Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Puolen tunnin päässä Tampereelta sijaitsee Pohjoismaiden suurin kalasavustamo – Tahti on hurja: kaikki 13 uunia haukkaavat kerralla sisäänsä tuhat kiloa kalaa

Suomalaiset pitävät savustetusta kirjolohesta. Se tulee selväksi Sastamalassa. Perheyritys Kalaneuvos oy:n luvut ovat vaikuttavia. Suurinvestoinnin seurauksena tehtaan fileointikapasiteetti yli kaksinkertaistui 40 000 kiloon työvuorossa. Vuotuinen kapasiteetti on 12 miljoonaa kiloa. Savustuskapasiteetti yli 2,5-kertaistuu noin 40 000 kiloon päivässä, ja 10 miljoonaan kiloon vuodessa. – Parhaillaan kolmelta linjalta tulee yli viisi tonnia valmista filettä tunnissa, sanoo Kalaneuvos oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen . Tiistaina käyttöön vihitty tehdaslaajennus maksoi koneineen ja laitteineen noin 28 miljoonaa euroa. Tehtaan tilat kasvoivat yli 11 000 neliömetriin. Savustusuunien määrä nousee viidestä kolmeentoista. Jokainen uuni haukkaa sisuksiinsa kerralla tuhat kiloa kalaa. Lisää työntekijöitä Peltojen keskellä, valtatie 12:n varressa sijaitseva Kalaneuvos oy on Pohjoismaiden suurin kalansavustamo, ja saattaa olla lämminsavustuksessa suurin koko Euroopassa. Investointiin kuuluu viisi miljoonaa euroa maksanut fileointilinjasto. Tehtaalle perattuina saapuvat kalat etenevät kymmeniä metrejä pitkällä linjalla työvaiheelta toiselle. Käsityötäkin tarvitaan, esimerkiksi kun kala asetetaan fileointikoneen halkaistavaksi. Vatsarasvat leikkaa automaatti pois. Lopussa neljä henkilöä tarkistaa kalojen ruodottomuuden, jonka jälkeen kalat siirtyvät joko jatkojalostukseen savustukseen tai graavaukseen, tai tuoretuotteena asiakkaille. Yhdellä osastolla Kati Huoponen rasvaa telalla metalliritilän ja nostaa sen jälkeen kirjolohifileitä ritilän päälle. Kun savustusvaunu on täynnä, työnnetään vaunu uuniin. Kylmäsavustus kestää 10–12 tuntia, lämminsavustus 5–6 tuntia jäähdytyksineen. Savustuksessa käytetään leppähaketta. Investoinnissa lisättiin automaatiota, mutta tuotantomäärän myötä myös työntekijöitä tarvitaan lisää. Syksyn aikana Sastamalan tehtaalle on palkattu 15 henkilöä ja sama määrä tarvitaan vielä ensi vuonna, kun tehtaan vanhan puolen modernisointi saadaan päätökseen. Hinnat nousussa Kalaneuvoksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen sanoo, että Sastamalan kokonaistuotannosta kirjolohta on noin 40 prosenttia, samoin lohta. Loput on muun muassa siikaa, kuhaa, makrillia ja silakkaa. Silakasta vastaa konserniin kuuluva Martin Kala oy. Yhtiö on Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Yhtiö valmistaa myös lipeäkalaa. Lohen maailmanmarkkinahintaa yhtiössä seurataan tarkasti. Toni Hukkanen arvioi, että hinta tulee nousemaan 10–15 prosenttia. Syyt löytyvät Chilen tuotanto-ongelmista ja Norjan viime kesän kalakuolemista. Hän uskoo kuluttajahinnan nousevan ensi vuonna 20–40 prosenttia tuotteesta ja jalostusasteesta riippuen. