Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Erikoismakkarat ja gourmethodarit maistuvat Pyynikin kentällä, kun Tampere United pelaa – Harvassa urheilutapahtumassa tarjonta on yhtä laadukas

Gourmethodari tekee jo kauppansa, kun väki alkaa valua Pyynikin kentälle. Tampere United kohtaa Sääksjärven Loiskeen, eikä peliä tarvitse katsella tyhjin vatsoin, kenenkään. Rami Siikaniva käy paljon jalkapallopeleissä ja kertoo, että TamUn kotipeleissä on parhaat ruuat. Siikaniva nauttii parhaillaan hodaria, joka on täytetty yrttimakkaralla. – Tässä on 4 Vuodenaikaa -ravintolan hodarissa sisällä oikeaa artesaanimakkaraa. VIP-puolella on lisäksi ravintola Muusan ruuat ja Vegemin ja Tapolan makkarat toimivat myös. Väitän, ettei monestikaan edes liigatasolla saa yhtä hyvää ruokaa. Mutta kuinka tärkeä osa kisaelämystä ruoka on? – Kyllä se on se kokonaisuus. Hyvä seura, hyvä fiilis ja ruoka, mahdollisesti jotain virvoketta ja toki siihen päälle hyvää jalkapalloa. Makkara on perinteinen kisaruoka, mutta Siikaniva ei panisi pahitteeksi, jos sille haastajiakin löytyisi. Ainakin se tulisi grillata hyvin. – Sellainen puolikylmä makkara ei kyllä maistu. Täällä kirjoa löytyy, mutta muuten urheilutapahtumien tarjonta on aika yksipuolista. Peli on lähtenyt käyntiin, sinikaarti hoilaa ja tuomarille möykätään surutta. Väliajalle päästään kotijoukkueen johtaessa 1–0. Lisäksi yleisöä sykähdyttää TamUn maalivahdin nätisti poimima rangaistuspotku. Ruokapisteellä Harri Koikkalainen ostaa vegaanisia makkaroita. Koikkalaisen ruokavalioon kuuluvat kala ja kasvikset. Hän käy usein peleissä ja on ilahtunut ruokavalioonsa sopivista makkaroista. – Yleensä en saa mitään lämmintä ruokaa tällaisissa paikoissa. Ihan luksusta. Kuuma vegaanimakkara lämmittää niin mahanpohjaa kuin mieltäkin. Mutta mitä Koikkalainen on peleissä aiemmin nauttinut vai onko pitänyt olla ihan tyhjin suin? – Olutta voi juoda. Tunnelman houkuttelemina paikalle saapuneet Elina Luotonen ja Mario Kolkwitz ovat vegaaneja. He asuvat lähellä ja päättivät hetken mielijohteesta lähteä kentälle. Pari käy välillä jääkiekko-otteluissa, joissa ruokatarjonta on ollut ”aika rajoittunutta”. Yleensä he ovatkin syöneet hyvin ennen lähtöä. Nyt Luotonen ja Kolkwitz yllättyivät positiivisesti. – Tykkään tosi paljon, luulin että emme saisi täällä mitään. Onhan ruoka osa meininkiä, varsinkin kun on väliaikoja ja muuta, Luotonen toteaa. Tulevaisuudessa pari toivoisi näkevänsä urheilutapahtumissa lisää vegeruokaa ja jotain muutakin kuin makkaraa. – Minä pidän itämaisista ruoista, ehkä jotain rullia tai falafeleja. Ei sen tarvitse mitään hienoa olla, Luotonen sanoo. Jos haluaa pelien vetonaulaksi hyvää ruokaa, yksi vaihtoehto on etsiä yhteistyökumppaniksi jalkapalloa fanittava ravintolayrittäjä. 4 Vuodenaikaa -ravintolan Yoni Ichterz ja Juho Rajamäki kokkailevat osin rakkaudesta lajiin. Ranskalais-suomalainen Ichterz on ollut mukana jo useita vuosia ja nähnyt TamUn historiaa, joka menee lyhyesti näin: Veikkausliigassa pelannut joukkue joutui rahasotkujen takia jäämään pois liigapeleistä ja kannatusyhdistyksen joukkue lähti raivaamaan sille tietä takaisin huipulle kutosesta. Parhaimmillaan entinen kolminkertainen Suomen mestari on pelannut kakkosessa, mutta täksi kaudeksi TamU tippui kolmoseen. – Kun TamU pelasi Veikkausliigassa 2007, tein isännille ruokaa Ratinassa. Sitten alkuperäinen TamU jäi pois ja tuli TamU K, me aloitimme kutosesta ja olemme olleet joka kausi mukana, Ichterz kertoo. – Eikä tämä ole bisnes, tämä on harrastus ja tukitoimi, haluamme tuoda faneille parempaa ruokaa ja päästä itse katsomaan matseja, Rajamäki sanoo. Ravintola-alan ammattilaisilla