Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Jos oman grillin ruoka ei maita, suuntaa juhannuksena tamperelaiselle torille: ”Aion olla täällä niin pitkään kunnes tipun”

Kaikille ei mökkijuhannus maita, ja moni jää kaupunkiin viettämään keskikesän juhlaa. Nälän yllättäessä saattaa herätä huoli, ovatko kaikki ravintoloitsijatkin karanneet mökille piiloon. Kävimme kysymässä Laukontorin ja Tammelantorin kesäravintoloilta, ketkä aikovat ruokkia kansaa myös juhlinnan keskellä. Aurinkoisena iltapäivänä Laukontori pursuu väkeä. Torin läntisessä päädyssä seisoo rivi katuruokakojuja. Oikealta laskettuna toisena seisovasta kojusta raikaa hyväntuulinen musiikki. Sisällä häärää iso mies. Lähemmäs astellessa kuuluu reipas tervehdys lontooksi. Kyseessä on katuruokakoju Hotstreetdogz. Kojua pyörittää Lontoosta Tampereelle vuosia sitten muuttanut Darren Elmhirst . Nimestä poiketen kojun suosituin tuote tätä nykyään on fish and chips -annokset. Elmhirst lupaa tekevänsä kaupungin parhaat. – Käytän tuoretta turskaa ja olutpaneroin sen itse. Ranskalaiset leikkaan perunoista käsin ja tartar-kastikkeenkin valmistan itse. Elmhirst kertoo pitävänsä kojua juhannuksena auki niin pitkään kun aurinko paistaa ja ihmisiä on liikkeellä. Kojun hän avaa puoli yhdentoista aikaan. – Aion olla täällä niin pitkään kunnes tipun. Hotstreetdogzin vieressä lepää Herkkuletun koju. Perheyritystä pyörittävä Dmitry Molnar kertoo pitävänsä kojua auki myös juhannusaattona ja -päivänä. Suolaisten ja makeiden lettujen lisäksi Herkkuletusta saa muun muassa vohveleita ja pirtelöitä. Tarjolla on myös itse tehtyä puolukkamehua. – Juhannuksena olemme auki kymmenestä eteenpäin ja luultavasti iltaan asti. Aattona paljon vaihtoehtoja Moron selvityksessä Tammelantorilla kukaan ei ilmoittanut olevansa juhannuspäivänä auki. Aattona kuitenkin lounasvaihtoehtoja riittää yllin kyllin. Perjantaina tarjolla on muun muassa tuoreita Puruveden muikkuja tai perinteistä grilliruokaa Ullan grillistä. Torin pohjoispäädystä löytyy todellinen katseenvangitsija: Katukeittiö Leidi. Leidin tunnistaa värikkäästä ruokavaunusta. Ravintola tarjoilee myös lounaan juhannusaattona. Yritystä pyörittävät Juuso Ahvenainen ja Laura Lahti-Mononen kertovat auton palvelevan torin asiakkaita arkisin. Auton voi bongata torilta myös viikonloppuisin, jos ravintoloitsijat eivät ole pitopalvelu-keikalla. Ahvenainen kertoo, että katukeittiössä kaikki tehdään alusta saakka käsityönä. Kalastaja tuo keittiölle saatavuuden mukaan kalaa, jonka perusteella ravintola loihtii annoksia. Viikoittain on siis tarjolla jotain erilaista. Esimerkiksi juhannuksena saattaa olla tarjolla haukimureketta. Tarjolla on kasvis- ja kalaruokia. Keittiö pyrkii käyttämään paljon luomu- ja satokauden tuotteita. – Mahdollisuuksien mukaan ostetaan torilta kasviksetkin, Lahti-Mononen kertoo. Mitäs sää juhannuksena? Tammelantorin Ullan Grilliin syömään oli pysähtynyt nokialainen Pekka Viitanen . Viitanen kertoi tulleensa hakemaan vaimoaan töistä ja pysähtyi ruokailemaan. – Aina välillä käyn tässä syömässä, kun ohitte ajelen. Juhannusta Viitanen ei ajatellut viettää kaupungissa. Tarkoitus on mennä mökille Äkönmaalle perheen ja ystäväpariskunnan kera. – Tarkoitus oli mennä firman juhannusjuhliin, mutta vieraat tulevatkin jo torstaina, joten siellä menee koko juhannus.