Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Muistatko vielä Abu Fuadin? – Pidetty kebab-liha ja herkkukastike palaavat yllättäen saataville – ”Resepti on alkuperäinen eikä siinä ole mitään muutettu.”

Tampereen ensimmäisen kebab-ravintolan 1980-luvun alussa avannut Abu Fuad jäi eläkkeelle vuonna 2016. Moni jäi kaipaamaan Fuadin kebabia ja kastiketta. Nyt Teivon Liha ja Fuad ovat aloittaneet yhteistyön. Abu Fuad valvoi itse alkuperäisen reseptin käyttöönoton Teivon Lihassa, ja nyt kuuluisaa kebab-lihaa ja punaista kastiketta saa taas. – Pikku hiljaa on täydennetty jälleenmyyjien varastoja. Hakametsän jäähallissakin näitä on ollut tarjolla neljän pelin ajan. Palaute on ollut hyvää ja kysyntä kovaa, kertovat Teivon Lihan yrittäjät Jorma ja Tomi Tönning Yhteistyö on tarkoitus lanseerata kunnolla parin viikon kuluttua. Toistaiseksi vähittäiskaupan myyntipisteet Pirkanmaalla löytyvät Abu Fuadin Facebook-sivulta. Eläkkeelle 2016 Abu Fuadin kebabeilla on Tampereella legendaarinen maine. Toki ensimmäinen kebab-ravintola sinänsä on legenda, mutta varsinaisena syynä suosioon olivat Fuadin omilla resepteillä tehdyt kebab-liha ja punainen kastike. – Alkuaikoina tein ihan kaiken itse, aamuseitsemästä yöhön neljään. Kaikki tehtiin käsityönä ja omalla reseptilläni, hän kertoo. Ensimmäinen liike oli Aleksis Kiven kadulla Laukontorille mentäessä. – Aluksi ihmiset vain tulivat sisään ihmettelemään eivätkä ostaneet mitään. Rohkeimmat ostivat kebabin ja sana lähti kiirimään. Pian jono ulottui kadulle saakka. Fuad siirtyi eläkkeelle vuonna 2016, kun Foodstation ravintolakokonaisuus Asematunnelissa suljettiin. Sitä ennen hän oli ehtinyt pitää ravintolaansa myös Koskikeskuksessa. Puhelin soi Fuadin pojista toinen Rami Hanafi kertoo, että kivijalkaliikkeen oheen oli jo aiemmin mietitty valmistamista vähittäiskauppaan. Vuosi sitten aika oli kypsä tälle suunnitelmalle, joten eräänä päivänä soi puhelin Teivon Lihassa. – Meille ehdotettiin yhteistyötä, ja lopulta olimme yhdessä kehittämässä reseptiikkaa vähittäiskauppaan valmistettavaa tuotetta varten, Tomi Tönning sanoo. – Resepti on alkuperäinen eikä siinä ole mitään muutettu, huomauttaa Abu Fuad. – Ja me noudatamme sitä orjallisesti, jatkaa Jorma Tönning. Rami Hanafi nauraa, että hän halusi taas saada isänsä kebabia ja kastiketta. – Olen niitä syönyt pikkupojasta lähtien ja olen kaivannut niitä. Toinen tärkeä ajatus on, että isän perinne jatkuu. Lihassa ja kastikkeessa on nyt juuri oikea maku. Abu Fuad avasi Tampereen ensimmäinen kebab-ravintolan Aleksis Kiven kadulle 1980-luvun alussa. Oikealta nimeltään hän on Fouad Hanafi-Eweiss. Viimeksi Abu Fuadin kebabia sai heinäkuuhun 2016 saakka asematunnelissa Foodstationilla, mutta tuolloin Fuad siirtyi eläkkeelle 71-vuotiaana. Ennen kebab-kuuluisuudeksi ryhtymistään hän oli työskennellyt useissa tamperelaisravintoloissa vuodesta 1971 lähtien. Moni jäi kaipaamaan Fuadin kebabia ja punaista kastiketta.