Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Poikkeuksellisen hyvä marjasato johti unelman toteutumiseen – Latvajärven pariskunnan oma viinitila on nyt totta

Suomessa on vain 27 viinitilaa. Pian niitä on yksi lisää, kun Meggala oy pääsee tositoimiin. Latvajärven pariskunta Sofia ja Heikki elävät jännittäviä päiviä. Ensimmäinen satsi viiniä on juuri vedetty tuotantolaitteiden läpi. Valmista myytävää on kuitenkin vasta puolen vuoden kuluttua, sillä viini kypsyy hitaasti. – Viinitilan myymälä on tarkoitus avata vappuviikolla. Viinialalla kärsivällisyys ja odottelu ovat kaiken a ja o. Mitään ei voi myydä ennen kuin tuote on täysin kypsä, Sofia Latvajärvi painottaa. Kaura ja ohra vaihtuivat omenaan ja kirsikkaan Latvajärvien suuri viiniprojekti sai alkunsa neljä vuotta sitten. Vuonna 2015 heidän maatilallaan Kankaanpään Venesjärvellä tuli poikkeuksellisen kova marjasato. – Ihmettelin, että mitä teen näistä lopuista, kun on jo mehua ja hilloa ja kaikkea. Heikki ehdotti, että kokeillaan tehdä viiniä, Sofia Latvajärvi muistelee. Viinisuunnitelma sai lisäpontta, kun Heikki Latvajärvi loukkasi pahasti selkänsä työpaikallaan. Mies ei ollut moksiskaan, vaan opiskeli uuden ammatin. Hänestä tuli kahden vuoden opiskelun jälkeen viininvalmistaja. Pariskunta oli miettinyt myös, miten saada pienehköä maatilaansa kannattavammaksi. Kauran ja ohran viljely sai vaihtua omenan ja kirsikan kasvatukseen. Tilalla kasvaa nyt sata puuta omenaa ja kirsikkaa. Suunnitelmissa on istuttaa 700 lisää. – Muutakin on tulossa kokeiluun – vadelmaa ja raparperia esimerkiksi. Tarkoituksemme on tuottaa ja myydä viinien lisäksi siideriä, pariskunta kertoo. Koneet pullotukseen ja kivenpoistoon Iso maatalouden tuotantorakennus on käynyt läpi täydellisen muodonmuutoksen. Siitä on tullut viiniyrityksen sykkivä keskus, joka jakaantuu tuotantotiloihin ja asiakaspalvelutiloihin. Sydämenä on viinehtimö, jossa tuotteet valmistuvat. Tilaa hallitsee iso laite, jonka osat ovat pesuri, murskain ja nauhapuristin. Siinä siis omenat tai muut raaka-aineet kulkevat eri vaiheiden läpi, kunnes neste kerääntyy kaukaloon. Viinehtimön muihin laitteisiin kuuluvat muun muassa pullotuskone, kivenpoistokone sekä rivi erilaisia tankkeja, joista nurkassa nököttää komeimpana italialainen painetankki. Kylmiössä ja kypsyttämössä vallitsee huumaava tuoksu, joka on lähtöisin mahtavasta määrästä omenoita. Toinen puoli rakennuksesta on valjastettu asiakaspalveluun. Sinne on tulossa myymälä, pieni kahvila ja baari terasseineen. Suunnitelmissaan pariskunta maalailee ideoita muun muassa teemailloista, joissa nautitaan viiniä ja ruokaa elävien esiintyjien säestämänä. – Meillä on kolme lasta, ja tämä projekti on meille kuin neljäs lapsi, Sofia Latvajärvi kiteyttää. Omat lapset ovat seuranneet vanhempien viiniprojektia innolla ja kiinnostuksella. Kahdeksanvuotias kuopus sai koulussa piirrostehtävän, jossa piti kuvata erilaisia ammatteja. – Hän piirsi iskän pullo kädessä, Sofia Latvajärvi nauraa. Helpotuksen hetki Tuotantotilojen rakentamisen ja Heikki Latvajärven opiskelun lisäksi projekti on vaatinut muutenkin valtavan työmäärän. – Pelkästään lupien kanssa on riittänyt työtä. AVI, Valvira, Tulli, verottaja, ELY, hygieniapassit, anniskelupassit, Sofia Latvajärvi luettelee. – Nyt on helpotuksen hetki, kun saadaan aloittaa tuotanto. Pariskunnan työnjako on yksinkertaistettuna se, että viininvalmistaja Heikki keskittyy itse tuotteeseen, yrittäjä Sofia hoitaa muut asiat. Latvajärvien suurena tavoitteena on piristää koko Kankaanpään Venesjärven elinkeinoelämää. Tulevina vuosina Meggala oy voisi työllistää alueen nuoria erilaisiin tehtäviin. – Haluamme opettaa suomalaiset nauttimaan hyvistä kotimaisista viineistä. Työmme on aistinvaraista, sillä maistelemme tuotteita ja maku kehittyy koko ajan. Viinintuottajia on kovin vähän Miksi Suomessa on niin vähän viininvalmistajia? Tätä Latvajärvetkin ihmettelevät. – Säänkin puolesta Suomi sopii erinomaisesti raaka-aineiden kasvattamiseen. Kylmä talvi hoitaa tuholaiset, Heikki Latvajärvi huomauttaa. Olisiko syynä sitten alkoholikulttuuri, jossa suomalaisilla virtaavat usein muut juomat kuin viinit. Ehkä se vaadittava byrokratiakin pelottaa joitakuita. Kaikki eivät ole valmiita läpikäymään monen vuoden ponnisteluja visionsa toteuttamiseksi. Sofia ja Heikki Latvajärven uurastus saa viimein palkintonsa. "Pelkästään lupien kanssa on riittänyt työtä. AVI, Valvira, Tulli, verottaja, ELY, hygieniapassit, anniskelupassit. Sofia Latvajärvi