Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Suosittu tamperelainen siipiravintola rakentaa jo pleksejä ruokapöytien väliin – sisälle tulossa erikoinen lisä: ”Laitetaan Lauri istumaan koristeeksi”

Kesäkuun alussa asiakkaat pääsevät ensimmäistä kertaa pariin kuukauteen istumaan pöytiin. Tarkempia ohjeita ravintolat saivat hallitukselta vasta tiistaina, mutta avaamiseen on valmistauduttu jo sitä ennen. – Kaikkeen on pitänyt varautua, sanoo siipiravintola Hookin osaomistaja Juha Vuorio . Tiistaina tulleissa päätöksissä ei ollut hänen mukaansa suuria yllätyksiä. Ensimmäinen ketjuksi laajentuneen Hookin ravintoloista sijaitsee Kehräsaaressa. Siellä valmistaudutaan nyt asiakkaiden paluuseen. Paikkoja on siivottu, terassi otetaan kesäksi käyttöön ja ympäri ravintolaa tulee desinfiointipisteitä asiakkaille. Kumihanskoja alettiin tarjota sormin syöville jo ennen epidemian puhkeamista, mutta nyt ne tulevat tarpeeseen enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi ruokalistat pyyhitään ennen kuin niitä voidaan antaa seuraaville. – Ja turvaväleistä huolehditaan tietysti riippumatta siitä, mitä hallitus päättää, Vuorio sanoo. Ravintolaan on tilattu läpinäkyviä pleksejä, joilla voidaan pitää pöytäseurueita erillään. Erikoisempi lisä on pahviset koripalloilija Lauri Markkasta esittävät kuvat, joita on tarkoitus levittää ympäri ravintolaa. Luonnollisen kokoisia pahvimarkkasia on jäänyt yli yhteistyökampanjasta, ja nyt ajatuksena on tuoda hieman huumoria vakavaan tilanteeseen. – Jos joka toinen pöytä jää tyhjäksi, niin niihin laitetaan varmaan koristeeksi Lauri istumaan. Festivaalien aikaan kiirettä Kesäkuuhun saakka vain ulosmyynti on ollut sallittu. Tuomiokirkonkadun pizzeria Napoli aloitti mukaan vietävien annosten myynnin vappuaattona. Ravintoloitsija Kalle Räsäsen mukaan kurjassa tilanteessa oli tavallaan onni onnettomuudessa, sillä ravintolassa ehdittiin tehdä lattiaremontti, kun sali oli tyhjä. Myös Napolissa valmistaudutaan ravintolan avaamiseen järjestämällä pöytiä niin, että etäisyyksistä voidaan pitää kiinni. Suuri osa ravintola-alan työntekijöistä on ollut keväällä lomautettuna. Tilanne on ollut sama myös Napolissa. Kesätyöt on jouduttu perumaan, sillä moni vakituisista piti loman jo ennen kesäkuuta. Räsäsen toiveena on, että kaikki vakituiset työntekijät voitaisiin kutsua kesäksi töihin. Vuorio arvioi, että Hookiin voidaan ottaa noin puolet tavanomaisesti kesällä tarvittavasta työvoimasta. Kesästä on joka tapauksessa tulossa hiljaisempi kuin tavallisesti. Anniskelu loppuu tavallista aikaisemmin, ja keikat ja festivaalit on peruttu. Niiden tuomaa asiakasvirtaa ei ole nyt odotettavissa. – Kesällä saattaa olla Tammerfestin aikaan pitkälle ulos asti jonoa, sanoo tarjoilija Rebecca Vuorio . Hänen mukaansa se on yleensä yksi kesän kohokohdista, ja tapahtumien peruminen harmittaa siksi. Ravintola pysyy puolityhjänä Juha Vuorion mukaan tilanne ei ole Hookille katastrofi, mutta asiakaspaikkojen vähentäminen voi olla monelle ongelma. – Me selviämme tästä, mutta en usko, että kaikkien pienempien toimijoiden on kannattavaa avata ravintolaa, hän sanoo. Vuorio toivoo, että asiakasmäärien sijaan olisi määrätty huolehtimaan turvaväleistä. Hän uskoo, että maalaisjärkeä käyttämällä saataisiin aikaan paras lopputulos. Normaalisti asiakaspaikkoja on terassi mukaan luettuna noin 500, mutta nyt siitä jäädään kauas. Pizzeria Napolissa anniskeluajan loppuminen kymmeneltä ei vaikuta Räsäsen mukaan suuresti. – Kaltaisellemme ruokaravintolalle se ei ole niin dramaattista. Toki kokonainen tunti tuntuu liioittelulta, mutta näiden rajoitteiden kanssa on elettävä. Vuorio ja Räsänen sanovat ymmärtävänsä, ettei päätöksiä saatu tällaisena aikana tehtyä aiemmin. Tekemistä riittää nyt, mutta kiire ei tule. Vuorio uskoo, että ihmiset haluavat nyt tulla ravintoloihin. Syksyn tilanne sen sijaan jää hänen mukaansa nähtäväksi. Napolissa on oltu tyytyväisiä siihen, että pizzaa on kaivattu myös ravintolan ollessa kiinni. – Kieltämättä on kiva nähdä pian taas asiakkaita myös salissa, Räsänen sanoo.