Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Kommentti: Eläköön kakkoslaatu! Eli tarjoushaukan vinkit ruokakuluissa säästämiseen tamperelaisille lajitovereille

Ilmastonmuutos painaa päälle ja ahdistaa. Pätkätöistä käteen jäävät rahat hädin tuskin riittävät. Opintotuki valuu kokonaisuudessaan asumiseen ja syödäkin pitäisi. Ehkä perheen pituutta keräävät teinit syövät leipäpaketin päivässä. Tai kenties olet oman elämäsi Roope Ankka, jolle jokainen säästetty euro on suhteellisuusteorian kehittämiseen rinnastettavissa oleva saavutus. Jos ilmastotekojen tekeminen kiinnostaa ja ruokakuluissa säästäminen innostaa, tehtaanmyymälät ja hävikkiruuan verkkokaupat tarjoavat aidon mahdollisuuden rahan säästämiseen. Tampereelta klassisia tehtaanmyymälöitä löytyy kolme: Leivon Leipomon Leivonpesä, Valion tuotteita myyvä Valmakauppa ja Wigrenin lihatuotteiden tehtaanmyymälä. Näihin kolmeen ja hävikkiruuan verkkokauppoihin voi tutustua tässä jutussa . Lisäksi alennushintaisia elintarvikkeita voi metsästää ainakin sulkemisajan tienoilla marketeista, kahvipaahtimoiden myymälöistä, useiden kahviloiden ”yön yli nukkuneet” -koreista ja ympäryskuntien tehtaanmyymälöistä. Lähimatkailusta ja säästämisestä innostuva ei lähde Viron viinaralliin, vaan Ahvenanmaalle täyttämään auton Taffelin perunalastuilla. Tehtaanmyymälät hyödyttävät vähävaraisten ja tarkan markan henkilöiden lisäksi esimerkiksi juhlien järjestäjää. Kun tiedossa on kolmekymppiset tai häät, tarjottavat saa halvemmalla, jos makkaran ulkomuoto ei ole ostopäätöksen ykköskriteeri. Alennushintainen ruuan hyödyntäminen ei muutenkaan sovi sille, joka tahtoo aina samaa tasalaatua. Hävikkiruokaverkkokauppojen tuotteet voivat olla väärissä paketeissa, tai niiden parasta ennen -päivämäärä voi olla jo mennyt. Myös erityisruokavalioiden toteuttaminen voi käydä vaikeaksi. Toisaalta ainakin hävikkiruuan verkkokaupoista Fiksuruuasta ja Matsmartista tuotteita voi hakea myös gluteenittomuuden ja vegaanisuuden perusteella. Tarjolla on esimerkiksi majoneesia, pastaa ja pestoa. Menestyksekäs alennusruuan hyödyntäminen edellyttää avarakatseisuuden lisäksi pakastinta. Leipomotehtaanmyymälästä saa reilulla kympillä monen viikon leivät, mutta niiden ostaminen on turhaa, jos pakastusmahdollisuutta ei ole. Kalleinta ja epäekologisinta ruokaa on ruoka, joka joutuu syömäkelpoisena roskiin. Silloin kaikki tuotteen valmistamiseksi kulutetut luonnonvarat ja työ menevät hukkaan. Suomalaisissa kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy Luonnonvarakeskuksen mukaan reilu 20 kilogrammaa henkilöä kohti vuodessa. Rahaksi muutettuna roskiin lentää vuodessa noin 125 euroa, reilun kympin verran kuukaudessa. Jotta verkkokaupasta tilaamista ja tehtaanmyymälässä tehtyjä edullisia ostoksia voisi kutsua kannattavaksi ja ilmastoteoksi, tilattu ja maksettu ruoka pitää siis myös syödä. Jos ruokia ei syö, hävikki vain siirtyy teollisuudesta kuluttajapuolelle. Tehtaanmyymälöiden ja verkkokauppojen halpojen hintojen ei siis saa antaa sokaista. Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä, tuleeko tuote tosiaan syödyksi. Jos vastaus on kyllä ja toiminta sen mukaista, II-laatuinen ostettu ja syöty tuote on ekologisempi kuin vastaava normaalilaatuinen tuote. Tarjoushaukkana haluankin lopuksi kiittää II-laatuisia tuotteitaan myyviä yrityksiä. Yrityksen etu olisi toki onnistua tuotteen valmistusprosessissa aina ja poikkeuksetta, mutta koska käytännössä näin ei ole, II-laatua syntyy väkisinkin. Muotopuolien makkaroiden ja hieman kulmasta palaneiden leipien myynti on sekä kuluttajan että yrityksen etu: yritys saa tuotteesta edes jotain tuloa, ja kuluttaja säästää rahaa. Hävikki vähenee ja sisäinen Roope Ankkani kylpee kolikkomeressä, joka edullisten ruokaostosten myötä syntyy.