Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Löytyykö totuus läskisoosista? Huippukokit loihtivat tv-ohjelmassa moderneja versioita perinneruuista

Menu Finnjävel ☆☆☆ Joskus on tullut mietittyä suomalaisten ruokalajien historiaa. Miten vaikkapa silakkalaatikko, siskonmakkarakeitto ja mämmi ovat syntyneet ja vakiintuneet kansalliskeittokirjastoon? Menu Finnjävel antaa osavastauksia. Kuusiosaisessa sarjassa seurataan, miten kotimaisia perinneherkkuja 2020-luvun fine diningiksi tuunaava helsinkiläinen Finnjävel-ravintola uudistaa viiden ruokalajin menunsa. Avausjaksossa temppu tehdään läskisoosille. Alustukseksi ravintolapäällikkö Katariina Sommerschield kertoo, että ennen muinoin Etelä-Hämeessä läskisoosia tavattiin vetää napaan aamutuimaan puoli seitsemän ja kahdeksan välillä. Sopiiko pinot noir soosin kanssa? Inspiraatiota kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen matkustavat hakemaan Juvalta, eteläsavolaisesta mallaspossulasta, jonka vanhanaikaisesta rasvapossusta emäntä Raija Kaartinen valmistaa perinteisen läskisoosin. Mielenkiintoista on seurata, miten Alén ja Tuominen tältä pohjalta luovat uusvanhan annoksen. Sama pätee viinivalintaan. Sopiiko soosin kanssa esimerkiksi saksalainen pinot noir , vai voisiko juoma olla jotain ihan muuta, vaikkapa suomalaista sahtia? Haussa on joka tapauksessa muistumia katoamassa olevasta suomalaisesta makumaailmasta ja samalla sielunmaisemasta. Tulossa myös savusilakkaa ja lammaskaalia Toisesta kulmasta tarkasteltuna Menu Finnjävel on 40-minuuttinen mainos. Jo ensimmäisen osuuden katsottuaan moni on varmasti valmis etsimään ravintolaan yhteystietoja päästäkseen testaamaan sekä uuden sukupolven läskisoosin että menun muut ruokalajit sitten, kun se jossain vaiheessa on mahdollista. Tuleman pitää ainakin savusilakkaa, lammaskaalia ja riistaa. Pikkurahalla illallinen Finnjävelissä ei kuitenkaan onnistu. MTV3 maanantai 25.5. klo 21.00