Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Tampereen uusin hotelli avasi ovensa – viisi työntekijää kertoo, kuinka he päätyivät töihin Marriottiin

Ville Virkki on tiennyt koko ajan, millaisia työntekijöitä haluaa johtamaansa Courtyard by Marriott -hotelliin: eteenpäin pyrkiviä ihmisiä, heitä, jotka haluavat oppia ja kehittyä. Selkeä visio helpotti hotellinjohtajan mukaan rekrytointiprosessia. Hakijoita oli paljon, pelkästään hotellin vastaanottotehtäviin saapui pitkälle yli 200 hakemusta. Tiistaina 25 työntekijän henkilökunta oli valmiina vastaanottamaan ensimmäiset asiakkaat. Hotellin ovet aukesivat kello 10. Ensimmäinen asiakas saapui Tampere-talon kautta jo ennen kello 11:tä. – Luulin, että hienoin fiilis oli siinä vaiheessa, kun kaikki tarkastukset oli tehty ja saimme luvan avata hotellin, mutta kyllä se siistein fiilis oli, kun olimme koko henkilökunnan kanssa täällä aamulla, Virkki sanoo. Kovat vaatimukset Ensimmäisen Suomeen rakennetun Courtyard by Marriott -hotellin avaamista edelsi henkilökunnan tiivis kouluttautuminen verkossa ja luokkahuoneissa. Virkki toteaa, että maailman suurimman hotelliketjun vaatimukset ovat kovat. – Se ei mene niin, että rakennetaan vain talo pystyyn, hän sanoo. – Kikillä (hotellin myyntipäällikkö Kiki Koskinen ) taitaa olla yli 130 kurssia käytynä, Virkki antaa esimerkiksi. Hotellinjohtaja uskoo, että ensimmäinen viikko on uudessa hotellissa vielä opettelua. Virkki itse aikoo kääntää seuraavaksi katseensa henkilökuntaan. Hän haluaa, että työntekijöillä on hyvä olla heti hotellin alkutaipaleella. – Hotellin avaaminen on raakaa hommaa. Se pitää vain tehdä. Pian omalle tasolle Tiistaina maailman suurimman hotelliyhtiön tamperelaiseen hotelliin saapuivat ensimmäiset yksittäiset asiakkaat. Keskiviikkona on ensimmäisen majoittujaryhmän vuoro. Tammikuussa on jo vuorokausia, jolloin kaikki hotellin huoneet on varattu. Virkki kertoo, että ensimmäisenä vuonna pyritään noin 60 prosentin huoneiden käyttöasteeseen, hieman korkeampaan lukemaan kuin hotellien käyttöaste on kaupungissa keskimäärin. – Henkilökohtaisesti tavoitteeni on se, että saamme tasomme mahdollisimman nopeasti sinne, missä haluamme sen olevan. Virkki huomauttaa, että esimerkiksi asiakaspalvelun toimivuus pääsee testiin vasta, kun hotelli on auki. Unelma toteutui Tiistaina hotellin avajaisista iloittiin myös naapurissa. Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kuvailee hotellin aukeamista toteutuneeksi unelmaksi. Ahokkaan mukaan Tampere-talon unelma on 30 vuoden ajan ollut hotelli, johon olisi kulku suoraan Tampere-talosta. Ahokkaan mukaan hotelli löytyi Tampere-talon yhteydestä alun perin myös arkkitehdin piirustuksista. Kiinteä yhteys tarjoaa Ahokkaan mukaan uusia mahdollisuuksia kokous- ja kongressipuolella sekä kulttuuripalveluissa. Jo nyt hotelli ja Tampere-talo ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. – Vastaavaa kokonaisuutta, jossa huomioidaan koko Tampere-talo ja hotelli, ei ole montaa koko maailmassa, Ahokas sanoo. Työntekijät kertovat Mikä sai hakemaan töitä? Aamulehti kysyi viideltä hotellin työntekijältä, miten he päätyivät töihin kansainväliseen hotelliketjuun. Työntekijät ovat hankkineet kokemusta Suomesta ja maailmalta. Kaikki ovat ravintola-alan ammattilaisia. Jamil Lahlou, vastaanottopäällikkö ”Olen ollut Hiltonissa Lontoossa ja Englannin alueella kaksi vuotta. Kokemusta samanlaisesta isosta kansainvälisestä ketjusta siis löytyy. Kaipasin takaisin Suomeen. Rehellisesti en halunnut tulla takaisin mihinkään pikkuketjuun, joten tämä oli ihan loistava mahdollisuus. Aloitin työni pari kuukautta sitten. Ensimmäinen juttu oli valita oikea henkilökunta. Huomioimme asiakkaan heti. Kotoisa olo ja lämmin, aito ja henkilökohtainen palvelukonsepti on se, mitä luomme täällä.” Janica Palonen, tarjoilija ”Kun näin tämän työn, ajattelin, että tämä olisi huikeaa. Olen tehnyt tarjoilijan töitä ravintoloissa. Hotellimaailma on ennestään tuttu, sillä olen koulutukseltani restonomi. Onhan tämä uskomatonta ja huikeaa olla mukana uuden hotellin alussa. Pääsee oppimaan paljon uutta.” Jani Mikkonen, sommelier ”En ole ennen ollut töissä hotellissa tai näin isossa kompleksissa. Mielenkiinto tätä paikkaa kohtaan nousi heti. Toimin ravintolapäällikön vasempana kätenä. Vastaan viini- ja olutpuolesta. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa olut- ja viiniravintoloissa, ja olen viinin maahantuontifirman osakas. On pirun mielenkiintoista olla uudessa hotellissa töissä. Maailmanlaajuinen hotellikonsepti ei rajoita, mutta se antaa tosi paljon jeesiä.” Aleksi Hell, ravintolapäällikkö ”Olen työskennellyt 10 vuotta baarimikkona ja ravintola-alalla. European bartender school -koulun kouluttajana vierähti melkein viisi vuotta ympäri maailmaa New Yorkista Thaimaahan. Suomeen palattuani tein töitä Helsingissä apulaisravintolapäällikkönä ja ravintolavastaavana. Olen Valkeakoskelta kotoisin, joten nyt päädyin takaisin melkein kotiin. Päivittäin on hetkiä, jolloin huomaan, ettei minulla ole mitään hajua, miten tämä tehdään. Samalla päivittäin on hetkiä, jolloin huomaan, että tämänhän olen tehnyt ennenkin.” Sakari Savolainen, keittiömestari ”Työskentelin aiemmin Tullin Saunalla keittiömestarina. Isossa hotelliketjussa työskentely on ollut tähän asti tosi mielenkiintoista. Olen tehnyt urani tähän asti yksityisellä puolella. Siksi tässä on minulle paljon uutta ja opeteltavaa. Keittiöstä tulee kansainvälinen. Lista tulee olemaan laaja, jokaiselle löytyy jotakin.” Oikaisu 8.1.2020 kello 10.33: Korjattu Kiki Koskisen titteli myyntipäälliköksi. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Koskinen on hotellin myyntijohtaja.