on monenlaisia näkemyksiä siitä, miksi ruokakulttuuri ei ainakaan alemman sarjatason peleissä kukoista. Ulkotiloissa ruokakatoksen pystytys vaatii vaivaa ja suunnittelua. Katuruokakulttuuri ylipäänsä on Suomessa vielä lapsenkengissä, osin suomalaisen lyhyen ja epävakaan kesän ansiosta. Festareilla ruokakulttuurin muutos on jo näkyvissä, mutta urheilutapahtumat tulevat hieman jäljessä. – Urheilukisoja ei ehkä mielletä sellaisiksi tapahtumiksi, joissa olisi ruokaa. Muutos käy täällä aika hitaasti, Rajamäki sanoo. Hyvät raaka-aineet maksavat ja hinta on monelle ostajalle kynnyskysymys. Perusmakkara on helppo ja edullinen ostos. Suomalainen ruokakulttuuri ylipäänsä on erilainen kuin esimerkiksi Ranskassa. Tästä aiheesta ravintoloitsijalla riittäisi sanottavaa, mutta siihen ei taida yksi peli riittää. – Ranskassa ihmiset ajavat satoja kilometrejä vain saadakseen hyvän lounaan, mutta Suomessa ostetaan se halvalla tuotettu annos, josta saa euron alennuksen etukortilla eikä edes katsota listaa, Ichterz sanoo. Mutta ei vaivuta synkkyyteen. Ruokakulttuurin muutoksessa Ichterz luottaa nuoreen sukupolveen, joka matkustaa ja seuraa sosiaalista mediaa. He näkevät muutakin kuin makkarakojut. Pian viereisellä grillillä näkyy kaksi pikkupoikaa perinteisen makkara ja pillimehu -setin kera. Vilho ja Akseli Tanskanen pelaavat itsekin jalkapalloa ja ovat tulleet katsomaan peliä. Millä kriteereillä kisaeväs on valittu? – Makkara on hyvää. Aina futispeleissä pitää makkaraa syödä, jos on tarjolla. Jos pojat saisivat toivoa ihan mitä tahansa herkkuruokaa, niin mitä he haluaisivat urheilutapahtumien valikoimiin saada? – Mustaa makkaraa, molemmat sanovat. Tamperelaiset jalkapallofanit ovat olleet poikien kanssa osin eri linjoilla, seuroilta on nimittäin toivottu paljon vegaanisia makkaratuotteita. Ainakin TamUn ja Tampereen Pallo-Veikkojen (TPV) peleissä perinteisen lihamakkaran ohella grillissä kärisevät myös vegaaniset vaihtoehdot. TamUn peleissä on yleensä tarjolla kaksikin erilaista vegaanista makkaraa. – Sitä on kysytty, meillä on selkeästi paljon vegaaneja yleisössä. Haimme tätä varten sopivaa kumppania ja löysimme paikallisen yrityksen, jonka kanssa oli luontevaa lähteä yhteistyöhön, Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo. Myös TPV:n fanit ovat olleet aktiivisia ja viime vuonna myyntiin tulivat vegaaniset hodarit. – Tuotteet ovat tehneet kauppansa, joten tänä vuonna otimme myyntiin myös vegaaniset makkarat, miesten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Janne Formulahti kertoo. Edullisen grillimakkaran ohella TamUn peleissä on myös paikallisen ravintolan grilli, jossa tarjoillaan astetta hienompia ruokia, kuten raakamakkaroita. – 4 Vuodenaikaa -ravintola on hieno lounaspaikka, eli kyse ei ole mistään perusmeiningistä. Hodareissa on ollut muun muassa lammasmakkaraa, tsatsikia ja friteerattua sipulia. Alemman sarjatason peleissä makkaratarjoilu on aika tyypillinen, eikä palveluihin yleensä enemmälti panosteta. – Mitä olemme viime vuosina kakkosessa kiertäneet, niin ei vegaanimakkaroita juuri vieraspeleissä ole näkynyt, Tampere Unitedin Niemistö toteaa. Se ehkä hieman kummastuttaakin Niemistöä, koska kasvisruokatrendi on kasvanut ja tuotetarjonta viime vuosina laajentunut. – Ehkä jalkapallo ja urheilu yleensäkin tulee vähän jäljessä. Yleisön houkuttelu panostamalla palveluihin on ollut osa faniensa omistaman TamUn pitkän linjan suunnitelmaa. Ja strategia on toiminut. – Aloitimme kutosesta ja olemme pikkuhiljaa kehittäneet toimintaa. Ravintola on ollut mukana pitkään ja anniskelukin useamman vuoden. Olemme halunneet varmistaa, että palvelut pelaavat, Niemistö kertoo.