Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Nämä ravintolat tarjoavat muutakin kuin kebabia –  Mazin Kalevassa, Malabadi Tammelassa ja Heval Ratinassa ovat uusi ilmiö, ruoka ei ole perinteistä pikaruokaa

Etnisten ravintoloiden kirjo Tampereella on vaivihkaa monipuolistunut, sillä pikaruokakebabia tarjoavat turkkilaiset ovat saaneet kilpailijoikseen oikeita turkkilaisravintoloita. Tämä on etnisten ravintoloiden uusin ilmiö. Legendaarista mainetta Hervannassa jo vuosikausia niittänyt pizzeria-kebab Heval avasi kesäkuun alussa ravintolan myös Ratinan kauppakeskukseen. Yli sadan pizzan lista jäi kuitenkin Hervantaan ja Ratinan kolmannesta kerroksesta löytyykin kebabien lisäksi välimerellinen buffet-pöytä. Niin ikään Hervannasta siirtyi keskustaa kohti nelisen vuotta sitten myös turkkilainen ravintola Malabadi, jonka tarjonnasta löytyy monipuolisesti turkkilaisia alku-, pää- ja jälkiruokia. Tammelan puistokadulla keskeisellä paikalla sijaitseva ravintola on vuosien varrella vakiinnuttanut paikkansa yhtenä alueen tunnetuimmista ravintoloista. Itse tehty juomia myöten Uusimpana tulokkaana Sammonkadulle aukesi heinäkuun alussa Mediterranean Cuisine Mazin, joka tarjoilee nimensä mukaisesti monipuolisia välimerellisiä ruokia. Ravintoloitsija Hasan Yuksel esittelee ravintolan tarjontaa. Annoksissa käytetty lampaanliha on sataprosenttisesti suomalaista. – Teemme kaiken ruoan itse. Erilaiset vartaat, sisä- ja ulkofileet, köftet, mezet ja turkkilaiset makeat baklava-leivokset, hän luettelee. Perinteistä turkkilaista juomaakin on tarjolla. Jogurtista, vedestä ja suolasta sekoitettu juoma on melko lähellä perinteistä suomalaista ruokajuomaa. – Ayran on laktoositonta turkkilaista piimää, jonka valmistamme itse. Yuksel kertoo myös annoksista, jotka asiakas voi itse muokata mieleisekseen eri lihavaihtoehdoista. Lounasaikaan annoksiin kuuluvat mukaan ruoka- ja jälkiruokajuomat. Savosta Pirkanmaalle Alun perin Pohjois-Kyprokselta kotoisin oleva Hasan Yuksel on asunut Suomessa jo yli 20 vuotta. Tamperekin on hänelle tuttu jo ennestään. Hän piti 12 vuoden ajan ravintolaa Pohjois-Savon Kiuruvedellä, kunnes paikkakunta alkoi jäädä lasten kasvamisen myötä pieneksi. – Lapset alkoivat olla siinä iässä, että he alkoivat siirtyä opiskelemaan ja työelämään. Poika lähti itse asiassa juuri armeijaan. Idea uudentyylisestä ravintolasta alkoi kiinnostaa. Samantyylisiä ravintoloita on ollut Helsingissä, mutta Tampereella hän sanoo idean olevan uusi. – Ravintolan nimessä oleva mediterranian cuisine kertoo, että meillä on tarjolla monipuolisesti Välimeren alueen ruokakulttuuria. Ei kilpailua ravintoloiden välillä Hevalin omistaja Hamza Deveci kertoo, etteivät turkkilaisravintolat hänen nähdäkseen kilpaile keskenään. – Toki ravintoloissa on varmasti joitain samanlaisia ruokia, kuten baklava-leivoksia, mutta niin turkkilaisissa ravintoloissa pitääkin olla. – Meillä Hevalilla on oma asiakaskuntamme ja kilpailen ainoastaan itseäni vastaan siinä, kuinka huipulle pystyn pääsemään. Hän kertookin toivovansa kaikille hyvää. Kaikkia kolmea ravintolaa tuntuukin yhdistävän turkkilaisuus, jotkut kohdat ruokalistalla sekä se, että yhtäkään näistä ravintoloista ei yhdistäisi perinteisiin kebab-pizzerioihin. Moron kalluppi: Oletko etnisen ruoan ystävä? Jerita Lähteenmäki, Tampella Vietnamilainen, thaimaalainen ja intialainen ruoka sekä sushi ovat suosikkejani. Maka Sushi on ehdottomasti lempipaikkani sushiravintoloista ja Faasai thaimaalaisista. Anna, Tampere –  Kyllä olen, erityisesti kiinalaisen ruoan. Hallituskadun Golden Unicorn on suosikkipaikkani. Se on oikein kiva paikka ja siellä tulee käytyä aina välillä. Kaisu Hakoma, Helsinki – Kyllä olen. Sushia ja intialaista ruokaa tulee erityisesti suosittua. Maka Sushi on suosikkejani, samoin Liemi ja nepalilainen ravintola Katmandu. Marika Gardiner, Nokia – Ehdottomasti. Pidän erityisesti intialaisesta ruoasta. Näsilinnankadun Nanda Devissä tulee käytyä usein, se on yksi lempiravintoloistani.