaanko asiakasmäärä tilan kokoon. Paikkamäärän vähentämisen lisäksi terasseilla on valmiutta siirtyä pöytiin tarjoiluun. – Siihen on sitten mentävä. Ei tässä voi kun ottaa kiitollisuudella vastaan kaikki ehdot, joilla vain päästäisiin kauppaa tekemään, sanoo Olutravintola Konttorin toimitusjohtaja Antti Hannula . Käsidesiä ja maskeja Ravintoloissa on tarkoitus ottaa käyttöön myös ennestään tuttuja konsteja viruksen torjuntaan. Nohon Tanja Virtasen mukaan sisäänkäyntien yhteyteen asennetaan käsidesinfiointiasemat. Yrityksessä on myös keskusteltu keittiöhenkilökunnan maskien käytöstä sekä tiskien yhteyteen asennettavista suojaplekseistä. – Joissain maissa on rakenneltu terasseille kasvihuoneita ja lasisermejä seurueiden erottamiseksi, mutta sellaisten tekeminen kestää ja maksaa. Siksi niitä ei viitsi tehdä ennen kuin valtio päättää, mitä haluaa, sanoo puolestaan Vinotecan yrittäjä Sami Lappalainen . Vinotecan terasseihin kuuluvat muun muassa Rillinki sekä Bar Inezin, Deli 1909:n ja Gastropub Kalevan terassit. Lappalainen toivoo, että jos ja kun terassit vihdoin saadaan auki, säät suosisivat kävijöitä. – Vaikka ravintolan sisätiloihin tuleminen arveluttaisi vielä, niin veikkaan, että terasseille ihmiset haluavat.