Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut Näköislehti

Jos heität alle 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa, onnistut paremmin kuin keskiverto suomalainen – näillä vinkeillä vähennät hävikkiä ja järjestät sapaspäivän

Jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 23 kiloa vuodessa. Tämä jätemäärä tuottaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 henkilöautoa. Kotitalouksista jää ruokaa hukkaan noin puolet enemmän kuin kaupoista. Kotikeittiöt ovat siten ympäristönsuojelun kannalta ruokaketjun heikoin lenkki. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotikeittiön hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa. Hävikkiviikon tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta ja korostaa, että ruokajätteen vähentäminen on ilmastoteko. Iltaisin lisää alennusta Kaupat vähentävät ruokajätettä myymällä tuoretuotteita iltaisin alennuksella sekä tehostamalla tilaus- ja kuljetusketjujaan. Tuoteryhmävastaava Jolanda Arela lyö punaisia tarroja tuotteiden kylkiin Tampereen Sokoksella maanantai-iltana kahdeksan maissa. – Tuotteet, joissa on lyhyet säilyvyysajat, kuten tuore leipä ja lihatuotteet, pyritään myymään alennuksella mahdollisimman ajoissa. Pyrimme saamaan tuotteet asiakkaille mahdollisimman tuoreina, Arela kertoo. Tamperelainen Nina Lehto nostaa ostoskoriinsa pinaattisen kana-ramensalaatin. – Tällaista en olekaan aikaisemmin maistanut. Ilta-alennusten aikaan tulee helposti kokeiltua uusia tuotteita, Lehto kertoo. – Pyrin tuottamaan ruokahävikkiä mahdollisimman vähän. Kerralla ei pidä ostaa liikaa: käyn kaupassa useasti, mutta yleensä ruokaostokseni ovat suunnitelmallisia. Tänään oli tällainen kokeilupäivä, yksin asuva Lehto sanoo. Sokos myy iltakahdeksan jälkeen 30 prosentilla alennetut tuotteet 60 prosentin alennuksella. Lehto on huomannut, että kauppojen ilta-alennukset ovat todella suosittuja. – Erityisesti nuoret keräävät alennettuja tuotteita jo etukäteen koreihinsa ja odottavat kassojen lähistöllä, kunnes alennusprosentit tuplaantuvat, hän nauraa. Perjantaista sapaspäivä Ruokaostoksia kannattaa ajatella raaka-aineittain, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo. – Kun miettii etukäteen, paljonko meidän perheessämme menee perunoita tai leipää seuraavina päivinä, ei tule ostettua kaupasta liikaa. Perjantaisin voisi Hopsu-Neuvosen mukaan pitää jääkaappipäivän. Silloin voi syödä sapaksina, eli suomalaistapaksina, mitä kaapista löytyy. Eniten kotikeittiöissä menee roskiin kasviksia ja hedelmiä, perunoita sekä leipää. Kasviksia voi jalostaa erilaisiin ruokiin keitettyinä ja raastettuina. Hedelmiä Hopsu-Neuvonen lämmittää usein uunissa kaurahiutaleiden, sokerin ja rasvan kanssa omenapaistoksen tyylillä. – Kaupassa on parasta pysähtyä ja miettiä, tulevatko ainekset varmasti käytettyä. Illan tuoretuotteiden alennusmyynnistä saa edullista priimatavaraa, mutta niidenkin kohdalla kannattaa käyttää harkintaa, ettei osta ruokaa, joka menee kohta vanhaksi. Leipä kannattaa pakastaa ja ottaa esille sopiva määrä kerrallaan. – Leipä uudistuu paahtimen kautta. Siitä voi myös paahtaa krutonkeja salaatteihin. Jokainen voi olla mukana Hävikkiviikossa esimerkiksi jakamalla ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejään sosiaalisessa mediassa. Ruuanlaittovinkkejä löytyy esimerkiksi Marttaliiton sivuilta . Saa syödä - sivustolta löytyy annoslaskuri, jonka avulla on helpompi valmistaa ruokaa sopiva määrä.