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tilaston mukaan kasvatettua kirjolohta kulutettiin viime vuonna Suomessa 1,2 kiloa asukasta kohti. Ulkomaista lohta syötiin 3,5 kiloa per henkilö. Keskustelu punaisen lihan vähentämisestä ei Toni Hukkasen mukaan suoraan sada kalanjalostajan laariin. – Meidän kilpailijamme on lähinnä broilerin liha, Toni Hukkanen sanoo. Tarve lisätä kasvatusta Viime vuonna Kalaneuvos-konserni ja kalankasvatusyritys Nordic Fish tekivät noin 120 miljoonan euron liikevaihdon. Viennin osuus oli noin kymmenen prosenttia. Valmisteita menee lähinnä Baltiaan ja Valko-Venäjälle. Lämmin- ja kylmäsavutuotteiden vienti Kiinaan on hyvällä alulla. Investoinnilla nostettiin tuotannon jalostusastetta, mikä parantaa liiketoiminnan kannattavuutta. Veijo Hukkasen mukaan tavoite on nostaa yhtiön liikevaihto 200 miljoonaan vuonna 2025. – Orgaanista kasvua pitää saada investoinnin kautta 40 miljoonaa euroa. Toinen puoli kasvusta tulee yritysostojen kautta, Veijo Hukkanen sanoo. Yritysostoissa kiikarissa ovat kalankasvattajat. Konserniin kuuluvalla Nordic Trout -yrityksellä on Suomessa ja Ruotsissa yhteensä 32 kalankasvatuspaikkaa, mutta liiketoiminnan kannattavuuden kannalta omaa kalankasvatuskapasiteettia tarvitaan lisää. Kun kasvatuspaikkojen tuotanto lasketaan yhteen, vastaa yhtiö noin 60 prosentista suomalaisten yritysten kasvattamista kaloista. – Mikäli emme itse saa kalankasvatuslupia, täytyy meidän olla ostopuolella, Hukkanen sanoo. Kielteinen ilmapiiri Hukkasten mukaan kalankasvatuslupien käsittely on hidasta. Toni Hukkanen toteaa, että valtion taholta puhutaan sinisestä biotaloudesta, johon kalatalous kuuluu, mutta "mitään ei tapahdu". Hänen mielestään asioiden etenemistä vaikeuttaa se, että kala-asioita käsitellään kolmessa eri ministeriössä. Veijo Hukkasen mielestä ilmapiiri uusiin kalankasvatuslupiin on kielteinen, mutta samaan aikaan kuluttajien kiinnostus kalaan kasvaa. Kotimaisen kalan osuus kalan kokonaiskulutuksesta on vain noin 20 prosenttia. – Kauppatase on kalan suhteen 350 miljoonaa euroa miinuksella. Jos Suomeen saataisiin kalankasvatuslupia, voitaisiin vajetta pienentää kymmenillä miljoonilla euroilla, sanoo Veijo Hukkanen. Hän sanoo, että Pohjanlahdella on useita kalankasvatukseen soveltuvia alueita. Perheyritys Kalaneuvos oy aloitti toimintansa vuonna 1975. Omistajat Veijo ja Toni Hukkanen. Harjoittaa kalanjalostusta ja kalan tukkukauppaa, maahantuontia sekä vientiä. Tärkeimmät kalalajit: kirjolohi, lohi, siika, silakka, muikku ja kuha. Tärkeimmät tuotteet: lämmin- ja kylmäsavukalat, graavituotteet sekä tuorefileet. Kalanjalostuslaitos ja pääkonttori Sastamalassa. Konserniin kuuluva Martin Kala oy toimii Turussa ja Kaskissa. Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Kalaneuvos oy:n ja Martin Kalan liikevaihto yhteensä 76 miljoonaa euroa. Työllistää noin 155 henkilöä. Konserniin kuuluvat Nordic Fish ja Nordic Trout ovat erikoistuneet kalankasvatukseen. Tärkein tuote kirjolohi. Toimipisteitä manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Nordic Fish -konsernin liikevaihto 40 miljoonaa euroa. Työllistää 120 henkilöä.