Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Näköislehti Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut

Tappara-Tuukan koju kukoistaa ja hampurilainen pursuaa kalaa – testasimme omistajaa vaihtaneen Eurolohen tilatuimman annoksen

Tammelantorin perinteinen kalaravintola Eurolohi vaihtoi heinäkuun puolivälissä omistajaa. Kojua 15 vuoden ajan pystyssä pitänyt Risto Räsänen siirtyi eläkkeelle, ja ravintolan osti Tapparan varakapteeni Tuukka Mäntylä . Teimme tarkistuskäynnin suosittuun lohikeitaaseen ja katsastimme, onko omistajan vaihdos vaikuttanut eväiden makuun. Elokuun ensimmäinen päivä on harmaahko torstai, mutta puolenpäivän tiimoilla Eurolohen tiskille muodostuu jonoa tasaiseen tahtiin. Palvelulinjasto on nopea ja toimiva. Ensin tilataan ja maksetaan, sitten siirrytään hiukan edemmäs jonottamaan. Jonosta ei kannata poistua, sillä ruuat valmistuvat tilausjärjestyksessä. Eurolohen työntekijä Satu Lahtinen kertoo ravintolan suosituimman annoksen olevan lohihampurilainen chilikastikkeella. Moro tilasi hampurilaisen, mutta vaihtoi kastikkeeksi aurajuuston. Paljon kalaa Idealtaan annos muistuttaa enemmän ruokakauppojen eväshyllyistä saatavia lohipatonkeja kuin hampurilaista. Einespatonkiin verrattuna maku on tosin monin verroin parempi. Hintaa annoksella on kymmenen euroa, mikä on melko paljon. Ruismallassämpylä on maukas ja pitää nälkää loitolla vehnäistä kauemmin. Sämpylöissä saisi olla hieman enemmän paistopintaa, ja ne voisivat olla reunoiltaan rapsakampia. Annoksen täytteissä mennään yksinkertaisuus edellä, sisällä on lohen lisäksi salaattia ja kastiketta. Kala ei kaverikseen muuta tarvitsekaan. Lohi on leppoisan ja kotoisan makuista. Koostumus on samettinen, eikä ruotoja tarvitse pelätä. Ainesosia on sopivassa suhteessa, eikä kastiketta ole liikaa. Pientä twistiä jää kuitenkin kaipaamaan, ehkä reilumpi tiraus sitruunaa. Annos on kokonaisuutena melko terveellisen oloinen. Vatsa tulee täyteen, muttei ähkyyn asti. Ruuan tähteitä ei jää. Suuriruokaisen kannattaa tilata kylkeen lohko- tai pariisinperunat, jotka eivät sisälly annokseen. Uutena lisukevaihtoehtona löytyy nyt myös riisi. Hampurilaista ei voi syödä haukkaamalla, sillä se tarjoillaan lautasella ja täytteet tulevat reilusti ulos sämpylöiden välistä. Ravintolassa on kertakäyttöiset lautaset ja mukit, mutta oikeat aterimet. Se helpottaa syömistä. Aterimien varret ovat tosin tavallista lyhyemmät, minkä takia sormet saattavat hiukan sotkeentua. Kaikkia ravintolan annoksia saa myös mukaan. Eurolohessa ruokailleet Annika Torkell ja Ville Suorsa tilasivat hekin lohihampurilaiset. Lisukkeeksi he ottivat lohkoperunat jaettavaksi. – Lohessa ei ole säästelty, se on hyvä. Saattaisi kuvitella, että olisi vain pieni siivu keskellä, mutta tässä hampurilaisessa kalaa on kunnolla, Suorsa sanoo. Myös Torkell piti ruuasta ja kiitteli, kuinka se maistui hyvällä tavalla itse tehdyltä. – Yritimme tulla ystävieni kanssa jo viime kesänä testaamaan tätä paikkaa. Silloin oli jonoa pitkälle ulos asti, joten emme jaksaneet odottaa, Torkell kertoo. Tule sateisena päivänä Vaikka tiskillä asiakkaita käy tiheään tahtiin, työntekijöiden mukaan meneillään on hiljainen päivä. Vilkkainta oli kesä-heinäkuussa. Lomien päättyessä meno tasaantuu. – Jos kesällä haluaa syödä rauhassa, kannattaa tulla sateisena päivänä, Satu Lahtinen nauraa. Se onnistuu hyvin, sillä kojulla riittää istumatilaa sekä ulkona että katon suojassa sisällä. Tammelantorin pohjoisessa kulmauksessa. Kala tulee Norjasta suomalaisen yrityksen toimittamana. Listalta löytyy lohta graavattuna, savustettuna ja pariloituna. Eurolohen kastikkeet ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja munattomia.